Favoriten hos barnen, mjuka fluffiga tekakor, bör ätas dagsfärska, frys in dem som blir över
TEKAKOR
5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk honung eller sirap
1 tsk salt
10-12 dl vetemjöl (600-720 g)
100 g rumsvarmt smör
Gör så här:
- Ljumma mjölken till fingervarmt, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen med mjölken.
- Tillsätt honung/sirap, salt, vetemjöl och det rumsvarma smöret och arbeta degen i minst 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Degen skall släppa degbunkens kanter.
- Täck bunken med plastfolie eller en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
- Dela degen i 16 bitar och rulla till runda bollar, lägg på plåt med bakplåtspapper, platta ut degbollarna till runda kakor. Nagga dem med en gaffel.
- Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Baka tekakorna mitt i ugnen 6-8 minuter tills de har fått fin färg.Ta ut tekakorna och låt dem svalna på galler under bakduk.