fredag 26 april 2013

Red velvet cake



Bakade en red velvet cake idag, en härligt saftig och god tårta som blir så vacker med sin röda färg. Tyvärr hade jag slut på röd pasta färg, använde istället vanlig hushållsfärg som finns på tex Ica, det gör att kakan inte blir så röd som jag önskade att den skulle vara. Fick inte till det heller när jag skulle ta kort så den är rödare i verkligheten. Fyllde och garnerade tårtan med Whipped cream cheese frosting, en otroligt god frosting som är lagom söt som dessutom går att använda till att spritsa på cupcakes. Receptet på frostingen hittade jag i Lisas blogg Sockerrus, en toppenfin blogg med otroligt vackra och många gånger annorlunda tårtor. Receptet på kakan kommer från boken Sockerchock, skriven av vinnaren av hela Sverige bakar 2012 Christina Gyllner.

Red velvet cake 


2.5 dl mjölk + 1 tsk vitvinsvinäger (buttermilk)

6 dl vetemjöl

5 dl strösocker

1 msk kakao

0.5 tsk salt

1 tsk bikarbonat

2 st stora ägg

3.5 dl neutral olja

1 msk vitvinsvinäger

0.25 tsk äkta vaniljpulver

ca 2 tsk röd färgpasta (alt röd hushållsfärg)



Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smörj och mjöla två st 20 cm springformar.
  3. Blanda din egen buttermilk på mjölk och vitvinsvinäger. Låt stå några minuter. Mjölken kommer att separera sig. Det är ingen fara. Det ska vara så. 
  4. Blanda mjöl, socker, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Ställ åt sidan. 
  5. Vispa upp äggen lite lätt. 
  6. Tillsätt olja, buttermilk, vinäger, vaniljpulver och röd färgpasta.
  7. Häll i lite av de torra ingredienserna, lite i taget. 
  8. Vispa ordentligt så att allt är blandat.
  9. Fördela i de två formarna och grädda i ca 30-40 minuter tills en tandpetare kommer ut ren. 
  10. Låt svalna på galler.

Whipped cream cheese frosting



300 gr cream cheese (ex Philadelphia)

3 dl grädde

1 knivsudd bakpulver

0,5 – 1 tsk äkta vaniljpulver

2 dl florsocker (det går att öka på mängden om den ska spritsas upp till 3 dl. Dock blir den mycket sötare då)



Gör så här:

  1. Börja med att vispa grädden och bakpulvret* hårt i en skål. 
  2. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev. 
  3. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. 
  4. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskåpet en stund så att den kyls ner.  
* Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör. 

 

torsdag 25 april 2013

Focaccia med flinsalt och timjan

Bakade en ny omgång av focaccia, ett himla gott bröd, tycker detta bröd blev godare då det innehåller mindre olivolja. Bör ätas dagsfärskt. 

Focaccia

1/2 pkt jäst
1 tsk salt
4 dl ljummet vatten
4 msk mjölk
3 msk olivolja
10 dl vetemjöl/vetemjöl special
Olivolja
Flingsalt
Färsk timjan

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll på salt och lite av vattnet. Rör runt så jästen rör upp sig.
  3. Häll på resten av vattnet, mjölk och olivolja.
  4. Arbeta ner mjölet,lite i taget degen, det kan hända att du inte behöver allt mjöl,  skall vara lite kladdig.
  5. Låt jäsa under bakduk i 50 minuter.
  6. Smörj en långpanna med olivolja och stjälp upp brödet. Platta till och tryck ut i hörnen.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Tryck hål med fingrarna och jäs ytterligare 15 minuter.
  9. Ringla över olivolja, strö på flingsalt och timjan. 
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Bör ätas dagsfärskt.

tisdag 23 april 2013

Äppelpaj

Sambons favorit är äppelpaj, vilket han gärna äter ofta, men det blir lite väl mycket med en stor vanlig pajform till bara oss, så därför gjorde jag en lite mindre i helgen, tog hälften att detta recept vilket passade fin fint till vår pajform som är lite mindre än normalt. Givetvis måste det vara både pajbotten och smuldeg, blir godast så :-)

Äppelpaj
 
Pajbotten:
150 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Fyllning:
4-5 äpplen, beroende på hur stora de är
Socker
2 msk kanel

Smuldeg:
1 dl socker
1 1/2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 gram smör


Gör så här:
  1. Hacka ihop mjöl, socker, smör och vaniljsocker till en smulig massa. tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut den in en smord pajform som därefter får vila i kylen i 30 minuter. 
  3. Förgrädda sedan pajskalet i 225 grader i 10 minuter.
  4. Hacka äpplena i små bitar och blanda ner valfri mängd socker och kanel.Tänk på att det blir rätt söt med smuldegen ovanpå. 
  5. Lägg sedan detta i det förgräddade pajskalet.
  6. Smula ihop alla ingredienser till smuldegen och strö detta ovanpå äpplena. 
  7. Grädda sedan pajen  200 grader i c:a 30 minuter tills äppelbitarna blivit mjuka. 
  8. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

söndag 21 april 2013

Chokladbollar

Bakade lite chokladbollar förra helgen till sonens 3-års kalas, gissa om barnen i huset blev glada :-) chokladbollar är deras favorit och jag kan inte annat än hålla med, för det är ju så gott :-). Går alldeles utmärkt att frysa in. Receptet hittade jag på baksidan av Gyllenhammars havregrynspaket.

