lördag 7 november 2020

Nutellakladdkaka




Barnen gillar Nutella och vad passar då inte bättre att fira kladdkakansdag med just en kladdkaka full med Nutella, både i själva kakan och ovanpå 😀

Nutellakladdkaka

175 g smör, smält
3 dl strösocker
½ dl kakao
1 krm salt
2 dl Nutella, 200 gram
2 dl vetemjöl
3 ägg

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.  
  2. Smält smöret i en kastrull. 
  3. Ta av den från värmen och tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ordentligt. 
  4. Rör ner Nutella, vetemjöl och ägg. 
  5. Blanda ihop allt till en slät smet. 
  6. Häll smeten i en smord och bröad springform, min var på 22 cm,  jag brukar spänna fast bakplåtspapper i botten.
  7. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, den skall fortfarande vara lös i mitten, liksom stigit och börjat bli klar på sidorna men fortfarande lite svajig mitten, men inte rå ovanpå utan ytan måste ha torkat liksom, man lär sig efter ett par gånger hur man vill ha sin kladdkaka..
  8. Låt den kallna helt gärna över natten.

Nutellafrosting

100 gram rumsvarmt smör
90 gram florsocker, 1,5 dl
1 tsk vaniljsocker
100 gram, 1 dl Nutella

Dekorationer som tex dubbelnougat och strössel.

Gör så här:
  1. Vispa smöret mjuk och lite fluffigt. 
  2. Tillsätt florsockret och vaniljsocker, vispa en stund till så det blir ordentligt blandat. 
  3. Vispa ner Nutellan och se till att det är jämnt blandat. Om den blir för lös kan du ha den i kylen en kort stund. 
  4. Spritsa Nutellafrosting över hela tårtan. (Jag dubblade mängden frosting då jag ville ha rejält över kladdkakan.)
  5. Garnera med valfria dekorationer. Jag har använt mig av kylskåpskall dubbelnougat som jag hyvlat med osthyvel samt strössel.

fredag 6 november 2020

Kladdkaka med dulce de leche och Rice Krispiestäcke

En supergod kladdkaka med ett härligt knaprigt chokladtäcket  och kolafyllningen. i själva kakan, kan inte bli godare 😀👍

Hittar man inte karamelliserad mjöl, men den brukar vara lätt att få tag på i mataffären  så får man koka en burk kondenserad mjölk i tre timmar och låta den svalna. Man avlägsnar etiketten och låter den koka helt täckt i vatten, den måste vara täckt av vatten hela tiden för annars kan den explodera och du har då piffat upp ditt kök med kolasås :-)
 
Kladdkaka med dulce de Leche och Rice Krispiestäcke
 
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 burk karamelliserad mjölk
 
 
Topping : Rice krispies + 200 gram mjölkchoklad
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret i en kastrull. Se till att ta en stor nog för att få plats med hela kladdkakesemeten.
  3. Rör ner ägg och socker i kastrullen..
  4. Rör ner alla de torra ingredienserna, rör inte för mycket så att en massa luft kommer in, då kan den bli torr.
  5. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,  jag brukar spänna fast ett bakplåtspapper i botten också.
  6. Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen i smeten, det skall täcka hela kakan,  och toppa sist med resten kladdkakesmeten.
  7. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter.
  8. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten , den stannar till sig i kylskåpet.
  9. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den krispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering. Servera med lite lättvispad vispgrädde.

torsdag 5 november 2020

Oreo Mud Cake

Ni glömmer väl inte bort att det är kladdkakansdag nu på lördag 7 november.

Här är en riktigt god kladdkaka, så söt att näshåren krullar sig, ja riktigt smarrig. 😃😃
kan inte bli annat med en kladdkakebotten med smulade oreokakor och över det marshmallows, chokladfudge, minioreokakor och chokladsås. En riktig fullträff om man som jag gillar söta kakor. 

