onsdag 29 september 2010

Sirapslimpor


Bakade lite "onyttigare" bröd sent igår kväll då vi hade slut på brödet till store sonen, han är inte så överdrivet förtjust i de riktigt grova tunga rågbröden, mammas bröd kallar han dom för :-) så därför fick de bli lite sirapslimpa. Blev riktigt gott, ett mjukt och luftig bröd som med fördel kan bakas ut till tre limpor istället för två. Passar utmärkt att frysa in.

50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special 
 
Pensling:
ägg , men jag skall pensla med sirap nästa gång för att inte få en så mörk yta på brödet
 
Gör så här:
 1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt filmjölk och värm till 37°.
 2. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
 3. Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. 
 4. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter
 5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
 6. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. 
 7. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 40 minuter

13 kommentarer:

 1. De ser jättegoda ut. Jag gillar lite ljusa, lätta bröd även om jag försöker baka grövre också bara för att det är nyttigare.

  SvaraRadera
 2. Ser najs ut!

  Lite sirap kan man gott kosta på sig nån gång. Det blir förmodligen aldrig så sockrigt som köpebröd kan vara. Det svindlar ibland när man läser innehållsförteckningarna. 11 procent socker i brunt tunnt skivat bröd (Varsågod!, Lingongrova, och allt vad de heter) - som man kan få intrycket av att vara nyttigt eftersom det är grovt och mörkt.

  Jag tänkte försöka mig på Brunkans Långa i helgen, efter inspiration från dig. Trots att den inte hamnade på din tio-i-topp-lista. Jag hoppas att 5-åringen hemma hos oss ska gilla det. Han har varit skeptisk till mina rågsurbröd och havrebröden. Det var flingor uppe på dem - vilket inte gick hem där.

  Tjipp!

  /Martin
  martinbakar.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Det ser väldigt gott ut. Sedan ska man väl kanske inte äta sig mätt på sött vitt bröd...

  SvaraRadera
 4. Erika: Var gott med lite sirapsbröd som omväxling till det riktigt grova bröden

  Martin: Ja många gånger tror ma att bröd är nyttigt bara för att det är grovt, sedan har dom hällt i en massa socker, klart folk gillar grovt bröd då, blir ju sött och gott :-) som Lingongrova och Gott grovgräddat är ju söta bröd men goda :-)

  Brunkans Långa är ett himla gott bröd, kanske inte ett middagsbröd, mer frukostbröd och äter man det inte varje dag så är det gott, det är som sötlimpa så barnvänligt är det :-) , ja för inte kan de äta bröd med flingor på :-D det förstår väl vem som helst, de har man ju i tallriken med mjölk/fil/yoghurt på, barn är roliga dom. Sonen är ingen storätare på bröd så det mesta brukar gå ner, fast de riktigt tunga grova rågbröden brukar jag inte ge honom. Det är ju mammas bröd säger han, fast ibland vill han ha en bit på det med.

  Matpolisen: Mycket gott, inget jag äter varje dag, men någon gång ibland så är det gott, sonen äter så lite bröd så för honom är det ok

  SvaraRadera
 5. Jag ÄLSKAR onyttigt bröd! Måste testa de här, sirapslimpa är aldrig fel!

  SvaraRadera
 6. han har bra smak, din son :) - jag älskar också sirapslimpa!

  SvaraRadera
 7. Sanne: Tack
  Helena: Onyttiga bröd är många gånger så gott :-) sirapslimpa är himla gott med ost på
  Charotta: :-)

  SvaraRadera
 8. Limporna ser väldigt goda och luftiga ut.

  SvaraRadera
 9. Baktakt. tack, det blev luftiga och goda

  SvaraRadera
 10. Bakade en limpa förra veckan som blev supergod. Tänkte göra den igen tills jag nu fick syn på denna. Ser supergod ut och mycket luftigare än min blev. Synd bara att vi idag återgår till våran GI diet :-) Men vi har en syndardag i veckan. Så till lördag.... :-)

  SvaraRadera
 11. Vilken härlig blank yta. Det här brödet borde jag prova till mina små, det blir nog läss ibland på mammas osötade surdegsbröd :-) påminner lite om skogaholmslimpa ... fast mycket, mycket godare bara förutsätter jag. Min pappa är stor fan av skogaholm, jag kankse ska baka ditt sirapsbröd nästa gång han kommer.

  SvaraRadera
 12. Linda: Den blev luftig och mjuk och god, ja ni får allt ta och baka lite till eran syndardag :-)

  Erka Perka: Perfekt bröd till barn :-) precis som skogaholmslimpan, även Brunkans långa som jag bloggat om tidigare påminner om skogaholmslimpan, mycket god den med

  SvaraRadera