söndag 15 juli 2012

Äppelkaka


Var verkligen länge sedan jag bakade sist, känns rätt så skönt nu när jag varit så trött på att baka, innan bakade jag ju flera gånger i veckan, men hade gräddfil stående i kylen som passerat bäst före så och det vore ju dumt om jag fick kasta den, sedan så önskade sig sambon lite äppelkaka och vad vore inte bättre än att baka en med gräddfil i. Ja det blir ju som en sockerkaka med äpplen i, tokgott med vaniljsås till, saftig blir den också. Nästa projekt blir nog att göra en oreotårta lagom till jag fyller år i slutet på juli. Eller kanske något gott till kommande helg.

Äppelkaka
175 g  Smör, rumsvarmt
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl Gräddfil

Fyllning:
1 dl strösocker + 3 tsk kanel blandas
2-3 äpplen, skalade, urkärnade, i skivor

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Rör smör och socker krämigt.
  3. Rör i äggen.
  4. Rör ner de torra ingredienserna omväxlande med gräddfilen.
  5. Smörj och bröa en 1,5 l kakform med löstagbar kant.
  6. Häll i hälften av smeten. 
  7. Stick ner äppelskivorna i smeten
  8. Strö hälften av kanelsockret över smeten.
  9. Häll i resten av smeten och strö över resten av kanelsockret.
  10. Grädda ca 1 tim.

onsdag 27 juni 2012

Fluffig frusen polkagrispaj


Blir inte alls så mycket bakande just nu, har tappat sugen lite därför blir det inte så mycket inlägg just nu, sedan så kan jag ju inte baka bara för att ha något att lägga in i bloggen, det skall ju ätas upp också J, funderar ibland på att starta en matblogg istället, fast det är så svårt att fotografera mat tycker jag, så att det ser gott ut menar jag och då funderar jag ju på om jag isåfall skall starta en helt ny blogg, där jag blandar mat och bakning . Och då dyker nästa problem upp J, vilken bloggportal skall jag välja denna gång.

En gammal favorit är fluffig frusen polkagrispaj. Så himla söt och god, ja helt toksöt är den, inget för den som är känslig för allt för söta bakverk Ja det kan ju inte bli annat än galet söt när botten består av smulade chokladkakor med chokladbitar i, sedan ovanpå det en härlig kräm bestående av grädde, marshmallowsfluff och polkagrisar. Och ovanpå det en smarrig chokladsås som smakade som chokladkola :-). Receptet på polkagrispajen hittade jag i den underbara boken Vinterns söta av systrarna Eisenman, jag har alla deras bakböcker, de är så bra, så mycket smarriga recept i deras böcker.

Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör

1.       Kör kakor, kakao och smör i en matberedare.
2.       Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter.
3.       Ställ in i frysen.

Fyllning:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

1.       Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja efter smak. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
2.       Krossa polkagrisarna i mortel. Jag mixade mina i min mixer till de nästan blev till ett pulver, ville inte ha förstora bitar i för att skona tänderna :-) Blanda ner i den större mängden kräm.
3.       Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
4.       Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg.
5.       Klicka ut den röda krämen över den vita i formen.
6.       Gör ett virvlande mönster i krämen med en kniv.
7.       Ställ in pajen i frysen i minst 5 timmar.
8.       Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras.
9.       Dekorera med polkagrisar och häll över lite chokladsås när du serverar bitarna.


Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten


Chokladsåsen
1.       Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull.
2.       Koka upp och rör tills all choklad har smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
3.       Servera såsen varm eller kall till pajen. 

lördag 23 juni 2012

Midsommartårta

Ja årets midsommartårta blev det högsta jag någonsin bakat, fast den liknade Lutande tornet i Pisa :-), det understa lagret bestod av grädde med skivade jordgubbar ovanpå vilket gjorde att just den delen blev lite ostabil och i kombination med höjden så började tårtan att luta efter ett tag :-D, men vad gör det när den är lika mumsig för det. Fylld med vispad grädde, skivade jordgubbar och limecurd. Jag har köpt Linda Lomelinos nya tårtbok  "Lomelinps tårtor", hon har bloggen Call med cupcakes och gör det mest underbara tårtor, boken är helt suverän och hennes tårtor är lite mindre då de är gjorda i en 15 cm bakform, jag jag hade tänkt mig en liten tårta jag med, blev visst lite hög,nästa gång får jag ta bort en av bottnarna.. Nästa tårta att testa ur hennes bok blir hennes Cookies´n cream, en tårta med Oreokakor som låter livsfarligt god, fast det blir när jag fyller år i slutet på juli. Perfekta bakformar för att kunna göra hennes tårtor finns på Lyckas med mat, 15 cm i diameter och en höjd/djup på 10 cm, perfekt med en hög bakform så att man slipper göra en krage av bakplåtspapper.