Oreo Mud Cake

Botten: 
150 g smält smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 förpackning Oreokakor

Fyllning och topping: 
300 g vit choklad
100 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
2 dl grädde
1 förpackning Oreokakor Mini
1 påse Marshmallows Mini
1 dl O´hoy chokladsås, använde hemmagjord

Gör så här:
  1. Smält smöret , (ta en rymlig kastrull då du skall blanda ner övriga ingredienser till botten i kastrullen) och låt det svalna av lite.
  2. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
  3. Grovhacka Oreokakorna och blanda med i smeten.
  4. Häll smeten i en rund smörad och bröad springform.Jag bröar med kakao.
  5. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna lite.
  6. Finhacka chokladen till fyllningen, värm grädde i en kastrull och rör ner chokladen.
  7. Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar)
  8. Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan, spara lite marshmallows till topping.
  9. Häll över fudgesmeten och häll på resterande marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över chokladsås.
  10. Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2 timmar, gärna över natten, den blir ännu bättre med tiden.

måndag 2 november 2020

Halloweentårta

 
Bakade en härligt god chokladtårta till Halloween, fylld med Nutella och mjölkchokladfluff. Garnerad med Nutellafrosting och chokladglasyr, en riktigt chokladbomb. 😃

Figurerna har jag gjort av Candy Melts i olika chokladformar.

Devils chocolate cake
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl varmt vatten

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smörj och mjöla en rund form med löstagbara kanter. Jag mjölade med kakao.
  3. Vispa smör och socker poröst. 
  4. Tillsätt äggen, ett i taget.
  5. Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem tillsammans med vattnet i smeten. 
  6. Vispa till en slät smet.
  7. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka är torr. Min tog  50 minuter.
  8. Låt kakan svalna på galler och under bakduk.
Nutellafluff
150 gram Nutella
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka.
  2. Häll ner Nutellan
  3. Rör om tills smeten bli helt slät. Det får absolut inte koka. 
  4. Ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Det måste vara riktigt kallt. 
  5. Vispa sedan till lagom konsistens. Om det blir för tjockt kan man hälla i lite mer grädde.
Mjölkchoklafluff
180 gram mjölkchoklad
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Dela chokladen i mindre bitar, det är lättare att smälta det då. 
  2. Värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka.
  3. Häll ner chokladen.
  4. Smält chokladen i grädden på svag värme. Det får absolut inte koka. Ren choklad som inte innehåller kola går utmärkt att smälta även om man tar bort kastrullen från värmen. Bara att röra om tills den smält ihop med grädden.
  5. Ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Det måste vara riktigt kallt. 
  6. Vispa sedan till lagom konsistens. Om det blir för tjockt kan man hälla i lite mer grädde.
Hasselnötsfrosting:
250 g mörk choklad
300 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
200 g nutella 
1/2 tsk salt

Gör så här:

  1. Hacka och smält chokladen. Låt svalna.
  2. Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt. 
  3. Vispa i choklad, Nutella och salt, lite i taget. 
  4. Ställ frostingen i kyl om den är för lös.

Chokladglasyr/drip:
100 g smör
50 g vatten
140 g mörk choklad

Gör så här:
  1.  Smält smör och vatten i en kastrull. 
  2. Lägg i den hackade chokladen och smält på medelvärme. 
  3. Låt svalna ca 30 minuter. Den får inte bli för tjock.

Oreokakor, som du tagit bort den vita fyllningen på.

Halloweendekorationer, jag har använt mig av olika chokladformar som jag fyllt med färgad Candy Melts. Men till Halloween finns mycket färdiga dekorationer ute i butikerna, framförallt i nätbutiker med bakning som inriktning. Men det fanns även en del på Lidl.

