Lite härligt frasiga surdegsbaugetter med fina hål inuti, perfekt nu när grillsäsongen börjat, även om det inte känns så med tanke på att det regnat hela veckan :-). Funkar fint att frysa för att sedan värmas i ugnen.
Surdegsbaguetter
4st Baguetter
200g Vetesurdeg
300g Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
300g Vatten, fingervarmt
Rör ihop surdeg, mjöl och vatten i en bunke. Täck bunken
med plastfilm och låt stå över natten.
Dag 2, morgon
Surdeg från dag 1
15g Jäst
2 dl Vatten, fingervarmt
7 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
1 tsk Strösocker
2 tsk Salt
+ ca 4 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special till
utbakning
Gör så här
- Lös upp jästen i vattnet.
- Blanda i surdegen från gårdagen, mjöl och socker.
- Knåda degen riktigt smidig och slät, minst 10 minuter för hand.
- Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1,5 timma.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar.
- Knåda varje bit lite lätt så att det blir spänst i degen och rulla sedan till avlånga baguetter.
- Låt baguetterna jäsa övertäcka på mjölade, bakplåtspappersklädda plåtar i ca 45 minuter.
- Sätt under tiden ugnen på 250 grader, jag använder baksten så den stoppar jag in samtidigt.
- Snitta baguettena, sätt in dom i ugnen, spraya ordentligt med vatten och grädda dem i nedre delen av ugnen i 250 grader, ca 25 minuter.
- Låt svalna på galler utan bakduk.
Receptet kommer från Kalasgott
Baguetterna ser mycket goda ut och fina också!
SvaraRadera