Sockerkaksbotten
50 g smör
3 st stora ägg
2.5 dl strösocker
0.5 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk (3 %)
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

Lime curd (ca 3 dl)
1.5 dl strösocker
2 st stora ägg
Saft och skal från 3 limefrukter (ca 3/4 dl saft)
50 g rumsvarmt smör i kuber

Fyllning och dekoration
6 dl vispgrädde
2 msk socker eller efter smak
500 g jordgubbar
1 dl lime curd (se ovan)

Gör så här:

Sockerkaksbotten
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke.
Värm mjölken och tillsätt den lite i taget.
Vispa i smöret. 
Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten.
Fördela smeten jämnt i bakformarna.
Grädda bottnarna i cirka 30 minuter.

Lime curd

Häll socker, ägg, limeskal och limesaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! 
Curden ska bli tjock som en hollandaisesås ungefär.
Ta av curden från värmen och rör i smöret.
Rör tills det har smält.
Häll upp i en burk med lock. 
Lime curd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.

Fyllning
Vispa grädden med sockret.
Rensa och skiva jordgubbarna. 
Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra bottnar.
Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred först ut ett jämnt lager lime curd, sedan grädde och lägg till sist på skivade jordgubbar.
Upprepa tills du har använt tre bottnar.
Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
Bred ett tjockt lager grädde över hela tårtan och dekorera med jordgubbbar.

onsdag 20 juni 2012

Odenselängd


Odenseläng är en riktigt tokgod mumsbit, den spröda kakan smälter i munnen och ihop med marsipanfyllningen blir det riktigt mumsigt. En riktigt härlig sommarkaka/bulle. Det är som en wienerdeg i smaken

Odenselängd
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk strösocker
2 ägg
50 g jäst

Fyllning:
150 g marsipan eller mandelmassa
1 dl strösocker
100 g smör (rumsvarmt)

Garnering:
ägg (uppvispat)
mandelspån
pärlsocker

Gör så här:
1. Häll alla ingredienser i matberedarens skål.
2. Smör och jäst delas först i mindre delar
3. Kör till en jämn deg. Låt degen vila ca 15 minuter.
4. Gör fyllningen under tiden.
5. Riv marsipan och rör med socker och smör till en jämn smet. Eller kör i en mixer.
6. Ta upp degen på mjölat bord. Knåda den lätt och dela i tre delar.
7. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20x35 cm.
8. Lägg fyllningen som en sträng längs mitten av varje degplatta. Den skall uppta ca en tredjedel.
9. Vik sedan sidorna över fyllningen.
10. Lägg längderna på bakplåtspappersklädd plåt.
11. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250°.
12. Pensla längderna med ägg.
13. Strö över mandelspån och pärlsocker.
14. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader.
15. Grädda ca 20 minuter.
16. Låt längderna svalna och skär sedan i bitar.


måndag 18 juni 2012

Jordgubbsparfaittårta




En himla god tårta som jag gjorde redan förra sommaren, egentligen skall det vara smultron i, men då det är svårt att få tag på 250 gram smultron så använde jag jordgubbar istället, perfekt nu när de svenska jordgubbarna har kommit.  Det är busenkel tårta att göra och det går utmärkt att göra den i förväg och förvara den i frysen. J  Blir nog himla god med blåbär också.

Jordgubbsparfait
250 g jordgubbar (eller smultron eller andra bär)
1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk  vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker

Havrebottnar:
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
jordgubbar (eller smultron) till dekor

Gör så här:
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, (jag använde en form med 24 cm i diameter) med plastfolie. Rita även upp två rundlar lika stora som formen på bakplåtspapper för att senare kunna göra bottnarna.
 Mixa jordgubbarna till parfaiten fint i en matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljpulvret.
Vispa grädden fluffig, men inte för hård, i en bunke.
Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke.
Vänd ner jordgubbsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet. Häll smeten i formen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret till bottnarna och rör ner resten av ingredienserna. Blanda till en smet och bred ut smeten tunt och så jämnt som möjligt på de uppritade rundlarna. Använd gärna handen och blöt den med lite vatten så klibbar det mindre.
Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 8-10 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. I varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Låt svalna helt.
Lägg den ena havsbottnen på ett vackert fat. Lossa jordgubbsparfaiten ur formen och lägg den ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Dekorera med jordgubbar eller smultron och låt tina i ca 30 min, före servering, tårtan blir ännu godare när den nästan börjar smälta lite


lördag 16 juni 2012

Nougatmuffins


Bakade lite muffins till barnen igår. Hade guldnougat liggande hemma som snart passerar bäst före datum, tror jag köpte dom för att göra julgodis, men de blev visst liggande i skafferiet istället, då jag inte gillar att äta guldnougat som de är så hamnade de i muffinsmeten istället, så mycket godare J. Dekorerade de även med lite chokladglasyr och dekorationsfigurer.Minns inte vilket recept jag använde för glasyren, tror jag tog lika delar vispgrädde och choklad och någon msk smör.

