lördag 21 augusti 2010

Tekakor med havregryn

Bakade lite tekakor idag, de blir så saftiga mjuka och goda med havregryn i och mättar mycket bättre då. Allra godast nybakade men de går ju bra att frysa in. Så goda med lite ost och marmelad på. Receptet hämtade jag från Leilas bok  A piece of cake. Ja sambon och stora sonen blir glad över att få lite nybakade tekakor, själv föredrar jag ju de riktigt grova bröden. Men ibland kan det var gott med lite ljusare bröd också.

10 stycken

5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl

  1. Värm mjölken till ca 50 grader. Häll i havregryn, salt och sirap och låt stå och svälla i 20 minuter.
  2. Smält smöret och rör ner i grynblandningen.
  3. Smula ner jästen och rör om ordentligt. 
  4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka.
  7. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter. 
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Klart! Låt svalna på galler under bakduk.

5 kommentarer:

  1. Åh så gott, det finns ju inget godare än hemmabakat bröd!

    SvaraRadera
  2. Åh, vad mycket bröd du bakar som ser gott ut. Jag måste ta och testa några av dina recept snart.

    SvaraRadera
  3. Emelie: Mycket godare än köpt, framförallt när det är helt nybakat.

    Erika: Det får du göra, ,köper sällan bröd längre, blir så mycket godare med hembakat, allrahelst surdegsbröd

    SvaraRadera
  4. Lelias tekakor brukar jag också baka, jag tycker dom blir väldigt goda!

    SvaraRadera
  5. Kristin: Visst är de himla goda :-) . blir så mycket saftigare med havregryn i

    SvaraRadera