torsdag 23 september 2010

Rågisar

Har precis köpt boken Enklare bröd av Martin Johansson , en kanonbra bok som innehåller precis vad titeln säger, enkla bröd både mer och utan surdeg, visa bröd skall bara blandas ihop i en bunke, andra skall vikas och  boken innehåller massa mumsiga brödrecept. Först ut att bakas ur denna bok blev Rågisar. Mycket goda frallor med härligt knaprig skorpa, kan ju inte bli annat med hög ugnsvärme, vattenånga och baksten :-) . Ja frallorna innehåller ingen surdeg och gör sig bäst om de fryses in efteråt, de blir nog torra fort om de får ligga framme i flera dagar. Degen blandar man bara snabbt ihop på kvällen och på morgonen klickar man ut degen på en plåt och låter de jäsa lite till medan ugnen kommer upp i värme. sedan skjuts in i ugnen så har du snart varma goda nybakta frallor till frukost, nyttiga dessutom :-) .Jag gjorde dubbel sats av nedanstående recept och då blev de 9 lite större frallor. Receptet innehåller egentligen 50 gram russin , 1 dl, men de små hemska sakerna hör inte hemma i mina bröd :-)

Dag 1, Kväll
3 gram jäst (3 krm)
300 gram kallt vatten (3 dl)
180 gram vetemjöl special (3 dl)
120 gram rågmjöl (2 dl)
50 gram solroskärnor (1 dl)
20 gram linfrö (2 msk)
6-9 gram salt (1-1,5 tsk )

Rör ut jästen i det kalla vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills det blandats ihop ordentlig, det bli en ganska lös deg. Täck bunken och låt jäsa i rumstemperatur 8-10 timmar.

Dag 2, morgon
 1. Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Klicka ut degen på ett bakplåtspapper, strö över lite rågmjöl, täck med handduk och låt jäsa 30-40 minuter. Jag gjorde dubbel sats deg och gjorde 9 frallor av den.
 2. Dra upp bakplåtspappret på en bricka, skärbräda eller bakspade. Låt det sedan glida in på den heta plåten och lägg några isbitar på den nedre plåten. Fast jag hade inga isbitar så jag hällde dit 1 dl vatten. Sänk temperaturen till 250 grader och grädda i 20-25 minuter tills de fått fin färg. Jag öppnade ugnsluckan och vädrade ut ångan efter 15 minuter. Låt de svalna på ett galler.

14 kommentarer:

 1. Ser gott ut! Härligt ruffig yta!

  /Martin
  martinbakar.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Jag måste skaffa den boken, gillar hans första. Jag är inte heller särskilt förtjust i russin i bröd. Kan funka ibland, men ytterst sällan. Rågisarna ser jättegoda ut.

  SvaraRadera
 3. Vad goda de ser ut. Själv bakade jag igår Russinråg och Skållad råg från samma bok. Mycket goda och lättbakade.

  /Sara

  SvaraRadera
 4. Martin: Blev verkligen gott
  Erika: Boken är kanon, skönt att få baka enkla bröd ibland :-) , de här bröden var verkligen enkla och gav minimalt med disk
  Sara: Skall bli kul att få baka mer från hans nya bok

  SvaraRadera
 5. Bakar själv mycket från Martins blogg, favoriten är Enklaste frukostbullen på rågsikt... älskar att bara röra ihop och låta det kalljäsa, det kan ju som sagt inte bli annat än gott!!

  SvaraRadera
 6. Många svenska bröd är riktigt gott men jag aldrigt baka själv hihi ;) din bröden se riktigt gott ut ;d

  SvaraRadera
 7. Ok, då vet man att man ska inhandla den boken inom snarast! Frallorna ser supegoda ut. Perfekt med enkla frallor till frukosten!

  SvaraRadera
 8. De här verkade jättegoda.

  Vilken fin och trevlig blogg du har!

  SvaraRadera
 9. Caffeonlatte: Enklaste frukostbullen var längesedan jag gjorde, det får jag ta och baka nästa vecka.
  Sana: Mycket gott :-)
  Helena: tack
  Sanne: Kanonbra bok som verkligen är värd sina pengar, skönt att få kunna baka enkla bröd ibland som inte kräver så mycket tid och jobb
  Helena: Tack, himla goda bröd och nyttiga :-)

  SvaraRadera
 10. Såg jättegoda ut, undrar bara om det ska det vara vanlig jäst eller torrjäst?

  SvaraRadera