Sirapslimpa, sötlimpa eller Skogaholmslimpa är ju något man är uppvuxen på, då med hushållsost eller prickikorv på. Ibland fick vi Åkes hönökaka och på söndagar var det allt rostat bröd. Nu för tiden finns ju mängder med olika sorters bröd i affären men sötlimpa är aldrig fel.
Sirapslimpa
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special eller Manitoba cream
Pensling:
1 msk sirap
1 msk varmt vatten
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Värm filmjölken till fingervarmt, 37 grader och häll ner detta i jästen..
- Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant.
- Täck bunken med plastfolie och låt jäsa övertäckt i 45 minuter
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma varje bit till en limpa och lägg dem pi 2 smorda och bröade avlånga brödformar, strö över lite mjöl och täck med plastfolie eller lägg dem på plåt med bakplåtspapper på.
- Låt jäsa övertäckta med bakduk i 40 minuter.
- Pensla med sirapsvatten . Glömde att göra detta och bröden blir lika fina ändå. Men de blir glansigare med sirapsvatten.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter.
Ser väldigt gott ut! Glad påsk!
SvaraRaderaGlad Påsk på dig med :-)
Radera