Chokladbollar

100g smör, rumsvarmt
1 dl socker
3 dl havregryn
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt starkt kaffe
 Gör så här:

  1. Rör smör, smör och vanilsocker poröst.
  2. Blanda ner havregryn, kakao och kaffe. Vill du ha en lite lösare smet så är det bara att öka mängden kaffe något.
  3. Forma dom till runda bollar och rulla dom i pärlsocker eller kokosflingor.
  4. Låt dom stelna i kylskåpet.


torsdag 18 april 2013

Hallongrottor



Hallongrottor är så tokgott, givetvis gör du dom på smör, som de flesta småkakor, det blir godast då. Jag fyllde mina med hallonmarmelad, men det går lika bra med annan valfri sylt eller tex lemoncurd, choklad,  dumlekola etc.

Hallongrottor
20 stycken
 
200 gram smör   
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Fyllning
1 dl fast hallonsylt
 
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman alla ingredienser till en deg,  gärna i matberedare. 
  3. Dela degen i 20 lika stora bitar. 
  4. Rulla varje bit till en boll och lägg dom i småbrödsformar, jag lägger formarna i en minimuffinsplåt för att förhindra att de flyter ut åt sidorna. 
  5. Gör en fördjupning i varje boll, jag använder mig av en fingerborg, då blir det lagom stort och jämnt hål. Lägg i en klick hallonsylt i varje hål.    
  6. Grädda dom i 175 grader i ca 15 minuter.

tisdag 16 april 2013

Kolakakor

Kolakakor eller sirapskakor som de också kallas för  är verkligen en favorit bland småkakor, så tokgott och det brukar jag inte vara ensam om att tycka :-) , en lättbakat småkaka som går fort att baka och som passar utmärkt att frysa in.

Kolakakor

200 gram smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
  3. Dela degen i 6 fingertjocka längder. Lägg tre längder på varje plåt.
  4. Platta till längden med handen och dra med en gaffel på tvären över dem.
  5. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  6. Skär kakorna på snedden så fort de kommit ut ur ugnen, när de kallnat blir de nämligen hårda.
  7. Låt svalna på plåten.

söndag 14 april 2013

Kardemummadrömmar

Ännu en variant på drömmar :-), denna gång med kardemumma, så himla gott, undrar just vad jag skall smaksätta drömmarna med nästa gång.

Kardemummadrömmar

 ca 40-50 stycken

150 gram margarin
4 dl socker
1 1/2 dl neutral olja
2 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
2-3 tsk kardemummakärnor, mortlade, beroende på hur mycket kardemumma smak du vill ha.
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Vispa margarin och socker tills det blir vitt och poröst
  3. Tillsätt oljan och vispa en stund till.
  4. Rör ut hjortronsaltet med vattnet och häll i det i smeten.
  5. Blanda i vaniljsocker, kardemummakärnor som du mortlat och mjöl.
  6. Rulla till små bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt.
  7. Grädda i  c:a 20 minuter. 
  8. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv mellan ugnen och ugnsluckan)

torsdag 11 april 2013

Mandelkubb

Är det något som är himla gott så är det mandelkubb, de är ju lite torra i sig, så det bör ätas samma dag och sedan frysas in.

Mandelkubb
20 stycken

7 dl vetemjöl, (420 g)
1 påse vaniljsåspulver, (11 g)
1,5 dl strösocker
2 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
150 g smör
1,5 dl kaffegrädde
2 st ägg
1 krm bittermandelarom

Garnering
0,5-1 dl pärlsocker

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°. 
  2. Blanda mjöl, vaniljsåspulver, socker, hjorthornssalt, vaniljsocker och bakpulver i matberedare. 
  3. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar.
  4. Häll i grädde, ägg och bittermandelarom. 
  5. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  6. Ta upp degen och forma den till en rulle med mjölade händer. Degen var rätt kladdig, det behövdes en del extra mjöl.
  7. Skär rullen i 20 bitar.
  8. Doppa bitarnas snittyta i pärlsocker och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper
  9. .Grädda kubbarna mitt i ugnen 10-12 min. 
  10. Låt kubbarna svalna på galler under  bakduk, Frys in de som blir över redan samma dag, de blir fort torra.

måndag 8 april 2013

Sockerkaka

En härligt god sockerkaka med lite extra äggulor som gör den saftigare och något tyngre än en vanlig sockerkaka. En vanligt enkel sockerkaka är bara så tokgott :-). Receptet kommer från senaste numret av tidningen Hembakat.

