Dag 1 kväll
4 dl ljummet vatten
50 g surdegsgrund (kan enligt boken uteslutas, det är mycket jäst i degen, så surdegen är nog mest för smakens skull.)
175 g krossad råg
65 g grovt rågmjöl
125 g solrosfrön
80 g linfrön
20 g salt
4 dl ljummet vatten
50 g surdegsgrund (kan enligt boken uteslutas, det är mycket jäst i degen, så surdegen är nog mest för smakens skull.)
175 g krossad råg
65 g grovt rågmjöl
125 g solrosfrön
80 g linfrön
20 g salt
Blanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2 morgon/förmiddag
2 dl ljummet vatten
50 g jäst
210 g mörk sirap
275 g rågmjöl
275 g vetemjöl
2 dl ljummet vatten
50 g jäst
210 g mörk sirap
275 g rågmjöl
275 g vetemjöl
- Dag 2: Smula ner jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten. Rör ut jästen i vattnet.
- Tillsätt blandningen från dag 1 samt sirap, rågmjöl och vetemjöl.Blanda väl med degkrok i hushållsassistent i ca 8 minuter eller för hand i ca 10 minuter.
- Jäs under bakduk i 20 minuter.Smörj två formar à ca 1 1/2 liter.
- Fyll formarna till två tredjedelar med degen.
- Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter eller tills degen nått kanten på formen
- .Värm ugnen till 190 grader.
- Grädda i mitten av ugnen i 40–45 minuter eller tills de når en innertemperatur på 98 grader.
- Låt svalna på galler under bakduk och bäst blir det om det får mogna till nästa dag.jag brukar plasta in det innan det hunnit svalna helt.