Montering:
  1. Dela tårtbotten i 3 delar.
  2. Bred Nutellafluff på understa botten. 
  3. Lägg på den andra tårtbotten. 
  4. Bred på Mjölkchokladfluffen. 
  5. Lägg på den sista tårtbotten. Jag brukar plasta in tårtan nu och ställa den i kylen i några timmar, det funkar utmärkt att låta den stå över natten.
  6. Bred på Nutellafrostingen över hela tårtbotten. Ställ kallt i kylen en stund så att frostingen blir helt kall.
  7. Bred ut  chokladglasyren i  mitten på tårtan, men lämna kanterna fria, ta en tsk och häll chokladglasyr längs kanterna så att det rinner ned lite över kanten. ( Jag använde mig av en Mini Squeeze Bottles från Wilton som jag hällde chokladglasyren i och på så sätt lätt kunde få chokladglasyren att rinna över kanten, jag smälter även min candy melts i dessa flaskor och kan då lätt och smidigt fylla chokladformarna utan kladd och spill.)
  8. Krossa oreokakor och strö detta på ovansida innan glasyren stelnar helt.
  9. Garnera nu som du själv vill med tex gravar och skelett som jag gjort.

Mardrömmar eller Drömmar




Drömmar är en av mina favoriter bland småkakor, lagom till Halloween ville jag piffa upp dem lite. Jag har använt mig av gelefärg för att färga kakorna. 

Det gäller att inte ha för hög ugnstemperatur för då kan de sjunka ihop och bli platta.

De innehåller hjorthornssalt vilket ger en ammoniaklukt, vilket är helt naturligt, de smakar ju inte ammoniak sedan när de är klara. Jag brukar öppna ugnsluckan på glänt de sista 5 minuterna för att vädra ut ammoniaklukten. 

Ja goda är de iallafall och perfekt att frysa in och ja de går till och med att äta frysta, jag har testat :-) men de blir ju bättre om man tinar upp dom först :-) såklart.

Drömmar
ca 40 stycken

150 gram smör
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
Gelefärg i olika färger

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa smör och socker tills det blir vitt och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa en stund till.
  4. Rör ut hjorthornssalt med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker och mjöl.
  6. Dela degen i så många färger som du vill ha dina drömmar i och färga varje degbit för sig. 
  7. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  8. Grädda i  c:a 20 minuter. 
  9. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv mellan ugnen och ugnsluckan)


fredag 24 januari 2020

Tekakor





Favoriten hos barnen, mjuka fluffiga tekakor, bör ätas dagsfärska, frys in dem som blir över

TEKAKOR

5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk honung eller sirap
1 tsk salt
10-12 dl vetemjöl (600-720 g)
100 g rumsvarmt smör

Gör så här:
  1. Ljumma mjölken till fingervarmt,  37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen med mjölken.
  3. Tillsätt honung/sirap, salt, vetemjöl och det rumsvarma smöret och arbeta degen i minst 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Degen skall släppa degbunkens kanter.
  4. Täck bunken med plastfolie eller en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter. 
  5. Dela degen i 16 bitar och rulla till runda bollar, lägg på plåt med bakplåtspapper, platta ut degbollarna till runda kakor. Nagga dem med en gaffel.
  6. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Baka tekakorna mitt i ugnen 6-8 minuter tills de har fått fin färg.Ta ut tekakorna och låt dem  svalna på galler under bakduk.

måndag 17 december 2018

Saffransbullar



Bakade lite härligt goda saffransbullar fyllda med mandelmassa och smör, så gott. Receptet kommer från Roy Fares.

ca 40 stycken

Saffransbullar

Fördeg
500 g mjölk, (5 dl)
50 g jäst
1 g saffran
520 g vetemjöl, (8,5 dl)

Deg
150 g smör, rumstempererat
170 g strösocker, (2 dl)
2 g salt, (2 krm)
320 g vetemjöl, (5,5 dl)

Mandelfyllning
250 g mandelmassa
25 g strösocker, (2 msk)
3 g vaniljsocker, (1 tsk)
120 g smör, rumstempererat

