torsdag 12 augusti 2010

Levain, Surdeg på vildjäst

Här kommer ett recept på levain så att du kan baka bröd där det står att man behöver tex 600 gram levain.
-->
Levain är en fransk typ av surdeg eller fördeg som används som jäsmedel vid bakning av bröd, vilket ger ett mycket gott bröd. Man använder  då ingen vanlig jäst.
 Dag 1, kväll – steg 1:
30 g (½ dl) vetemjöl special
20 g (1 ½ msk) vildjäst
10 g (½ msk) ljummet vatten

Blanda alltsammans i en liten skål och sätt på plastfolie. Låt stå lite varmt över natten, gärna runt 22–24 grader

Dag 2, morgon – steg 2:
blandningen från dag 1
30 g (½ dl) vetemjöl special
25 g (¼ dl) ljummet vatten

Klicken från gårdagen bör ha vuxit ordentligt och bubbla lite. Blanda i det nya mjölet och vattnet, plasta in och låt stå till kvällen.

Dag 2, kväll – steg 3:
blandningen från morgonen
525 g (8 ¾ dl) vetemjöl special
350 g (3 ½ dl) ljummet vatten

Nu är det läge att ta fram en större bunke, det ska växa ordentligt. Blanda alltsammans och låt stå över natten, dock inte en alltförlång natt. Står den för länge i det här läget blir den för sur och tappar sin jäskraft. Det är svårt att säga exakt hur länge den ska stå för att det ska vara optimalt, det beror på hur bra fart det är på jästen och hur varmt det är, men någonstans mellan 8 och 12 timmar brukar vara lagom. Den ska vara ”puffig” och inte ha börjat sjunka ihop. Nu är din levain klar och det är dags att sätta igång och baka, står det tex att man behöver 600 gram levain i ett brödrecept så menar dom denna deg från steg 3. Jag hoppas ni hänger med.

Du kan tex baka följande med din levain

3 kommentarer:

  1. Jag har tänkt så länge att jag ska testa att göra levain, men det har inte blivit av än. Få se om det kan bli av under hösten.

    SvaraRadera
  2. Erika: Prova det, det tar ju några dagar, men det är det värt och degen sköter ju sig själv nästan hela tiden :-) , det är ju bara själva bakdagen man behöver mera tid, har fortfarande vildjäst kbvar så det får bli lite mer levain innan vildjästen blir dålig

    SvaraRadera
  3. Hej, härliga recept du har på olika varianter av surdegsbröd:) Har provat dina baguetter och de är riktiga favoriter! Men tänkte även våga och prova ett Levain bröd nu:) En fundering jag har kring Levain (fördegen/surdeg gjord på vildjäst) kan man ha den klar i kylskåpet och ta fram när man ska baka brödet eller?

    SvaraRadera