söndag 22 augusti 2010

Rosendals Kavring

Jag hade turen att få tag på boken Bröd och marmelad från Rosendals trädgård i ett antikvaritat, den tillverkas inte längre och är slut hos förlagen. En mycket bra bok tycker jag. Första brödet att baka ur den boken blev kavring. Ett mycket gott och saftigt bröd, Jag gräddade i 2 liters avlånga formar men det står  1 1/2 liters formar  i receptet och fördelen med det är att brödet blir lite högre då. Får bli 1 1/2 liters formar nästa gång istället.

Dag 1 kväll
4 dl ljummet vatten
50 g surdegsgrund (kan enligt boken uteslutas, det är mycket jäst i degen, så surdegen är nog mest för smakens skull.)
175 g krossad råg
65 g grovt rågmjöl
125 g solrosfrön
80 g linfrön
20 g salt

Blanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2 morgon/förmiddag
2 dl ljummet vatten
50 g jäst
210 g mörk sirap
275 g rågmjöl
275 g vetemjöl
  1. Dag 2: Smula ner jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt blandningen från dag 1 samt sirap, rågmjöl och vetemjöl.Blanda väl med degkrok i hushållsassistent i ca 8 minuter eller för hand i ca 10 minuter. 
  3. Jäs under bakduk i 20 minuter.Smörj två formar à ca 1 1/2 liter.
  4. Fyll formarna till två tredjedelar med degen. 
  5. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter eller tills degen nått kanten på formen
  6. .Värm ugnen till 190 grader. 
  7. Grädda i mitten av ugnen i 40–45 minuter eller tills de når en innertemperatur på 98 grader.
  8. Låt svalna på galler under bakduk och bäst blir det om det får mogna till nästa dag.jag brukar plasta in det innan det hunnit svalna helt.

4 kommentarer:

  1. Hejsan!
    Jag tänkte testa detta receptet imorgon men blev lite osäker på hur du menar i punkt 8 där de står att du plastar in brödet. Slår du in de i gladpack, innan de svalnat?

    SvaraRadera
  2. ida: Ja det stämmer, brukar plasta in dom i gladpack innan de svalnat helt

    SvaraRadera
  3. Tack för snabbt svar, nu ligger mina bröd och mognar! ser fram emot morgondagens frukost :)

    SvaraRadera