Gjorde blåbärsglass i veckan, blev himla gott med mycket blåbärssmak, blandade även ner blåbärsessens men det behöver man ju inte göra.
0,5 dl strösocker
5 st äggulor
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång
250 gram blåbär
1 1/2 dl vit baksirap
Blåbärsessens
- Börja med att vispa äggulor och socker riktigt fluffigt.
- Sjud under tiden mjölk, grädde och vaniljstången där du skrapat ur fröna och lagt ner dom också, dra från värmen .
- Häll gräddmjölken över äggulevispet och sjud ett par minuter under konstant omrörning tills det tjocknar, tills smeten blir runt 82-85 grader, de får inte börja koka.
- Dra av värmen och kyl snabbt i vattenbad.
- Koka blåbär med den vita baksirapen ett par minuter. Låt den bli helt kall och blanda sedan ner den i glassmeten..Blanda eventuellt i valfri mängd blåbärsessens.
- Glassen mår allra bäst av att stå och mogna i kylen över natten.
- Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll glasskrämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugondeminut och frys 3-4 timmar.