Bakade en chokladtårta häromdagen, så god, brukar göra botten och vaniljkräm dagen före så det blir helt kallt.
Chokladbotten
225 g smör
150 mörk choklad, hackad
3 msk kakao
6 ägg
2,5 dl strösocker
1 nypa salt
2,5 dl vetemjöl
Vaniljkräm
6 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
200 g smör
Chokladganache
200 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
Garnering
Mörk choklad, hyvlad eller hackad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen. Tillsätt chokladen och kakao och rör om tills chokladen smält. Låt blandningen svalna något.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slät smet.
- Häll smeten i en form, ca 26 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och smorda och bröade kanter, jag brukar bröa med kokosflingor.
- Grädda kakan mitt i ugnen i 30–40 min, kolla efter 30 minuter så att den inte blir för torr.
- Låt den kallna helt i formen, lägg en tallrik ovanpå formen så blir den saftigare.
- Vaniljsmörkräm: Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull.
- Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar.
- Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat. Vispa till en jämn smet.
- Kyl ner krämen i kylskåpet.
- Montering: Dela chokladbottnen på mitten.
- Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra.
- Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar.
- Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden.
- Rör ihop allt till en slät smet. Låt den tjockna lite grann.
- Bred över chokladganachen och choklad.
- Ställ tårtan i kylen, men ta ut den en stund före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar