onsdag 11 augusti 2010

Frukostfrallor med surdeg

Behöver fylla på förrådet med frukostbröd och gjorde därför lite grova frallor, älskar att ha nötter och frön i bröd och denna gång blandade jag ner lite solrosfrön,linfrön och pumpafrön, givetvis kan man byta ut dessa mot andra frön eller nötter. 

600 gram vetemjöl special fullkorn
150 gram grahamsmjöl
50 gram fint rågmjöl
50 gram grovt rågmjöl
30 gram linfrön
50 gram solrosfrön
50 gram pumpafrön
20 gram salt
35 gram jäst
500 gram (5 dl) vatten
150 gram Rågsurdegsgrund
100 gram mörk sirap
50 gram  olja, tex solrosolja

Garnering:
50 gram solrosfrön

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Rör ut jästen och surdegen i vattnet och tillsätt detta tillsammans med sirap och olja.
  3. Arbeta till en smidig deg.
  4. Forma degen till 10 runda bollar, platta till , pensla med lite vatten och doppa dom i solrosfrön , lägg på plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. Värm ugnen till 200 grader.
  6. Grädda i c:a 15 minuter i mitten av ugnen.
  7. Låt svalna på galler under bakduk.

9 kommentarer:

  1. Så fin de ser ut!!
    Jag gillar mycket detta bröd till min frukost men det varker som lite jobbig för mig hehe ;=9

    SvaraRadera
  2. Det receptet spar jag direkt. De låter jättegoda.

    SvaraRadera
  3. Sana: Det är inte så jobbigt att göra detta bröd så fort man gjort klart sin rågsurdegsgrund,bara att blanda ihop och köra i köksmaskinen :-)

    Erika: Blir riktigt mumsiga så testa detta recept

    SvaraRadera
  4. Vilka fantastiska frallor! De ser helt perfekta ut.

    SvaraRadera
  5. Åh vilken lyx med hembakt frukostbröd! =) Det vill jag oxå ha ;-)

    /Lisa - Sockerrus

    SvaraRadera
  6. Justja! Bröd skulle jag ju baka ikväll, det glömde jag bort. Lite sent att börja nu kanske. Synd! Just odm här ser väldigt goda ut!

    SvaraRadera
  7. Nadja: tack, det blev mycket goda, gillar ju nötter och frön i bröd

    Sockerrus: jo det är allt lite lyx, blir sällan köpebröd här hemma nu för tiden :-)

    Tina: Du får baka lite bröd idag istället :-)

    SvaraRadera
  8. Kul att se att även du hittar inspiration hos Martin Johansson. Jag är ofta inne på hans blogg Pain de Martin och "snor" recept! Två favoriter är Enklaste frukostbullen samt Fikon- och pumpabullar. Sååå smidigt med deg som bara rörs ihop och ska kalljäsa under natten, gillar att inte behöva knåda en massa ;-)

    SvaraRadera
  9. Marielle: Martin Johanssons blogg och bok är kanon, det var han som fick mig att börja baka surdegsbröd, skall bli kul att få baka ur hans nya bok som kommer ut snart, måste testa enklaste frukostbullen, perfekt med bröd som bara röres ihop och bakas ut på morgonen

    SvaraRadera