Nougatmuffins
12 stycken, stora

3 ägg
2, 5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 1 citron
Guldnougat, minns inte om jag tog 2 eller 3 stycken, tror jag tog 3 och delade varje bit i 4 delar.

Gör så här
  1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. 
  2. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. 
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 
  4. Blanda i rivet skal och saft av citronen. 
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.Dela nougaten i mindre bitar och fördela en bit i varje form.  
  6. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, ca 15 minuter.
  7. låt svalna under bakduk. Dekorera gärna med valfri glasyr och dekorationer.

torsdag 14 juni 2012

Havredrömmar

Ja jag har fortsatt min bakning av drömmar :-) denna gång blev det havredrömmar, lika tokgott det. Himla gott att doppa i choklad. Ja nu har vi lite småkakor i frysen igen till sommarens utflykter. Blev himla sugen på dubbla havreflarn med banangrädde nu:-) något jag åt som barn. Måste bara hitta ett bra recept som ger tunna, knapriga havreflarn, inte lite mjuk-sega. Ja och nu så vill jag ha lite sommarvärme också, usch så tråkigt väder det varit idag, har haft på mig jacka och tycker synd om skolbarnen som hade avslutning idag. 4-åringens vårfest fick hållas inomhus pga regn, ni kan tänka att det blev livat med alla barn, blir ju en hel del med alla syskon,  föräldrar och släktingar :-) , på 2-åringens vårfest hade vi tur och solen dök upp och det blev riktigt varmt och skönt så att den kunde hållas utomhus.

Havredrömmar
Ca 25 stycken

200 gram smör, rumsvarmt
5dl Havregryn
2,5 dl socker
1,75dl vetemjöl
1 tsk hjortronsalt

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175grader. 
  2. Jag körde alla ingredienser i min köksmaskin med tillhörande beaterblade, men det funkar lika fint med elvispen.
  3. Forma små kulor som du lägger på bakplåtspapperklädd plåt, platta till dom något
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.  Låt svalna på plåten. 

tisdag 12 juni 2012

Kardemummakaka

Kardemummakaka är en av mina absoluta favoriter när det gäller mjuka kakor, älskar smaken av kardemumma och det härliga knapriga täcken av nötter och pärlsocker, så tokgott och så somrigt på någotvis. Himla god som den är eller tillsammans med tex lite vaniljvisp och färska jordgubbar.

Kardemummakaka

100 g smör eller margarin
3 dl socker
1 ägg
1 msk grovt stött kardemumma
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mjölk

Garnering:
Pärlsocker
Hackade mandel

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt ägg och kardemumma.
  3. Blanda vetemjöl med bakpulver och tillsätt blandningen växelvis med mjölken så att smeten blir väl blandad.
  4. Smörj och bröa en rund 2-liters kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Min var på 22 cm och det funkade fint.
  5. Häll smeten i formen och strö över pärlsocker och mandel.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Gör stickprov, kakan ska vara genomgräddad.
  7. Låt svalna på galler.




söndag 10 juni 2012

Kokosdrömmar


Drömmar är en av mina absoluta favoriter när det gäller småkakor, här testade jag en variant med kokos i, de blev himla möra och goda. Men när jag gjorde helt enligt receptet fick jag en smulig deg som inte gick att rulla till runda bollar, inte flöt de ut som de skulle under gräddningen så därför hällde jag i lite mer rapsolja tills degen gick att rulla. Då blev de precis som drömmar skall vara, tokgoda

Kokosdrömmar
25 stycken

50 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mat- eller rapsolja, jag tog mera
2 dl kokos
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Rör matfett, rörsocker och vanilj smidigt. 
  3. Tillsätt oljan lite i taget under, vispa tills du får en ljus, vitt smet.
  4. Rör ner kokos och mjölet blandat med hjorthornssalt.
  5. Rulla degen till runda bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter.Jag gräddade 20 minuter och de sista 5 minuterna så lätt jag ugnsluckan stå på glänt för att vädra ut lukten av hjorthornsalt.
  7.  Låt drömmarna kallna på plåten.

fredag 8 juni 2012

Tigerkaka


Bakade en härligt mumsig tigerkaka idag, så tokgott :-), buslätt att göra och gillas även av barnen i huset.

