fredag 1 juni 2012

Kryddig äppelpaj

Lite härligt mumsig ljummen äppelpaj med vaniljsås är aldrig fel så här på fredagskvällen, ville iofs ha rabarberpaj men sambon ville självklart ha sin favorit äppelpaj med galler på, så det fick det bli :-) . Får göra rabarberpaj en annan dag. Helgen är ju inte över än.

Pajdeg: Blir mycket pajdeg, halvera recept om du inte vill ha ett galler eller lock på
6 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
225 gram matfett
1 dl vatten

Fyllning:
1 1/2 dl socker
1/2 tsk malen muskonöt
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
6 äpplen
25 gram smör

Pensling:
Ägg

Gör så här:

  1. Hacka ihop mjöl, salt, vaniljsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. 
  2. Kavla ut halva degen och lägg i en smord pajform.
  3. Ställ kallt i 30 minuter.
  4. Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
  5. Blanda äpplena med socker, muskonöt, kanel, vaniljsocker.
  6. Häll detta i pajskalet.
  7. Klicka över 25 gram smör.
  8. Kavla ut resten av degen och skär ut smala remsor. Lägg detta över äpplena.
  9. Pensla med uppvispat ägg.
  10. Grädda i 200 grader i 40 minuter.


5 kommentarer:

  1. Så fin paj! Har du testat att blanda rabarber och äpplen? Kanske det skulle passa ihop :)

    SvaraRadera
  2. Både den här pajen och den innan med kokostäcket ser ju väldigt goda ut. Roligt att få fler tips på goda pajer!
    Ha en trevlig helg nu /Emma

    SvaraRadera
  3. Mums, äppelpaj är ju alltid gott, oavsett årstid :) Tycker det är otroligt fint med galler eller lock på, känns lite amerikanskt på något vis. Och vilken söt form!

    SvaraRadera
  4. Snyggt! Ser ut som en riktig paj man ser i kokböcker ;)

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
  5. Tack för era kommentarer, hovkonditorn, skulle nog bli himla gott med rabarber i

    SvaraRadera