Pensling och garnering
1 ägg
hyvlad mandel
pärlsocker

Gör så här


  1. Börja med en fördeg. 
  2. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. 
  3. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. 
  4. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
  5. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
  6. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
  7. Mandelfyllning Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
  8. Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.
  9. Bred ut fyllningen jämt över degen.
  10. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning.
  11. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan. 
  12. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  13.  Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.
  14. Sätt ugnen på 200 grader. 
  15. Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker. 
  16. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg

måndag 12 november 2018

Kärleksmumskladdkaka



Det var ju kladdkakans dag för några dagar sedan och självklart måste vi fira detta genom att äta kladdkaka, provade en ny variant med samma glasyr som till kärleksmums, så himla gott. Gjorde dubbel sats smet och gräddade den i en form som var runt 26 cm , blev då lagom hög, glasyren dubblade jag inte, gjorde 1 1/2 sats av den.

Kärleksmumskladdkaka (gjorde dubbel sats)

Botten
3 ägg
3 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dl mjöl
150 gram smör

Glasyr
75 gram smör, smält
2 msk kaffe
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl florsocker
kokosflingor att strö över

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smält smöret i en kastrull
  3. Knäck äggen och rör  ner dem i smöret.
  4. Blanda de torra ingredienserna, rör ner detta i smeten och rör till en slät smet.
  5. Häll i en smord springform, jag spänner fast en bakplåtspapper i botten, smörar och bröar sedan med kokos.
  6. Grädda i 20 minuter i 175 grader, den skall fortfarande vara kladdig i mitten.
  7. Blanda ihop ingredienserna till glasyren, anpassa mängden kaffe efter hur tjock du vill ha den, strö över kokos.

fredag 9 november 2018

Chokladtårta



Bakade en chokladtårta häromdagen, så god, brukar göra botten och vaniljkräm dagen före så det blir helt kallt.

Chokladbotten
225 g smör
150 mörk choklad, hackad
3 msk kakao
6 ägg
2,5 dl strösocker
1 nypa salt
2,5 dl vetemjöl

Vaniljkräm
6 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
200 g smör

Chokladganache
200 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde

Garnering
Mörk choklad, hyvlad eller hackad



Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen. Tillsätt chokladen och kakao och rör om tills chokladen smält. Låt blandningen svalna något. 
  3. Vispa ägg och socker pösigt. 
  4. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slät smet. 
  5. Häll smeten i en form, ca 26 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda och bröade kanter, jag brukar bröa med kokosflingor. 
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–40 min, kolla efter 30 minuter så att den inte blir för torr. 
  7. Låt den kallna helt i formen, lägg en tallrik ovanpå formen så blir den saftigare.
  8. Vaniljsmörkräm: Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. 
  9. Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar.
  10.  Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat. Vispa till en jämn smet. 
  11. Kyl ner krämen i kylskåpet.
  12. Montering: Dela chokladbottnen på mitten.
  13. Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra. 
  14. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.
  15. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. 
  16. Rör ihop allt till en slät smet. Låt den tjockna lite grann.
  17. Bred över chokladganachen och choklad. 
  18. Ställ tårtan i kylen, men ta ut den en stund före servering.

onsdag 7 november 2018

Kärleksmumssockerkaka

Sambons favorit är kärleksmums, snoddas, mockarutor eller vad man nu brukar kalla de för, så vad passar då inte perfekt att göra det i en sockerkaksform istället för långpanna, så blir det inte så mycket :-) Receptet hittade jag inne på Lindas Bakblogg.


