Bakade faktiskt mitt första bröd med torkad frukt idag,
då jag inte gillar någon form av torkad frukt så har jag inte bakat med det
tidigare, men sambon gillar fruktbröd bakade jag dessa till honom. Det är ett saftigt
bröd med lång hållbarhet, som både smakar sött och syrligt och blir som bäst om
det får ligga och mogna ett dygn. Ja och
nyttigt också med alla frön och surdeg :-)
Solros och tranbärsbröd
2 stycken
Steg 1
2 stycken
Steg 1
Blötläggning:
250 g vatten
375 g solroskärnor
30 g linfrön
30 g klippt råg
30 g sesamfrön
100 g torkade aprikoser
Steg 2
blötlagda aprikoser från steg 1
blötlagda kärnor och frön från steg 1
400 g vatten
100 g rågsurdeg
60 g jäst
600 g vetemjöl special.
200 g fint rågmjöl
100 g mörk sirap
25 g havssalt
50 g torkade tranbär
havreflingor till topping
Gör så här
Steg 1:
Steg 2:
- Blanda samtliga ingredienser utom aprikoserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten.
- Lägg aprikoserna i en annan bunke och häll på vatten så att det täcker. Ställ i rumstemperatur i 6 timmar eller över natten.
Steg 2:
- Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag.
- Blanda de blötlagda kärnorna och fröna med övriga ingredienser, utom tranbären och aprikoserna. Arbeta degen i 10 minuter i hushållsmaskin, eller minst dubbelt så länge med redskap i bunken. Detta är en riktigt kladdig deg.
- Tillsätt tranbären och de avrunna aprikoserna och arbeta in dem i degen.
- Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
- Dela degen och lägg den i två smorda brödformar på 2 liter.
- Strö på havreflingor.
- Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ställ in bröden i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader.
- Grädda bröden i drygt 1 timme eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
- Stjälp ut bröden ur formarna och låt dem svalna.
- Lägg plastfolie om bröden och låt dem mogna en dag innan du skär upp dem.
Jag gillar bröd som innehåller torkad frukt och olika frön och nötter! Brödet ser gott ut!
SvaraRadera