Tigerkaka

200 g smör
2.5 dl strösocker
3 st ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde
1msk vaniljsocker
2 msk kakao

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smörj och bröa en kransform, cirka 1.5 liter.
  3. Rör smör och socker poröst.
  4. Rör ner ett ägg i taget under omrörning.
  5. Blanda mjöl, och bakpulver och blanda i det.
  6. Tillsätt grädden och blanda väl.
  7. Ta undan en tredjedel av smeten i en annan skål och blanda ner kakaon.
  8. Smaksätt resten av smeten med vaniljsockret.
  9. Häll hälften av den ljusa smeten i formen och sedan den mörka smeten och resten av den ljusa.
  10. Dra runt med en gaffel lite så det blir marmorerat.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka en timme. 
  12. Låt kakan svalna innan du skär upp den.

tisdag 5 juni 2012

Citronglass

Lite härligt syrlig citronglass är så tokgott och somrigt :-). Arla har ju kommit ut med en ny smaksatt Kesella, Kesella Citrus som jag bara var tvungen att testa att göra glass på,supersmarrigt. Ja själva kesellan är himla god  som den är till tex fruktsallad, i smoothie etc.

Citronglass
2 dl vispgrädde
3 äggulor
1/2 dl acaciahonung
250 gram kesella citrus
Rivet skal och saft från 1 citron

Gör så här:

  1. Koka upp grädden.
  2. Vispa äggulorna fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Blanda ner honungen.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Blanda ner kesella, rivet citronskal och citronsaft.
  7. Kyl glassmeten, gärna i kallt vattenbad och låt smeten bli helt kall.
  8. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
  9. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.


fredag 1 juni 2012

Kryddig äppelpaj

Lite härligt mumsig ljummen äppelpaj med vaniljsås är aldrig fel så här på fredagskvällen, ville iofs ha rabarberpaj men sambon ville självklart ha sin favorit äppelpaj med galler på, så det fick det bli :-) . Får göra rabarberpaj en annan dag. Helgen är ju inte över än.

Pajdeg: Blir mycket pajdeg, halvera recept om du inte vill ha ett galler eller lock på
6 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
225 gram matfett
1 dl vatten

Fyllning:
1 1/2 dl socker
1/2 tsk malen muskonöt
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
6 äpplen
25 gram smör

Pensling:
Ägg

Gör så här:

  1. Hacka ihop mjöl, salt, vaniljsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. 
  2. Kavla ut halva degen och lägg i en smord pajform.
  3. Ställ kallt i 30 minuter.
  4. Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
  5. Blanda äpplena med socker, muskonöt, kanel, vaniljsocker.
  6. Häll detta i pajskalet.
  7. Klicka över 25 gram smör.
  8. Kavla ut resten av degen och skär ut smala remsor. Lägg detta över äpplena.
  9. Pensla med uppvispat ägg.
  10. Grädda i 200 grader i 40 minuter.


onsdag 30 maj 2012

Rabarberpaj med kokostäcke


Denna paj bakade jag redan förra sommaren, så gott, måste köpa på mig mera rabarber till helgen J, rabarber kan man aldrig få nog av när man bara äter det under en kort tid varje år. Längtar tills de svenska jordgubbarna börjar komma, de har dee iofs redan gjort, men väntar nog tills priset går ner lite, läste idag att det blir gott om jordgubbar, toppen J.  Här skall det mumsas jordgubbar i sommar.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
150 g smör, kallt
2 msk vatten, kallt

Fyllning
600 g rabarberstjälkar
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
0,5 dl kokosflingor

Kokostak
2 st ägg
2 dl socker
2,5 dl kokosflingor

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Hacka ihop mjöl, florsocker och smör, eventuellt i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop en deg.
  3. Kavla ut degen (gärna mellan plast) och klä botten och kanter på en form med löstagbar kant, 24 cm.
  4. Nagga och ställ formen i kylen en stund så hasar inte kanten ner vid gräddningen.
  5. Grädda pajskalet 15 min i nedre delen av ugnen.
  6. Skär rabarbern i två cm bitar och blanda med socker, mjöl och kokos.
  7. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt kokosflingorna.Lägg rabarbern i pajskalet, bred kokossmeten över och grädda nere i ugnen ca 30 min.

Rårörd vaniljkräm
3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt.
  2. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.
  3. Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabbt ihop om du vispar upp den igen.

måndag 28 maj 2012

Rabarberkompott


Lite kall rabarberkompott med vaniljglass och havreflarn är aldrig fel nu när vi haft så fina sommardagar. Gäller att passa på att köpa rabarber i affären  nu när man kan få tag på lite spädare rabarber. Äntligen har vi planterat en rabarberplanta, så nästa år så kanske jag kan skörda mina egna rabarber :-), hoppas på massa rabarber nästa sommar. 

