Blir inte alls så mycket bakande just nu, har tappat
sugen lite därför blir det inte så mycket inlägg just nu, sedan så kan jag ju
inte baka bara för att ha något att lägga in i bloggen, det skall ju ätas upp
också J,
funderar ibland på att starta en matblogg istället, fast det är så svårt att
fotografera mat tycker jag, så att det ser gott ut menar jag och då funderar
jag ju på om jag isåfall skall starta en helt ny blogg, där jag blandar mat och
bakning . Och då dyker nästa problem upp J,
vilken bloggportal skall jag välja denna gång.
En gammal favorit är fluffig frusen polkagrispaj. Så
himla söt och god, ja helt toksöt är den, inget för den som är känslig för allt
för söta bakverk Ja det kan ju inte bli annat än galet söt när botten består av
smulade chokladkakor med chokladbitar i, sedan ovanpå det en härlig kräm
bestående av grädde, marshmallowsfluff och polkagrisar. Och ovanpå det en
smarrig chokladsås som smakade som chokladkola :-). Receptet på polkagrispajen hittade jag i den underbara boken Vinterns söta av systrarna Eisenman, jag har alla deras bakböcker, de är så bra, så mycket smarriga recept i deras böcker.
Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör
1. Kör
kakor, kakao och smör i en matberedare.
2. Tryck
ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter.
3. Ställ
in i frysen.
Fyllning:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering
1. Vispa
grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar
pepparmyntsolja efter smak. Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat
skål och ställ åt sidan.
2. Krossa
polkagrisarna i mortel. Jag mixade mina i min mixer till de nästan blev till
ett pulver, ville inte ha förstora bitar i för att skona tänderna :-) Blanda
ner i den större mängden kräm.
3. Ta
ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
4. Ta
resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg.
5. Klicka
ut den röda krämen över den vita i formen.
6. Gör
ett virvlande mönster i krämen med en kniv.
7. Ställ
in pajen i frysen i minst 5 timmar.
8. Ta
fram den 10-15 minuter innan den ska serveras.
9. Dekorera
med polkagrisar och häll över lite chokladsås när du serverar bitarna.
Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten
Chokladsåsen
1. Blanda
ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull.
2. Koka
upp och rör tills all choklad har smält. Låt småsjuda i ca 10 minuter eller
tills såsen blivit tjock och glansig.
3. Servera
såsen varm eller kall till pajen.