Hade en burk Smetana hemma med sista utgångsdatum idag och vad passar då inte bättre än att baka en sockerkaka på den. Ja sambon blev glad då han föredrar klassiska bakverk som en helt vanlig enkel sockerkaka utan krusiduller framför lite mer avancerade bakverk. Budapestrulle, kärleksmums, nöttoppar och vanlig äppelpaj är andra favoriter. Kanske skulle slå till på stort och göra en Budapestrulle till Valborg :-)
Gammaldags sockerkaka
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl grädde,
surnad grädde eller crème fraische 40%
citronskal, rivet, från 1 citron
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175grader.
- Vispa ägg och socker fluffigt och ljust
- Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd ner detta i äggsmeten
- Blanda ner grädde och citron.
- Smörj och bröda sockerkaksform på 1 1/ 2 liter, och häll i smeten.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
- Vänta några minuter och stjälp sedan upp sockerkakan på en tallrik, låt svalna under sockerkaksformen.
Så Gott!!
SvaraRaderaJa, ibland är det vanliga/enkla det bästa! Kokoskakan låter också mycket god!
SvaraRaderachokladtossig? titta gärna in i min chokladvärld!
SvaraRaderaSmetana i sockerkaka? Tack för det tipset! Att jag själv inte kommit på det.. Det där med bakning är helt enkelt inte min starka sida.
SvaraRaderaJa, de där gamla hederliga kakorna får vi inte glömma, sockerkaka är ju hur gott som helst!
SvaraRaderaFantastisk kulturarv vi har med alla dessa goda kakor och sötsaker:)
SvaraRadera