Rabarberkompott

400 gram  rabarber
0,5 st  vaniljstång
1 dl  socker
0,5 dl  vatten

Gör så här:
  1. Skölj och skär rabarberstjälkarna, först på längden och sedan i 4 cm långa bitar.
  2. Skrapa ur vaniljstången och lägg fröna och vaniljstången i en kastrull med socker och vatten. 
  3. Koka upp och lägg sedan i rabarberbitarna. 
  4. Sjud på svag värme tills de mjuknar, ca 5-7 minuter. 
  5. Låt svalna och ställ sen kallt.

fredag 25 maj 2012

Blåbärsmuffins med vaniljkesella

Härligt somriga och mumsiga muffins med blåbär och vaniljkesella i smeten, kan inte bli godare :-)

Blåbärsmuffins
12 stycken

125 gram smält smör
2 ägg
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal av 1 citron
250 gram kesella vanilj
200 gram frysta blåbär

Garnering:
Grovt hackade hasselnötter
Mandelspån

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och citronskal och vänd ner detta i äggsmeten.
  3. Tillsätt det smälta smöret och kesella. rör ihop allt till en tjock smet.
  4. Vänd ner de frysta blåbären.
  5. Fördela i  muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt,(om du har en sådan) de håller formen bättre då. Fyll upp till 3/4 delar.
  6. Strö över mandelspån och hasselnötter.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 20 minuter.
  8. Låt svalna på galler under bakduk. 


onsdag 23 maj 2012

Supersnabb dessert med Kesella citrus

Nu när vi haft toppenvärme några dagar är inte bakning det man prioriterar mest :-) därför passar det då bra med snabblagade efterätter. Såg att Arla har börjat med en ny smaksatt Kesella, nämligen Kesella citrus, den var himla god och söt så det behövs absolut inget extra socker. Jag gjorde en busenkel dessert genom att vara krossade digestivekex, blåbär och kesella, supermumsigt :-), ja den går verkligen blixtsnabbt att göra.

måndag 21 maj 2012

Rabarberglass


En favorit från förra sommaren, rabarberglass, passar bra nu när rabarberna äntligen dykt upp, tyvärr har vi ännu inte planerat några egna rabarberplantor, så jag är tvungen att köpa i affären, men vad gör det när rabarber är så gott :-). Får se till att planera rabarber i år så att vi får rabarber nästa år. 

Vaniljglass
5 dl vispgrädde (eller hälften grädde, hälften mjölk)
1 vaniljstång
6 äggulor
1 dl strösocker
1 msk glukos (kan uteslutas)
1 gelatinblad (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg i stången och fröna tillsammans med vispgrädde och glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Sila glassmeten så att du får bort vaniljstången och kyl sedan glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  6. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är halvfryst.
  7. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin.Blanda försiktigt ner rabarberkompotten när glassen är klar. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
Rabarberkompott
200 gram rabarber, skuren i små bitar
1 msk vatten
1 tsk citronsaft 
1/2 dl socker

Gör så här:
  1. Blanda samman rabarber, vatten, socker och citronsaft.
  2. Sjud på svag värme tills rabarberna mjuknar, runt 7-10 minuter beroende på hur grova rabarber du använder.
  3. Låt svalna helt och ställ sedan i den i kylskåpet tills du skall röra ner den i glassen. 

lördag 19 maj 2012

Karlsbaderbullar


Härligt mumsiga spröda bullar med  "kort" konsistens . Går fort att baka och går utmärkt att frysa.  För bästa resultat bör alla ingredienserna ha rumstemperatur.Fyllda med mandelmassafyllning, kan inte bli bättre :-)

Karlsbaderbullar
ca 15-25 st, beroende på storlek

150 g smör
ca 6 dl vetemjöl
2 msk socker
2 ägg
3/4 dl mjölk eller kaffegrädde
50 g jäst

Fyllning:
50 g smör
150 gram mandelmassa

Pensling:
ägg
pärlsocker

Ugn: 225°

Gör så här
  1. Blanda fettet med en del av mjölet. Tillsätt socker, ägg och jästen utrörd i vätskan. 
  2. Arbeta in resten av mjölet och låt degen vila i 10 minuter.
  3. Kavla ut degen till en platta, ca 30x50 cm. 
  4. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen från långsidan.
  5.  Dela rullen i 25 bitar, lägg i bullformar som läggs på  bakpappersklädd plåt.
  6. Jäs ca 40-60 minuter.
  7. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. 
  8. Låt de kallna på galler under bakduk.

