söndag 22 augusti 2010

Äppelmos

Vi har ju ett äppelträd på tomten, tyvärr är många äpplen dåliga och bruna inuti, varför vet jag inte men jag lyckades i alla fall få ihop lite härligt god äppelmos. Första gången jag gör äppelmos, skulle gjort det redan förra året men fick inte tag på någon passervagga då, är för lat för att orka skala och kärna ur alla äpplena. Men så igår hittade jag en passervagga på Coop, så därför kunde jag äntligen göra äppelmos idag. Jag äppelträdet har ju även gett mig äpplen till två äppelpajer och en äppelkaka .-) , lite har vi ätit med och det finns äpplen kvar ännu Receptet kommer från boken .Bröd och marmelad från Rosendals trädgård.

2 kg äpplen
3 dl vatten
6 dl strösocker per kg passerat äpple
rivet skal och saft av 1 citron


 1. Skölj äpplena och skär dom i mindre bitar. Lägg dom i en gryta tillsammans med vatten. Låt frukten koka sig mjuk på svag värme, rör om då och då så äpplena inte bränns fast i botten.
 2. Passera äpplena i en passervagga eller sil.
 3. Väg massan.
 4. Tillsätt socker och citronskal och saft och låt detta sjuda under omrörning i 10 minuter.
 5. Fyll äppelmoset på väl rengjorda heta burkar och förslut genast.

5 kommentarer:

 1. Vad härligt med eget äppelmos. Här är äpplena inte mogna än, väntar på svärfars äpplen, då vårt träd är för nytt ännu. Tänkte testa lite mos till familjen och ett utan socker till vår minsting. Åsså lite paj i frysen är aldrig fel, har en kanongod lite kryddig paj.

  SvaraRadera
 2. Åh vad gott med äppelmos! Jag är uppväxt på det, åt det i tallrik tillsammans med mjölk hela min barndom. Väntar också på att äpplena ska mogna så jag kan göra mos :)

  SvaraRadera
 3. Sarah och Ida : Här ramlar våra äpplen bara ner nu så det gäller att rädda de som är fina, tyvärr är många dåliga, vet inte vad det är med trädet, för gammalt kanske.Fast äpplena blir fortfarande stora och ser fina ut på utsidan men bruna inuti. Vore gott att även göra äppelkräm.

  SvaraRadera
 4. Det är lyxigt med hemlagat äppelmos! Våra äpplen är inte mogna än, men snart står jag väl där och kokar mos för glatta livet. Vi har också ett träd som ger mest dåliga äpplen och ett annat som ger väldigt fina äpplen. Tur det för det är så otroligt tråkigt att plocka ruttna äpplen från marken!

  SvaraRadera
 5. Helena: Ja trist att plocka bort dåliga äpplen, helst när de är så stora och så fina på utsidan,

  SvaraRadera