onsdag 17 november 2010

Grova limpor


Baka lite grova limpor idag, det blev två bröd då jag gräddade dessa i stora avlånga bakformar på 3 liter, eller om de är på 3,5 liter, har du inte så stora bakformar blir det nog lagom att dela degen i tre delar och grädda dom i 1,5 liters avlånga bakformar.

2 stora limpor

550 gram vatten
250 gram rågsurdeg
10 gram jäst
550 gram vetemjöl special fullkorn
100 gram rågsikt
125 gram grovt rågmjöl
15 gram brödsirap
20 gram havssalt
50 gram linfrö
100 gram solroskärnor
150 gram valnötter

Havregryn till garnering

Gör så här
 1. Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. 
 2. Dela degen i två delar, alternativ tre delar och lägg dom i smorda avlånga bakformarr.
 3. Låt jäsa i två timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
 4. Sätt ugnen på 275 grader. Om du har låtit limporna jäsa i kylen över natten, tar du ut dom samtidigt som du sätter på ugnen. Känns de inte färdigjästa så låt de stå i rumstemperatur i en halvtimme.
 5. Ställ in limporna i ugnen, sänk genast till 200 grader och grädda tills de når en innertemperatur på 98 grader. Glömde ta tiden på hur länge de var i ugnen, kanske runt 45 minuter. De beror ju också på hur stora du gör dom. Det bästa är att skaffa en digital kökstermometer och mäta innertemperaturen på brödet, då får du så gott som alltid perfekt gräddade bröd och riskerar inte att de blir kletiga inuti eller gräddade för länge.
 6. Låt bröden svalna på galler.

4 kommentarer:

 1. Vilken härlig blogg du har!! Jag har läst flera inlägg och blir supersugen på att sätta igång att baka!
  Hälsningar Musqot

  SvaraRadera
 2. Låter som jättegoda bröd! Som alla dina bröd :)

  SvaraRadera
 3. Ser jättegott ut! Jag har faktiskt bara bakat surdegsbröd 2 ggr. Tänker alltid att jag ska göra det men sen blir det inte av. Men tänkte till jul så kansnke, när man är mer ledig! :)

  SvaraRadera
 4. Musqot: tack, kul, att du gillar min blogg

  Emma: tack

  Helena: Gör det, är ju himla enkelt att baka med surdeg när man väl gjort en surdegsgrund och bröden blir himla goda :-)

  SvaraRadera