torsdag 17 maj 2012

Angel Food Cake


Angel food cake är en himla smarrig kaka att göra om man har mycket äggvitor över hemma, det går åt hela 10 stycken. Kakan blir himla god med någon form av  glasyr, frosting eller smörkräm på, likaså med färsk bär, fruktcocktail, vaniljsås eller vispgrädde. Kakan blir rejält hög och måste gräddas i en hög sockerkakform, i USA finnas det speciella Angel food cakeformar.  Det blir en härligt luftig/fluffig mjuk och härligt god kaka. Tyvärr har jag lite klåfingriga ungar här hemma J, någon av dom höjde ugnstemperaturen till 225 grader vilket gjorde att kakan höjde sig för snabbt och sprack på ytan, som tur var upptäckte jag det i tid innan kakan hann bli bränd, ja så går det med små busungar i husetJ

Angel food cake
10 äggvitor
1 tsk ättiksprit  (fast jag tog 1 tsk cream of tartar istället)
2 dl strösocker
3½ dl florsocker
2½ dl vetemjöl special
3 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Gör så här
  1. Vispa äggvitor och ättiksprit i en ren skål till hårt skum.
  2. Tillsätt strösockret gradvis under fortsatt vispning.
  3. Sikta ihop florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt.
  4. Vänd försiktigt ner i äggvispet lite i taget.
  5. Häll smeten i en osmord rund och hög bakform . Fast jag smorde och bröade min med mannagryn för att vara på säkra sidan.
  6. Knacka på formen försiktigt för att få bort eventuella luftbubblor.
  7. Grädda i 175 grader i 40 minuter eller tills kakan känns fast när du trycker lätt med ett finger.
  8. Vänd formen omedelbart upp och ner på ett galler.
  9.  Låt kakan svalna under formen

onsdag 16 maj 2012

Surdegsbaugetter


Lite härligt frasiga surdegsbaugetter med fina hål inuti, perfekt nu när grillsäsongen börjat, även om det inte känns så med tanke på att det regnat hela veckan :-). Funkar fint att frysa för att sedan värmas i ugnen. 

Surdegsbaguetter
4st Baguetter

 Dag 1, kväll
200g Vetesurdeg 
300g Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
300g Vatten, fingervarmt

Rör ihop surdeg, mjöl och vatten i en bunke. Täck bunken med plastfilm och låt stå över natten.

Dag 2, morgon
Surdeg från dag 1
15g Jäst
2 dl Vatten, fingervarmt
7 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
1 tsk Strösocker
2 tsk Salt
+ ca 4 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special till utbakning

Gör så här
  1. Lös upp jästen i vattnet.
  2. Blanda i surdegen från gårdagen, mjöl och socker. 
  3. Knåda degen riktigt smidig och slät, minst 10 minuter för hand. 
  4. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1,5 timma. 
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. 
  6. Knåda varje bit lite lätt så att det blir spänst i degen och rulla sedan till avlånga baguetter.
  7. Låt baguetterna jäsa övertäcka på mjölade, bakplåtspappersklädda plåtar i ca 45 minuter. 
  8. Sätt under tiden ugnen på 250 grader, jag använder baksten så den stoppar jag in samtidigt.
  9. Snitta baguettena, sätt in dom i ugnen, spraya ordentligt med vatten  och grädda dem i nedre delen av ugnen i 250 grader, ca 25 minuter.
  10. Låt svalna på galler utan bakduk.
Receptet kommer från Kalasgott

måndag 14 maj 2012

Sirapslimpa/ sötlimpa

För mig som är född på 70-talet så var det sötlimpa/ skogaholmslimpa som gällde till frukost och kvällsmat med hushållsost eller hushållsmedvurst, på söndagar blev det vitt rostat bröd med jordgubb eller apelsinmarmelad :-) . Hade man riktigt tur så kunde man ibland få kalaspuffar, oj så gott det var, det har jag inte ätit sedan jag var liten. Kan tänka mig att utbudet av bröd inte var så stort när jag var barn, ja inte som dagens brödutbud iallafall. Det blev ett himla gott mjukt och fluffigt bröd.


Sirapslimpor
2 limpor

50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special
Pensling:
ägg
Ugn: 200°

Gör så här
  1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt filmjölk och värm till 37°. 
  2. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. 
  4. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. 
  5. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. 
  7. Forma varje bit till en limpa och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 200 grader. 
  9. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 40 minuter. 
  10. Låt svalna på galler under bakduk.

fredag 11 maj 2012

Rabarberpaj med mandelfyllning


Bakade en härligt mumsig raberppaj idag. Tycker inte ”vanliga” smuldegspajer är så kul, dvs bär i botten och smuldeg ovanpå. När det gäller paj så föredrar jag en mördegsbotten, bär/frukt och någon slags fyllning eller smuldeg ovanpå bären/frukten. Inne hos Roy Fares blogg hittade jag det perfekta receptet, en paj helt i min smak, en mördegsbotten fylld med rabarber, mandelfyllning och havrecrumble J kan liksom inte bli bättre. Istället för 8 portionsformar så gjorde jag pajen i en normalstor pajform, funkade lika fint det med. Den är 28 cm. Min pajdeg blev nog lite tjockare, men älskar mördeg så det är bara bra. :-)  Och pajen skulle bli minst lika god med tex hallon, blåbär eller jordgubbar. 