Kärleksmumssockerkaka
3 ägg
3 dl strösocker
½ dl kakao
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
125 g smör, smält
1 dl mjölk
Glasyr
50 g smör, smält
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ½ dl florsocker
1 msk starkt kaffe
 
Garnering
kokos
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 180 grader. 
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. 
  3. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. 
  4. Rör ner det i äggblandningen. 
  5. Tillsätt smör och mjölk. 
  6. Vänd ihop allt till en smet.
  7. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
  8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min.
  9. Stjälp upp kakan på en tallrik och låt den svalna under formen.
  10. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna till glasyren i en skål. Du kan ev behöva ta lite mer kaffe eller vatten för att få den mer bredbar. Bred ut glasyren över kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

torsdag 13 september 2018

Världens godaste äppelkaka

Ja den heter så och fanns med i ett nummer av matmagasinet 2008.Ja när receptet fanns med i tidningen blev det en liten miss, det stod 20 muskotnötter istället för 2 krm vilket gjorde att 4 personer blev förgiftade efter att ha ätit kakan, inte så allvarligt, de fick huvudvärk och yrsel. Ja Matmagasinet gick genast ut i dagstidningarna och varnade för att receptet var felaktigt och skrev att det var 2 krm muskotnötter inte 20 stycken. Ja alla lösnummer som fanns i affären skickades tillbaka, jag som var prenumerant  på den tiden fick ett brev om det istället. Ja så kan det gå ibland. Det intressanta är att kakan tydligen blir fruktansvärt  besk med så många nötter, med de fyra personerna hade lyckats äta den ändå, ja de ville väl vara den snälla och väluppfostrade gästen och äta upp det som det bjuds på :-). Ja jag undrar hur de lyckades få i sig kakan egentligen. Tydligen kan för mycket muskot också ge hallucinationer :-) , stackars människor.

Äpplekaka



3 ägg

250 g socker

100 g marsipan

1 citron

1 vaniljstång (funkar säkert med vaniljsocker oxå)

200 g smör

250 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

½ tsk salt

2 krm muskotnötter

3-6 äpplen

100 g sötmandel

2 msk kanelsocker

Gör så här:



  1. Vispa ägg och socker. Grovriv marsipanen och finriv citronskalet.Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Rör ner marsipan, citronskal och vaniljkornen i äggsmeten.
  2. Smält smöret och rör ner i smeten.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma, salt och  muskot och sikta ner i smeten. Vänd runt försiktigt.
  4. Klä en springform ca 24cm med bakplåtspapper och häll i formen. 
  5. Skala äpplena och skär i kvartar. Lägg tätt över kakan.
  6. Strö  över sötmandel och kanelsocker
  7. Grädda i 170grader ca 1 timma.

Nyheter från Cloetta


Har fått 2 härliga paket från #cloetta med nyheter. Först ett med #Plopp i nya smaker, favoriten är helt klart kexchoklad och mjölkchoklad.

Nästa paket innehåll lite olika påsar. 

Malaco Gott och Blandat med 30% mindre socker i smakerna original och supersur. I traditionellt godis används socker både för smakens skull och för att ge volym och konsistens. Vi har ändå, genom att ersätta delar av sockret med fiber, lyckats bevara konsistensen och de goda smakerna. Nu kan man äta godis med gott samvete:-) för de smakar som vanlig Gott och blandat.

Malaco Crazy Face Cool: Malaco Crazy Face överraskar igen med en ny mix i två intensiva och kylande smaker – Slushy hallon och Frosty vattenmelon. Ta sats och prova dessa härliga godiskulor som är svåra att äta utan att få ett Crazy Face!  Oj så goda :-)

Malaco Lakrits och hallon : Den omtyckta sötlakritsen från Gott & Blandat Original finns äntligen i en egen påse tillsammans med godisbitar med smak av hallon. En riktigt god kombination! Här käkar jag upp alla med hallonsmak innan jag ger sötlakritsen till sambon :-D 

Polly Super Crunchy:  Det skumfyllda innehållet är utbytt mot spröda, lagom salta vetepuffar som sedan dragerats med len choklad. Polly Super Crunchy är en riktig höjdare som både fredagssnacks och lördagsgodis. Så mumsiga att det är omöjligt att bara ta en, nä man äter liksom upp hela påsen :-) 

Nutisal Super Berry Mix: Perfekt i tex müsli, Nu lanserar vi en fin osaltad nötmix med superbär – passar perfekt när du behöver fylla på med extra energi. Mixen innehåller jordnötter, valnötter, mandlar, cashewnötter, mullbär, physalis, pumpafrön och gojibär. Nutisal Super Berry Mix ger ett bra tillskott av mineraler, antioxidanter och protein. En riktig energipåse!


måndag 9 april 2018

Kärleksmuffins


Kärleksmums är så gott, här i muffinsformar så blir de lätta att frysa in. Sambons absoluta favorit.

