Sirapslimpor
2 limpor
50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special
Pensling:
ägg
Ugn: 200°
Gör så här
- Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt filmjölk och värm till 37°.
- Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
- Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet.
- Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant.
- Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar.
- Forma varje bit till en limpa och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 40 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.
Hihi det låter som hemma hos oss när jag var liten:)
SvaraRaderaja älskar skogaholmslimpa och all slags sirapslimpor,så gott.
SvaraRaderaman kan tro att ja är född på 70talet men så är de inte.men ja äter de nu massa för under min uppväxt blev de allid mammas nybakta bröd.
Tusen tack för detta receptet. Har en vän i England som ville ha och jag har letat... kanske själv får baka och lägga upp det hos mig tacktack!
SvaraRaderaSå gott bröd du bakat!
SvaraRaderaSirapslimpa är ju något av det godaste som finns! Mmm, måste bakas snart! :-)
SvaraRaderaDette så godt ut!
SvaraRaderaSkogaholmslimpa och kalaspuffar, vilken nostalgi hihi... Länge sedan jag åt det, kanske ska prova att baka och återuppleva lite minnen :)!
SvaraRaderaVad gott med egen sirapslimpa! Hemmagjort bröd är verkligen det bästa :)
SvaraRaderaÅh, sirapslimpa är verkligen hur gott som helst!
SvaraRaderaDet där känner man igen, din frukostbeskrivning från barndomen:) Kalaspuffar var så gott, undrar om det smakar lika gott fortfarande?
SvaraRaderaTack för receptet, detta bröd blev kanongott!
SvaraRadera