Rabarberpaj med mandelkräm

Mördeg
90 g florsocker (2 dl)
270 g vetemjöl (4 ½ dl)
180 g smör
1 st äggula

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180 grader. 
  2. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg.
  3.  Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  4.  Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, stick ut runda mördegsplattor och fodra runda pajformar 9 -10 cm i diameter. Eller i en smord normalstor pajform. 
  5. Fodra ända upp på kanterna och skär rent överflödig deg.

 Mandelkräm
60 g äggula (3 st)
60 g socker (¾ dl)
25 g maizena (½ dl)
½ vaniljstång
250 g mjölk (2 ½ dl)
400 g mandelmassa

Gör så här:
  1. Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. 
  2. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. 
  3. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. 
  4. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. 
  5. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en vaniljkräm, sänk värmen och koka ytterligare 1 minut. 
  6. Häll över i en bunke plocka ur vaniljstången och låt svalna. 
  7. Blanda vaniljkräm med lite i taget av mandelmassan tills du har en slät mandelkräm.

Rabarber
5 st Rabarber stjälkar
85 g Strösocker (1dl)
15 g kardemumma (1msk)

Gör så här:
  1. Dela Rabarber stjälkarna i lagom små bitar, och lägg i en bunke.
  2. Strö över strösocker och kardemumma och blanda runt.

 Havrecrumble
60 g smör
40 g strösocker (1/2 dl)
90 g vetemjöl (1 1/2 dl)
30 g havregryn (1/2dl)

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en bunke och nyp med fingrarna tills du har en smuldeg.

Vaniljsås
80 g äggula (4)
90 g strösocker (1dl)
1/2 st vaniljstång
300 g grädde (3dl)
100 g mjölk (1dl)
35 g Smör osaltat

Gör så här:
  1. Blanda äggulor, strösocker i en bunke. 
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken och grädden. 
  3. Häll det sedan över äggulorna och blanda väl. 
  4. Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjat tjockna. 
  5. Ta bort från plattan och blanda i smöret, häll över det i en skål och låt svalna.

 Utbakning

Gör så här:
  1. Fodra formarna och fyll med mandelkräm
  2. Lägg i rabarber och smula över smuldeg
  3. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 25-27 min

tisdag 8 maj 2012

Marängswissglass

En favorit när det gäller köpeglass är Sia Glass Marängswiss, så god, så varför inte testa att göra egen tänkte jag :-), himla mumsigt, ja inte blir det direkt billgare, men godare också är den ju hemmagjord. Har helt enkelt sparat formen från köpeglassen och fyllt den med vaniljglass, smält choklad, krossade maränger och mjölkchokladglass. För att göra mjölkchokladglass följde jag vaniljglassreceptet men uteslöt vaniljstång och blandade istället ner 150 gram finhackad mjölkchoklad i den varma glassmeten. Min vaniljglass blev lite brunare än normalt vilket beror på att jag glömt köpa hem vaniljstång och istället använde 1 tsk äkta vaniljpulver.

lördag 5 maj 2012

Blåbärsmuffins med crumble


Store sonen ville baka lite muffins och för att piffa upp dom lite blev det lite muffins med blåbär och smuldeg på toppen, tokgott :-). Perfekt att frysa in till vårens/sommarens utflykter. Givetvis kan du välja vilka bär du vill eller varför inte  små äppelbitar doppade i kanel. 

Blåbärsmuffins med crumble
ca 12 st, beroende på vilken pappersform du väljer

100 g smör
2 st ägg
2dl mjölk
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
Frysta blåbär, tror det gick åt ½-3/4 paket

Crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smör och tillsätt mjölk
  3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
  4. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. 
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. 
  6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt
  7. Fyll formarna till 2/3 med smet. 
  8. Fördela sedan lite blåbär på.  
  9. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.  
  10. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
  11. Grädda i cirka 20 minuter, 200 C.

torsdag 3 maj 2012

Strösselrutor




Baka lite mumsiga strösselrutor idag, de blev härligt saftiga och luftiga och det är ju lätt att variera glasyren eter tycke och smak. Ja de uppskattades  av lilkillen här hemma :-). Enkla och lättbakade och jag tycker att de funkar fint att frysa även om det är glasyr på , fast efter helgen finns det inte några kvar att frysa förstås :-D

