En himla god tårta som jag gjorde redan förra sommaren,
egentligen skall det vara smultron i, men då det är svårt att få tag på 250
gram smultron så använde jag jordgubbar istället, perfekt nu när de svenska
jordgubbarna har kommit. Det är busenkel
tårta att göra och det går utmärkt att göra den i förväg och förvara den i
frysen. J Blir nog himla god med blåbär också.
Jordgubbsparfait
250 g jordgubbar (eller smultron eller andra bär)
1/2 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1/2 dl strösocker
Havrebottnar:
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
jordgubbar (eller smultron) till dekor
Gör så här:
Klä
insidan av en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, (jag använde en
form med 24 cm i diameter) med plastfolie. Rita även upp två rundlar lika stora
som formen på bakplåtspapper för att senare kunna göra bottnarna.
Mixa jordgubbarna till parfaiten fint i en
matberedare eller med stavmixer. Rör ner vaniljpulvret.
Vispa
grädden fluffig, men inte för hård, i en bunke.
Vispa
äggulor och strösocker riktigt vitt och fluffigt i en annan bunke.
Vänd
ner jordgubbsmoset i vispgrädden. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen
och blanda ihop till en luftig smet. Häll smeten i formen och ställ in i frysen
i minst 4 timmar.
Sätt
ugnen på 175°c. Smält smöret till bottnarna och rör ner resten av
ingredienserna. Blanda till en smet och bred ut smeten tunt och så jämnt som
möjligt på de uppritade rundlarna. Använd gärna handen och blöt den med lite
vatten så klibbar det mindre.
Grädda
en plåt i taget i mitten av ugnen i 8-10 min tills bottnarna blivit
gyllenbruna. I varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt. Låt svalna
helt.
Lägg
den ena havsbottnen på ett vackert fat. Lossa jordgubbsparfaiten ur formen och
lägg den ovanpå bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Dekorera med
jordgubbar eller smultron och låt tina i ca 30 min, före servering, tårtan blir
ännu godare när den nästan börjar smälta lite
Men oj så god den såg ut!
SvaraRaderaÄlskar parfait,så krämigt och bara underbart gott
SvaraRaderaSer mycket fin och god ut!
SvaraRaderaSer mumsigt!!
SvaraRaderaÅh vilken tuff!
SvaraRadera/ Jennifer (http://LittleDessert.se)
Mums säger vi bara, så gott!
SvaraRaderaTack för era kommentarer :-)
SvaraRadera