söndag 8 augusti 2010

Ny rågsurdeg klar

Nu kan jag äntligen baka surdegsbröd med rågsurdeg igen, råkade ta död på min rågsurdeg för ett tag sedan. Efter att jag matat den så satte jag den ovanför kylen för att den skulle få stå där några timmar som den brukar gör efter att jag matat den, men några timmar blev visst några dagar och sedan mådde den inte så bra längre :-) , men nu är en ny äntligen klart, som vanligt gjort med äpple i för jag tycker den blir bäst så. Funderar på att torka lite surdeg för att ha som reserv ifall något skulle hända med den nya. Detta recept hämtade jag ur Jan Heds nya bakbok Bröd och Kaffebröd.

Dag 1
100 gram vatten
200 gram grovt rågmjöl
100 gram rivet äpple

Blanda allt i en bunke. Degen skall vara tjock men gå att hälla upp, gör den inte det så tillsätt mera vatten vilket jag fick göra. Häll den sedan i en 2 liters glasburk och ställ den på en varm plats, runt 26-30 grader är idealiskt, tex ovanför kylen, i pannrummet. Låt den stå så i tre dagar. Lägg inte på något lock utan täck bara med plastfolie. Rör om en gång per dag för att påskynda jäsningen.


Dag 4
Surdeg från dag 1
200 gram rågmjöl
200 gram vatten, 35 grader

Häll upp allt i en rymlig bunke, rör om och ställ den återigen på en varm plats ytterliggare ett dygn.

Dag 5
Nu skall din surdeg vara klar, häll upp den i tex en glasburk och förvara den i kylskåp tills du skall baka med den.

Ta ut surdegen dagen innan du skall baka med den och friska upp surdegen med lika mycket vatten som mjöl. Ta lika mycket som det står i receptet så har du alltid en reserv klar. Låt surdegen jäsa i rumstemperatur till nästa dag. då skall den vara bubblig ut och levande. Gör den inte det så ställ burken  i litet ljummet vatten och se om det hjälper, får du inte fart på den nu heller det så tillsätt lite rivet äpple. Fungerar det inte nu heller så har du tyvärr tagit död på den  och då får du göra en helt ny surdeg.

2 kommentarer:

  1. Gud så spännande:D Jag vill oxå testa på surdeg. Men bröd e inte min starka sida:P haha!

    Ja jag vet själv hur störigt det är då man ska baka och inte vet hur mycket det skall vara till en särskild storlek. De är ett bra recept mycket smör och ägg dock! Men ack så god:D

    SvaraRadera
  2. Madde: ded blir himla gott med surdegsbröd, så när du har tid och ork så rekommenderar jag att att du testar det :-) tex Martin Johanssons bok Surdegsbröd är en bra bok om man inte bakat med surdeg innan

    SvaraRadera