Strösselrutor
ca 20 stycken

Kakan:
150 gram smör
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
50 gram smör
ca 8 dl florsocker
ca 2 msk vatten
strössel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret. Häll i mjölken och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner detta och smörblandningen växelvis i äggsmeten.
  5. Bred ut smeten i en långpanna ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Jag använde en långpanna på 35x26 cm och tycker de blev lagom höga.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. Låt svalna under bakduk.
  7. Smält smöret till glasyren. Tillsätt florsocker och vatten, rör slätt. 
  8. Bred glasyren på kakan och strö över kakpynt. Skär i rutor när glasyren har stelnat.

tisdag 1 maj 2012

Solros och tranbärsbröd


Bakade faktiskt mitt första bröd med torkad frukt idag, då jag inte gillar någon form av torkad frukt så har jag inte bakat med det tidigare, men sambon gillar fruktbröd bakade jag dessa till honom. Det är ett saftigt bröd med lång hållbarhet, som både smakar sött och syrligt och blir som bäst om det får ligga och mogna ett dygn.  Ja och nyttigt också med alla frön och surdeg :-)

Solros och tranbärsbröd
2 stycken

Steg 1
Blötläggning:
250 g vatten
375 g solroskärnor
30 g linfrön
30 g klippt råg
30 g sesamfrön
100 g torkade aprikoser

Steg 2
blötlagda aprikoser från steg 1
blötlagda kärnor och frön från steg 1
400 g vatten
100 g rågsurdeg
60 g jäst
600 g vetemjöl special.
200 g fint rågmjöl
100 g mörk sirap
25 g havssalt
50 g torkade tranbär
havreflingor till topping

Gör så här

Steg 1: 

  1. Blanda samtliga ingredienser utom aprikoserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten. 
  2. Lägg aprikoserna i en annan bunke och häll på vatten så att det täcker. Ställ i rumstemperatur i 6 timmar eller över natten.

Steg 2:

  1. Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag. 
  2. Blanda de blötlagda kärnorna och fröna med övriga ingredienser, utom tranbären och aprikoserna. Arbeta degen i 10 minuter i hushållsmaskin, eller minst dubbelt så länge med redskap i bunken. Detta är en riktigt kladdig deg.
  3. Tillsätt tranbären och de avrunna aprikoserna och arbeta in dem i degen. 
  4. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  5. Dela degen och lägg den i två smorda brödformar på 2 liter.
  6. Strö på havreflingor. 
  7. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
  8. Sätt ugnen på 200 grader. 
  9. Ställ in bröden i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. 
  10. Grädda bröden i drygt 1 timme eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
  11. Stjälp ut bröden ur formarna och låt dem svalna. 
  12. Lägg plastfolie om bröden och låt dem mogna en dag innan du skär upp dem.

söndag 29 april 2012

Tekakor


Nybakade tekakor är så gott med bara lite smör eller några skivor lagrad ost, fast kanske inte så nyttigt, för att göra dom lite nyttigare så använde jag dinkelmjöl, fiberhavregryn och kruskali, lika goda ändå.  Jag brukar frysa in de som inte skall ätas samma eller nästa dag.

Tekakor
10  stycken

5 dl mjölk
4 dl fiberhavregryn
1/2 msk salt
1 msk ljus sirap
150 smör
25 g färsk jäst
6 dl spelt/dinkel siktat mjöl
2 dl kruskali

  1. Värm mjölken till cirka 50 grader och häll i havregrynen, salt och sirap.
  2.  Låt blandningen stå och svälla i cirka 20 minuter. 
  3. Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
  4. Smula ner jästen och blanda ordentligt.
  5. Tillsätt mjöl och kruskali lite i taget tills det blir en lös deg.
  6. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda tekakor cirka 1 cm tjocka.
  9. Nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i cirka 30 minuter.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

fredag 27 april 2012

Gammaldags sockerkaka



Hade en burk Smetana hemma med sista utgångsdatum idag  och vad passar då inte bättre än att baka en sockerkaka på den. Ja sambon blev glad då han föredrar klassiska bakverk som en helt vanlig enkel sockerkaka utan krusiduller  framför lite mer avancerade bakverk. Budapestrulle, kärleksmums, nöttoppar och vanlig äppelpaj är andra favoriter. Kanske skulle slå till på stort och göra en Budapestrulle till Valborg :-)

Gammaldags sockerkaka
2 st  ägg
2 dl  socker
3 dl  vetemjöl
1 tsk  bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl  grädde, surnad grädde eller crème fraische 40%
citronskal, rivet, från 1 citron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175grader. 
  2. Vispa ägg och socker fluffigt och ljust
  3.  Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd ner detta i äggsmeten
  4.  Blanda ner grädde och citron.
  5. Smörj och bröda sockerkaksform på  1 1/ 2 liter, och häll i smeten.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
  7. Vänta några minuter och stjälp sedan upp sockerkakan på en tallrik, låt svalna under sockerkaksformen.