Pajdeg: Blir mycket pajdeg, halvera recept om du inte vill ha ett galler eller lock på
6 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
225 gram matfett
1 dl vatten
Fyllning:
1 1/2 dl socker
1/2 tsk malen muskonöt
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
6 äpplen
25 gram smör
Pensling:
Ägg
Gör så här:
- Hacka ihop mjöl, salt, vaniljsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Kavla ut halva degen och lägg i en smord pajform.
- Ställ kallt i 30 minuter.
- Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
- Blanda äpplena med socker, muskonöt, kanel, vaniljsocker.
- Häll detta i pajskalet.
- Klicka över 25 gram smör.
- Kavla ut resten av degen och skär ut smala remsor. Lägg detta över äpplena.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda i 200 grader i 40 minuter.
Så fin paj! Har du testat att blanda rabarber och äpplen? Kanske det skulle passa ihop :)
SvaraRaderaBåde den här pajen och den innan med kokostäcket ser ju väldigt goda ut. Roligt att få fler tips på goda pajer!
SvaraRaderaHa en trevlig helg nu /Emma
Mums, äppelpaj är ju alltid gott, oavsett årstid :) Tycker det är otroligt fint med galler eller lock på, känns lite amerikanskt på något vis. Och vilken söt form!
SvaraRaderaSnyggt! Ser ut som en riktig paj man ser i kokböcker ;)
SvaraRaderahttp://bakasockerfritt.blogg.se/
Tack för era kommentarer, hovkonditorn, skulle nog bli himla gott med rabarber i
SvaraRadera