Gjorde lakritskola härom dagen, blev så gott, tokälskar ju lakrits så denna kola passar mig perfekt :-). Doppade hälften av kolorna i Lindts Excellence Sea Salt choklad, en tokgod choklad :-) och andra hälften av kolorna i Salmiakchoklad, båda chokladsorterna passar utmärkt ihop med lakritskolan. Sambon gillar dom med :-) , skall det finnas några kvar till jul så får jag nog ta och lägga in dom i frysen eller helt enkelt göra lite nya. Jag använder flergångs bakplåtspapper, är det gjort i teflon tro, och häller kolan på, perfekt för då är det absolut ingen risk att kolan fastnar, så praktisk, bara att dra loss bakplåtspappret från kolan, det lossnar med en gång. Ja receptet har jag sett i många bak och matlagningstidningar i år, men ursprungsreceptet kommer från Johanna Westmans bok
Julgodis för stora och små bagare.
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap, jag använde ljus sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller), jag tog 1 dl
2 tsk smör
200 g choklad,för mig gick det åt 300 gram choklad
- Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
- Krossa karamellerna i en mortel.
- Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
- Låt det koka upp under omrörning.Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
- Rör ner smöret och häll smeten i formen.
- Ställ kolan kallt att stelna.
- Smält under tiden chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugen och låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
- Skär eller klipp kolan i bitar.
- Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
- Strö lite havssalt eller strössel på toppen innan chokladen har stelnat.