fredag 9 november 2018

Chokladtårta



Bakade en chokladtårta häromdagen, så god, brukar göra botten och vaniljkräm dagen före så det blir helt kallt.

Chokladbotten
225 g smör
150 mörk choklad, hackad
3 msk kakao
6 ägg
2,5 dl strösocker
1 nypa salt
2,5 dl vetemjöl

Vaniljkräm
6 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
200 g smör

Chokladganache
200 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde

Garnering
Mörk choklad, hyvlad eller hackad



Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen. Tillsätt chokladen och kakao och rör om tills chokladen smält. Låt blandningen svalna något. 
  3. Vispa ägg och socker pösigt. 
  4. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slät smet. 
  5. Häll smeten i en form, ca 26 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda och bröade kanter, jag brukar bröa med kokosflingor. 
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–40 min, kolla efter 30 minuter så att den inte blir för torr. 
  7. Låt den kallna helt i formen, lägg en tallrik ovanpå formen så blir den saftigare.
  8. Vaniljsmörkräm: Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. 
  9. Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar.
  10.  Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat. Vispa till en jämn smet. 
  11. Kyl ner krämen i kylskåpet.
  12. Montering: Dela chokladbottnen på mitten.
  13. Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra. 
  14. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.
  15. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. 
  16. Rör ihop allt till en slät smet. Låt den tjockna lite grann.
  17. Bred över chokladganachen och choklad. 
  18. Ställ tårtan i kylen, men ta ut den en stund före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar