fredag 12 november 2010

PS-Mix


Ett härligt mumsigt halvgrovt bröd med god smak av pumpa och nötter. Receptet kommer från boken Riddarbageriets bröd.


450 g (4,5 dl) vatten
15 g 1/3 paket) jäst
225 gram (2,25 dl) rågsurdeg
525 g (9 dl) vetemjöl special
135 g (2,5) dl grovt rågmjöl
15 g (1 msk) ljus sirap
100 gram PS-mix
30 g (1,5 msk) salt

Gör så här:
  1. Rosta 50 gram, 1 dl sesamfrön och 50 gram, 1 dl pumpafrön i en torr teflonpanna så att det knäpper om pumpafröna, detta är din PS-mix.
  2. Låt blandningen svalna och mixa den sedan i en kaffekvarn eller mixer så att framförallt pumpafröna går sönder.
  3. Blanda alla ingrdienser förutom saltet.
  4. Kör degblandaren på lägsta växeln i 2 minuter/ knåda den i 5 minuter.
  5. Kör degblandaren på mellanväxeln i 6 minuter/knåda den i 10 minuter.
  6. tillsätt saltet.
  7. Kör degblandaren i ytterliggare 8 minuter på mellanväxeln/knåda den i 15 minuter.
  8. Låt degen vila i degbunken i 2 timmar.
  9. Dela degen i två delar och rundriv dem.
  10. Mjöla två runda korgar.
  11. Rulla degbitarna i mjöl och lägg ner dom i korgarna.
  12. Låt bröden jäsa 90-120 minuter. De skall bli dubbelt så stora.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Vänd försiktigt bröden på bakplåtar och snitta ett rutmönster med en vass kniv.
  15. Sätt in dem i ugnen och spraya vatten på ugnens väggar och golv.
  16. Sänk värmen till 220 grader. Efter 30-35 minuter är de färdiga.

8 kommentarer:

  1. Låter gott!

    Jag har bakat bröd med pumpafrön en gång - och det blev riktigt gott - så det måste jag göra om.

    Tack för receptet.

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera
  2. Älskar frön i bröd. Låter som en riktigt god blandning!

    SvaraRadera
  3. Gott med lite tugg i brödet.
    Om du kikar in till oss så hittar du en liten utmaning till dej där.

    Ha en skön helg/ ANki och Håkan

    SvaraRadera
  4. Martin: Visst är det gott med pumpafrön, bakade även lite surdegsfrallor med pumpafrön igår, så gott :-)
    Sanne: Älskar med frön och nötter i bröd, blir så mycket godare då :-)
    Håkan: Ha en skön helg ni med, har sett utmaningen och lägger upp den senare idag

    SvaraRadera
  5. Det här kanske vore något för min familj, killarna i familjen gillar ljust bröd och jag vill ha grovt... kanske skulle prova det här brödet då :)

    SvaraRadera
  6. Pernilla: Perfekt med lite halvgrovt bröd, har inte testat om store sonen gillar brödet, men jag tror nog det går hem även hos honom :-)

    SvaraRadera
  7. Vilka mumsiga bröd du verkar baka, härlig blogg :o)

    SvaraRadera
  8. Katja: Himla mumsigt :-) , kul att du kikat in i min blogg

    SvaraRadera