onsdag 30 maj 2012

Rabarberpaj med kokostäcke


Denna paj bakade jag redan förra sommaren, så gott, måste köpa på mig mera rabarber till helgen J, rabarber kan man aldrig få nog av när man bara äter det under en kort tid varje år. Längtar tills de svenska jordgubbarna börjar komma, de har dee iofs redan gjort, men väntar nog tills priset går ner lite, läste idag att det blir gott om jordgubbar, toppen J.  Här skall det mumsas jordgubbar i sommar.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
150 g smör, kallt
2 msk vatten, kallt

Fyllning
600 g rabarberstjälkar
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
0,5 dl kokosflingor

Kokostak
2 st ägg
2 dl socker
2,5 dl kokosflingor

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Hacka ihop mjöl, florsocker och smör, eventuellt i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop en deg.
  3. Kavla ut degen (gärna mellan plast) och klä botten och kanter på en form med löstagbar kant, 24 cm.
  4. Nagga och ställ formen i kylen en stund så hasar inte kanten ner vid gräddningen.
  5. Grädda pajskalet 15 min i nedre delen av ugnen.
  6. Skär rabarbern i två cm bitar och blanda med socker, mjöl och kokos.
  7. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt kokosflingorna.Lägg rabarbern i pajskalet, bred kokossmeten över och grädda nere i ugnen ca 30 min.

Rårörd vaniljkräm
3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt.
  2. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.
  3. Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabbt ihop om du vispar upp den igen.

12 kommentarer:

  1. Det tackar vi för att det ska bli mycket jordgubbar, har en del spännande recept som vi vill testa!
    Visst vill man verkligen passa på att njuta av allt som finns just nu, hejsan hoppsan så är det andra tider...

    SvaraRadera
  2. Låter underbart gott! Skulle man kanske testa,
    Jag ska få raberber utav svärmor på lördag =)

    SvaraRadera
  3. Jag håller med, rabarber är helt fantastiskt och ett måste nu under våren! Vilken härlig bild, verkligen vårfint <3

    SvaraRadera
  4. Javisst är rabarber så gott och något man gärna äter :)

    SvaraRadera
  5. Ser jättegott ut och vilken härlig bild!

    SvaraRadera
  6. Tack för era kommentarer :-)

    SvaraRadera
  7. Åh vad härligt!
    Ska nog åka till mamma och pappa och plocka massvis av rabarber från deras trädgård.

    SvaraRadera
  8. Den här åker rätt in på efterrättslistan! Här i Kalifornien finns rabarber bara i affären ett kort tag på våren, och vi känner ingen som odlar, så det gäller att passa på. I Sverige kan man ju oftast tigga sig till av någon om man inte har själv.

    SvaraRadera
  9. Vi har just ätit den här pajen till efterrätt och guuuud vad god den var! Fantastisk! Hade bara 110 gram smör hemma, men det gick fint ändå.

    SvaraRadera