lördag 14 augusti 2010

Amerikansk Äppelpaj

Min sambo önskade sig en äppelpaj till helgen, så denna gång blev det en amerikans äppelpaj, ja de brukar ju ha lock eller gallerlock på sina pajer. Har inte testat det förut då jag helst har smuldeg ovanpå pajen, men det blev himla gott med ett gallerlock också. Receptet hittade jag inne hos Kalasgott. En blogg med massa smarriga bakrecept.

-->
Pajskal
300g mjukt Smör
6 dl Vetemjöl
1,5 dl Strösocker
1 nypa Salt

1 uppvispat Ägg till pensling

Fyllning
6 äpplen
1 1/3 dl Farinsocker
3/4 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
1,5 tsk malen Kanel
1 krm malen Muskot
1 krm Salt
4 msk Maizena

Gör så här
Pajskal: Mixa/Knåda alla ihop alla ingredienser till en fin och jämn deg. Tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform. Tryck upp degen så att den slutar ett par centimeter ovanför kanten, annars går det inte att fästa fast locket. Kavla ut resten av degen så att det blir tillräckligt stort för att täcka hela pajen. 

Fyllning: Skala och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena tillsammans med resterande ingredienser i en gryta med locket på. Låt fyllningen sjuda på svag värme i ca 10 min. Låt äpplena svalna och häll smeten i pajskalet. Lägg på locket och var noga med att det fäster i kanterna. Tryck bort den deg som blir över. Pensla locket med ett uppvispat ägg och strö lite socker ovanpå. Skär små eller lite större hål i locket, så att det inte bildas kondens.

9 kommentarer:

  1. Åh va härligt det är när det börjar dyka upp lite äppelpajer runtom på matbloggarna! Det betyder att hösten snart är här, köttgryor, mysigt innekväll med raggsockar & en kopp te, ljuvliga äppelpajer och frossa i skördetider!

    SvaraRadera
  2. Den både ser och låter ljuvlig =) Du är så duktig på att baka! Har fascinerats över alla dina bröd du lagt upp de senaste dagarna och fått läta mig en del om jäst som jag inte visste om sedan tidigare. Har aldrig hört talas om vildjäst förrut (visst var det så den kallades? För skämmas annars...). Tack för att du delar med dig!

    /Lisa - Sockerrus

    SvaraRadera
  3. vilken underbart fin äppelpaj!! Ser jättegod ut!

    SvaraRadera
  4. Det ser ut som en riktig "farmor Anka-paj"!

    SvaraRadera
  5. Ser jättegod ut. Ser ut som en äkta Amerikansk paj.

    SvaraRadera
  6. Kryddburken: Ja nu känns det allt som hösten närmar sig nu när man börjar baka med svenska äpplen, fast i helgen har det varit sommarvärme både lördag och söndag :-) så då känns hösten genast långt borta, fast jag längtar allt efter hösten, härlig årstid

    Sockerrus: Tack, det är kul när man kan baka med surdeg och vildjäst och se att det faktiskt blir bröd av det :-)

    Annica: Tack, den var himla god, åt idag med :-)

    Helena: Just det, Farmor Anka bakar ju sådana pajer :-)

    Erika: Tack, det var första gången jag bakade sådan paj istället för med smuldeg på, blev gott, allrahelst när man bakar med smör istället för margarin när man gör degen, gillar smörsmaken som blir då

    SvaraRadera
  7. Vilken fin paj! Den ser otroligt god ut!!

    SvaraRadera
  8. började göra denna paj nyss.och inser när alla ingredienser är på sin plats att du inte skrivit ut hur länge den ska vara inne, och heller inte vilken temperatur..

    SvaraRadera
  9. Saknar både hetta och tid i ugnen :(
    Hur många grader? Hur länge? ....

    SvaraRadera