onsdag 16 maj 2012

Surdegsbaugetter


Lite härligt frasiga surdegsbaugetter med fina hål inuti, perfekt nu när grillsäsongen börjat, även om det inte känns så med tanke på att det regnat hela veckan :-). Funkar fint att frysa för att sedan värmas i ugnen. 

Surdegsbaguetter
4st Baguetter

 Dag 1, kväll
200g Vetesurdeg 
300g Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
300g Vatten, fingervarmt

Rör ihop surdeg, mjöl och vatten i en bunke. Täck bunken med plastfilm och låt stå över natten.

Dag 2, morgon
Surdeg från dag 1
15g Jäst
2 dl Vatten, fingervarmt
7 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special
1 tsk Strösocker
2 tsk Salt
+ ca 4 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special till utbakning

Gör så här
  1. Lös upp jästen i vattnet.
  2. Blanda i surdegen från gårdagen, mjöl och socker. 
  3. Knåda degen riktigt smidig och slät, minst 10 minuter för hand. 
  4. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1,5 timma. 
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. 
  6. Knåda varje bit lite lätt så att det blir spänst i degen och rulla sedan till avlånga baguetter.
  7. Låt baguetterna jäsa övertäcka på mjölade, bakplåtspappersklädda plåtar i ca 45 minuter. 
  8. Sätt under tiden ugnen på 250 grader, jag använder baksten så den stoppar jag in samtidigt.
  9. Snitta baguettena, sätt in dom i ugnen, spraya ordentligt med vatten  och grädda dem i nedre delen av ugnen i 250 grader, ca 25 minuter.
  10. Låt svalna på galler utan bakduk.
Receptet kommer från Kalasgott

1 kommentar: