måndag 2 november 2020

Halloweentårta

 
Bakade en härligt god chokladtårta till Halloween, fylld med Nutella och mjölkchokladfluff. Garnerad med Nutellafrosting och chokladglasyr, en riktigt chokladbomb. 😃

Figurerna har jag gjort av Candy Melts i olika chokladformar.

Devils chocolate cake
200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl varmt vatten

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smörj och mjöla en rund form med löstagbara kanter. Jag mjölade med kakao.
  3. Vispa smör och socker poröst. 
  4. Tillsätt äggen, ett i taget.
  5. Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem tillsammans med vattnet i smeten. 
  6. Vispa till en slät smet.
  7. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka är torr. Min tog  50 minuter.
  8. Låt kakan svalna på galler och under bakduk.
Nutellafluff
150 gram Nutella
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka.
  2. Häll ner Nutellan
  3. Rör om tills smeten bli helt slät. Det får absolut inte koka. 
  4. Ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Det måste vara riktigt kallt. 
  5. Vispa sedan till lagom konsistens. Om det blir för tjockt kan man hälla i lite mer grädde.
Mjölkchoklafluff
180 gram mjölkchoklad
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Dela chokladen i mindre bitar, det är lättare att smälta det då. 
  2. Värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka.
  3. Häll ner chokladen.
  4. Smält chokladen i grädden på svag värme. Det får absolut inte koka. Ren choklad som inte innehåller kola går utmärkt att smälta även om man tar bort kastrullen från värmen. Bara att röra om tills den smält ihop med grädden.
  5. Ställ i kylskåp minst 6 timmar, gärna över natten. Det måste vara riktigt kallt. 
  6. Vispa sedan till lagom konsistens. Om det blir för tjockt kan man hälla i lite mer grädde.
Hasselnötsfrosting:
250 g mörk choklad
300 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
200 g nutella 
1/2 tsk salt

Gör så här:

  1. Hacka och smält chokladen. Låt svalna.
  2. Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt. 
  3. Vispa i choklad, Nutella och salt, lite i taget. 
  4. Ställ frostingen i kyl om den är för lös.

Chokladglasyr/drip:
100 g smör
50 g vatten
140 g mörk choklad

Gör så här:
  1.  Smält smör och vatten i en kastrull. 
  2. Lägg i den hackade chokladen och smält på medelvärme. 
  3. Låt svalna ca 30 minuter. Den får inte bli för tjock.

Oreokakor, som du tagit bort den vita fyllningen på.

Halloweendekorationer, jag har använt mig av olika chokladformar som jag fyllt med färgad Candy Melts. Men till Halloween finns mycket färdiga dekorationer ute i butikerna, framförallt i nätbutiker med bakning som inriktning. Men det fanns även en del på Lidl.

Montering:
  1. Dela tårtbotten i 3 delar.
  2. Bred Nutellafluff på understa botten. 
  3. Lägg på den andra tårtbotten. 
  4. Bred på Mjölkchokladfluffen. 
  5. Lägg på den sista tårtbotten. Jag brukar plasta in tårtan nu och ställa den i kylen i några timmar, det funkar utmärkt att låta den stå över natten.
  6. Bred på Nutellafrostingen över hela tårtbotten. Ställ kallt i kylen en stund så att frostingen blir helt kall.
  7. Bred ut  chokladglasyren i  mitten på tårtan, men lämna kanterna fria, ta en tsk och häll chokladglasyr längs kanterna så att det rinner ned lite över kanten. ( Jag använde mig av en Mini Squeeze Bottles från Wilton som jag hällde chokladglasyren i och på så sätt lätt kunde få chokladglasyren att rinna över kanten, jag smälter även min candy melts i dessa flaskor och kan då lätt och smidigt fylla chokladformarna utan kladd och spill.)
  8. Krossa oreokakor och strö detta på ovansida innan glasyren stelnar helt.
  9. Garnera nu som du själv vill med tex gravar och skelett som jag gjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar