Jag gick inte helt efter nedanstående recept utan dag 2, på morgonen hällde jag i rågkrosset samt ölet i en bunke och tillsatte därefter även 75 gram solrosfrön och 50 gram linfrö samt 1,5 dl extra vatten och lät detta stå under tiden som ugnen blev varm, kanske runt 45 minuter.
Dag 1
1,5 dl surdeg
10 gram jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
1 msk honung eller sirap
1 1/2 msk rapsolja
270 gram (5 dl) vetemjöl special
390 gram (5 1/2 dl) grovt rågmjöl
Gör så här:
- Rör ut surdeg och jäst i vattnet.
- Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl med tex en träslev.
- Plasta in bunken och låt stå i rumstemperatur till nästa dag, min stod i 12 timmar.
Degblandningen från igår
3 1/2 dl ljust öl
375 gram (4 1/2) dl rågkross
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 175 grader
- Rör ner öl och rågkross i degen som du gjorde igår.
- Fyll en bakpappersklädd avlång 2-litersform ända upp till kanten. Det som inte ryms i formen sparar du i en glasburk i kylen, det blir din surdeg nästa gång du bakar.
- Baka på nedersta falsen i 90 minuter eller tills brödet fått en innertempratur på 98 grader.
- Tag ut brödet och låt det svalna en lite stund på bakgaller. Plasta sedan in brödet och låt det mogna ett dygn. Vill du behålla den hårda skorpan så låter du brödet kallna helt på ett galler, linda sedan in brödet i en bakhandduk och låt mogna ett dygn. Jag brukar alltid plasta in mina fortfarande varma rågbröd eftersom jag tycker det gör att brödet blir ännu saftigare.