Odenseläng är en riktigt tokgod mumsbit, den spröda kakan
smälter i munnen och ihop med marsipanfyllningen blir det riktigt mumsigt. En
riktigt härlig sommarkaka/bulle. Det är som en wienerdeg i smaken
Odenselängd
5 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk strösocker
2 ägg
50 g jäst
Fyllning:
150 g marsipan eller mandelmassa
1 dl strösocker
100 g smör (rumsvarmt)
Garnering:
ägg (uppvispat)
mandelspån
pärlsocker
Gör så här:
1. Häll
alla ingredienser i matberedarens skål.
2. Smör
och jäst delas först i mindre delar
3. Kör
till en jämn deg. Låt degen vila ca 15 minuter.
4. Gör
fyllningen under tiden.
5. Riv
marsipan och rör med socker och smör till en jämn smet. Eller kör i en mixer.
6. Ta
upp degen på mjölat bord. Knåda den lätt och dela i tre delar.
7. Kavla
ut varje del till en rektangel, ca 20x35 cm.
8. Lägg
fyllningen som en sträng längs mitten av varje degplatta. Den skall uppta ca en
tredjedel.
9. Vik
sedan sidorna över fyllningen.
10. Lägg
längderna på bakplåtspappersklädd plåt.
11. Täck
med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250°.
12. Pensla
längderna med ägg.
13. Strö
över mandelspån och pärlsocker.
14. Sätt
in plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader.
15. Grädda
ca 20 minuter.
16. Låt
längderna svalna och skär sedan i bitar.
Härliga resept du har :P
SvaraRaderaFöljer ditt blogg från Finland. I det här reseptet, häller du i degens alla ingredienser samtidigt, kall mjölk? Måste pröva detta. låter väldigt gott :P
Jag satt precis och längtade efter något sött. Guudars va jag blev sugen när jag såg detta recept. Det ska jag göra i morgon. fy va gott!!!
SvaraRaderaTrevlig midsommar!!
kram
fia
En riktig kafferepskaka, så härligt!
SvaraRaderaGlad midsommar!
Mums!
SvaraRaderaOJ! Va gott det låter!
SvaraRaderaOch jag som älskar att baka kransar! Men det blir samma krans varje gång så tack för inspiration till lite omväxling!
SvaraRadera