Kärleksmuffins
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
¾ dl kakao
2 ½ tsk bakpulver
150 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl

Glasyr
2 msk kaffe
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
4–5 dl florsocker
75 g smält smör
1–2 msk mjölk

Garnering
kokosflingor

GÖR SÅ HÄR
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt.
  3. Blanda ihop smält smör och mjölk och rör ner detta i äggsmeten.
  4. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner detta i smeten.
  5. Fördela smeten i stora muffinsformar, 16 stycken beroende på storlek, använd gärna en muffinsplåt och lägg pappersformar där i så håller de formen bättre. Fyll dem till ¾.
  6. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 200 grader i 15–20 min. Låt dem svalna något.
  7. Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Du får anpassa mjölken och kaffet så den blir lagom tjock, den får inte vara för tunn.
  8. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna.

fredag 30 mars 2018

Sirapslimpor

Sirapslimpa, sötlimpa eller Skogaholmslimpa är ju något man är uppvuxen på, då med hushållsost eller prickikorv på.  Ibland fick vi Åkes hönökaka och på söndagar var det allt rostat bröd. Nu för tiden finns ju mängder med olika sorters bröd i affären men sötlimpa är aldrig fel.

 
Sirapslimpa
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör 
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special  eller Manitoba cream

Pensling:
1 msk sirap
1 msk varmt vatten

 
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Värm filmjölken till fingervarmt, 37 grader och häll ner detta i jästen..
  3. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. 
  4. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa övertäckt i 45 minuter
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa och lägg dem pi 2 smorda och bröade avlånga brödformar, strö över lite mjöl och täck med plastfolie eller lägg dem på plåt med bakplåtspapper på.
  6. Låt jäsa övertäckta med bakduk i 40 minuter. 
  7. Pensla med sirapsvatten . Glömde att göra detta och bröden blir lika fina ändå. Men de blir glansigare med sirapsvatten.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter.

torsdag 29 mars 2018

Mjuka fluffiga frallor


Dessa är min absoluta favoritfrallor när det gäller ljust snabbakande bröd. Frallorna blir så mjuka, fluffiga och saftiga, jättegoda helt enkelt. Lättbakat bröd som är perfekt som utflyktsbröd.  Jag hade slut på vallmofrön så jag pudrade lite mjöl över istället, man behöver inte han något på alls om man inte vill.

Frallor
12 stycken
500 gram mjölk, 3% (5 dl)
60 gram jäst
900 gram vetemjöl special(c:a 1,5 liter), men ta i lite åt taget
50 gram rumstempererat smör
25 gram socker (2 msk)
2 tsk salt
Vallmofrön till garnering

 Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser, men ta inte allt mjöl på en gång, utan ta i efterhand som degen knådas,  och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand dubbelt så länge. degen skall vara ganska styv. Låt den vila i bunken i 30 minuter.
  2. Dela degen i 12 och rullar ut till runda eller avlånga frallor. Pensla med vatten, doppa i vallmofrön och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. låt dom jäsa i 1-1 1/2 timme i rumstemperatur.
  3. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  4. Grädda bröden i 10-12 minuter. Låt dom svalna på galler under bakduk.

söndag 25 mars 2018

Chokladpraliner med salt karamell


Barnen gjorde även chokladpraliner från Bakboxen junior, här har vi gjort det enkelt för oss och har inte tempererat chokladen :-)

Chokladpraliner med salt karamell

200 gram mjölkchoklad
4 tsk neutral matolja
1 burk karamelliserad mjölk ( hela burken går inte åt)
2 tsk flingsalt

