torsdag 12 augusti 2010

Kanelbullar på vildjäst

Har ju haft vildjäst stående i kylen, har länge tänk baka på den men så har det inte blivit av, men så blev jag himla sugen på att baka kanelbullar och då passar det ju bra att testa på vildjästen. Receptet på kanelbullar kommer från Pain de Martin . Det är spännande och fascinerande att något så enkelt och naturligt som vildjäst faktiskt har jäskraft och att det blir bullar och bröd av det.

I receptet stod det 24 bullar, jag gjorde 30 stycken och ändå blev de för stora tycker jag. Nästa gång skall jag minska på mängden fyllning, det blev för mycket nu och en del rann ut på plåten på vissa bullar och 15 minuter är för lång gräddningstid. Vackra blev de inte heller,kanske hade det behövts lite mera mjöl för att det skulle vara lättare att hantera den, men goda och saftiga blev de och det är ju positivt :-) . Dessa kommer jag baka igen fast med lite små justeringar på receptet så de blir vackrare nästa gång :-D

Portioner: 30-35 bullar

Deg:
150 g smör
1 msk hel kardemumma
600 g Levain, surdeg gjord på vildjäst
600 g (10 dl) vetemjöl special
50 g (1 dl) mörkt muscovadosocker
1 ägg
350 g (3 ½ dl) mjölk
10 g (1 ½ tsk) salt

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
175 g (2 dl) strösocker
8 g (2 tsk) vaniljsocker
15 g (2 msk) malen kanel
50 g mandelmassa

Garnering:
1 ägg
40 g (2 msk) vatten
6 g (1 tsk) salt
pärlsocker

Gör så här:
  1. Smält smöret, mortla kardemumman och blanda sedan alla ingredienserna till degen och kör i degblandare 10 minuter på mellanfart. Arbeta degen tills den är smidig och fin. 
  2. Sätt plast på bunken och låt jäsa tills degen uppnått ungefär dubbel storlek, vilket kan ta 4–6 timmar.
  3. Blanda samman fyllningen, men håll mandelmassan utanför. 
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar,bred över fyllningen samt riv över lite mandelmassa.
  5. Rulla ihop och skär till bullar som lägges i bullformar.
  6. Täck med handduk och låt jäsa ungefär 2 timmar. Låt dem ta sin tid, det är viktigt att man ser att de jäst ordentligt. Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
  7. Blanda ägg, vatten och salt och pensla på bullarna.
  8. Strö på lite pärlsocker och sätt in den första plåten i den heta ugnen. Låt dem stå inne i cirka 8-12 minuter, eller tills de fått fin färg. 
  9. Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler under en bakhandduk

9 kommentarer:

  1. Vildjäst är någon nytt för mig ;') har alldrig hört förut, det låter spännande.
    Din bulle se så gott jag är riktig fan av denna kaka ;=p

    SvaraRadera
  2. Vad spännande att baka med vildjäst! Håller med om att det är fascinerande att det blir bullar och bröd av det. Jag tycker att de ser jättegoda ut!

    SvaraRadera
  3. Bullar är ju så gott. Det är ju helt fantastiskt att man kan göra sin egen jäst. Tyvärr har jag lite för bråttom oftast och orkar inte vänta hela jäsningen så jag har börjat ha i lite, lite vanlig jäst för att skynda på processen.

    SvaraRadera
  4. Jo bullar är verkligen så gott, allrahelst när de är nybakade, annars brukar jag värma dom i ugnen igen för att de skall få en frasig yta igen.

    Vildjäst är spännande, så kul att det det jäste trots att man inte har vanlig jäst

    SvaraRadera
  5. Hej
    Ville bara säga att du har en härlig inspirerande blogg. Jag känner nästan doften av hembakt ända till mej. Jag gillar också att baka.

    Ha de/Ann-Louise

    SvaraRadera
  6. Åh vilka frestande bullar. Jag vill ha, vill ha, vill ha.

    SvaraRadera
  7. Åh! Vildjäst har jag aldrig provat! Verkar kul!

    SvaraRadera
  8. Efter behag: tack, älskar att baka, skulle nog kunna göra det hela dagarna :-)

    TinA: det blev jättegott :-)

    Sandra: Jo vildjäst är kul att baka med, att det faktiskt fungerar

    SvaraRadera
  9. Kul med hemgjord jäst, aldrig hört talas om tidigare!

    Missa inte min tävling om söta muffinsformar från Present & Dekor!

    Kram Karin

    SvaraRadera