Gör så här:
  1. Ställ in den tomma pralinformen i frysen i 15 minuter.
  2. Lägg 100 gram mjölkchoklad i en skål och smält i mikrovågsugnen i 3 gånger 30 sekunders intervaller. Rör om efter varje gång.
  3. Tillsätt 2 tsk matolja och rör om till en jämn smet.
  4. Ta ut pralinformen ur kylen och torka den torr. Häll i chokladen och luta formen så att alla hål täcks av chokladen, Häll tillbaka överskottet i skålen och skrapa av choklad som lagt sig ovanpå hålen. 
  5. Ställ in i kylen i 30 minuter.
  6. Öppna burken med karamelliserad mjölk och lägg lite kola i varje pralinhål, strö över lite flingsalt.
  7. Smält rrsten av mjölkchokladen och fyll varje pralinhål med detta så att fyllningen täcks. Skaka formen så att chokladen fylls ut jämnt eller jämna till med en liten spatel.
  8. Ställ in pralinformen i kylen att stelna, minst 1 timme.
  9. Banka sedan formen mot en hård yta så lossnar pralinerna.

lördag 24 mars 2018

Snöbollar med polkagrisgömma




Barnen fick några Bakboxen Junior i julklapp, de är helt perfekt till barnen då det är enkla recept att följa de flesta ingredienser är redan förpackade i den mängd som skall vara i receptet. Och i varje box medföljer något/några kul redskap som underlättar bakandet. Prenumererar inte just nu på bakboxen men funderar på att göra det några månader framöver. Men man kan även köpa tidigare boxar på deras hemsida och ibland rear de ut boxar.

Igår tillverkade de snöbollar med polkagrisgömma, busenkla att göra och himla goda efter några timmar i kylen.

Snöbollar med polkagrisgömma
16 stycken

200 gram vita chokladknappar
1 dl vispgrädde
4 dl kokosflingor + 1 dl att rulla dem i
70 gram polkagrisar

Gör så här:
  1.  Lägg polkagrisarna i en fryspåse. Lägg dom på en skärbräda och banka på dem med tex en brödkavel så att de blir grovt krossade.
  2. Smält den vita chokladen i en skål i mikron, värm 30 sekunder i taget , rör om och fortsätt så tills chokladen är helt smält. Ställ den åt sidan.
  3. Värm upp grädden i en kastrull.
  4. Häll ner grädden och kokosflingorna i chokladen. Rör om så att det blir ordentligt blandat. Låt stå 10 minuter.
  5. Dela smeten i 16 bitar. 
  6. Rulla till runda bollar. Platta ut den och lägg lite krossade polkagrisar i mitten och vik in smeten över polkagrisarna och rulla till en rund boll igen. Ha lite fuktiga händer när du gör detta så fastnar de mindre. Fast vi hade engångsplasthandskar hemma som vi använde för att de skulle vara lättare att rulla, smeten är klibbig.
  7. Rulla bollarna i kokos och ställ in i kylen för att stelna i några timmar.



torsdag 22 mars 2018

Tekakor


Tekakor är barnens favorit här hemma. Brukar lägga in dem som inte skall ätas samma dag och nästa dag i frysen så håller de sig färska. 
 
Tekakor 
16 stycken 

50 g jäst 6 dl mjölk
2 tsk salt ½ dl ljus sirap 150 g smör, rumsvarmt 16–18 dl vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR
  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. 
  2.  Tillsätt salt, sirap, smör och vetemjöl, lite i taget. 
  3. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen ordentligt i några minuter. 
  4. Jäsa under bakduk i ca 60 min. 
  5.  Dela degen i 16 bitar, rulla till runda bollar, platta ut dem till tekakor, ca 1 cm tjocka
  6. Lägg tekakorna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en bakduk
  7. Nagga dem med en gaffel .
  8.  Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  9. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.