Sockerkaka
150 gram smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 ägg
2 äggulor
rivet skal av 1 citron
3 msk vatten eller vmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör och socker poröst.
  3. Tillsätt ägg och äggulor, ett i taget.
  4. Rör ner mjölk/vatten och citronskal.
  5. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda er detta. Rör till en slät smet.
  6. Smörj och bröa en sockerkaksform på 1 1/2 liter.
  7. Häll i sockerkaksmeten och grädda längst ned i ugnen i ca 40 minuter, känn med en sticka att den är torr. Vänta tills kakan svalnat något innan dy stjälper upp den. Låt svalna under formen.

lördag 6 april 2013

Nöttoppar

Nöttoppar är en favorit bland småkakor, lite sådär härligt sega, precis som de skall vara. Perfekt för glutenallergiker då dessa inte innehåller mjöl.

Nöttoppar
ca 20 stycken

2,5 dl hasselnötskärnor
2,5 dl florsocker
3 äggvitor
20 hasselnötskärnor till garnering

Gör så här:
  1. Mal hasselnötterna fint och blanda med florsockret.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
  3. Vänd försiktigt ner nöt och sockerblandningen i äggviteskummet.
  4. Klicka ut 20 toppar på en plåt. Dekorera varje kaka med en hasselnötskärna.
  5. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i 15-18 minuter.

torsdag 4 april 2013

Nötdrömmar

Som ni alla kanske märkt så gillar jag drömmar, har blivit en del olika smakvarianter här på bloggen :-) , idag blev det en med nötsmak, himla gott, lite sandigare än vanliga drömmar och jag vet inte om jag mätte fel för jag fick först en för smulig deg som inte gick att forma till bollar. Efter att jag tillsatt lite mer smör blev det en perfekt smet och perfekta drömmar :-) , själv brukar jag ta 150 gram smör när jag gör drömmar på 5 dl mjöl och här är ju 4 dl mjöl + 1 dl hasselnötsmjöl så det borde bli det samma. Ja, jag hade hasselnötsmjöl hemma så jag tog det istället för att mala nötter, det är ju färdigmalda nötter  himla praktiskt :-) 

Nötdrömmar
50 st: 

100 g smör , rumsvarmt
3 dl strösocker
1 dl rapsolja
1 dl malda hasselnötter
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
hasselnötter till garnering


Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör ihop smör och socker till en smidig smet, jag använder elvispen.   
  3. Tillsätt oljan under omrörning. Vispa tills det blir en ljus smet. 
  4. Blanda samman nötter, hjorthornssalt och mjöl, och rör ner i smeten.
  5. Forma bollar och lägg på en plåt med bakpapper. 
  6. Tryck fast en nötkärna i varje och grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv mellan ugnen och ugnsluckan), detta gör jag för att vädra ut ammoniakdoften som blir när man gräddar kakor som innehåller hjorthornssalt.

tisdag 2 april 2013

Focaccia

Har aldrig bakat eller ätit focaccia innan, men det är ett himla gott och superenkelt bröd att baka. Jag smaksatte med flingsalt och färsk timjan. Men man kan även lägga på tex tomater, lök, oliver, parmesan etc. Receptet kommer från boken Tareq Taylor Klassiker som jag hade turen att vinna på Facebook :-), en bok i helt i min smak då den innehåller recept på vanlig enkel husmanskost utan en massas krusiduller, husmansklassiker alltså. .

Focaccia
1 bröd
50 gram jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 1/2 dl durumvetemjöl
ca 8 dl vetemjöl/ vetemjöl special
3/4 dl olivolja
Färska örter
Flingsalt, tog 1,5 tsk

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Rör ut jästen i fingervarmt vatten och salt.
  3. Tillsätt mjölet i omgångar och rör ut till en slät och klumpfri smet.
  4. Smörj en långpanna med hälften av olivoljan.
  5. Häll i degen och tryck ut den så att den täcker hela långpannan.
  6. Gör små gropar i degen och häll över resten av olivoljan. 
  7. Låt jäsa i 40 minuter.
  8. Toppa med färska örter och flingsalt.
  9. Grädda i ca 20 minuter, tills den blivit gyllenbrun.

söndag 31 mars 2013

Budapesttårta med Dulce de leche

Påskens tårta blev sambons absoluta favorittårta, Budapesttårta. Gjorde den som tre runda bottnar istället för att rulla ihop den till en längd. Går fort och smidigt att få ihop en färdig tårta då och passade bra då  jag ville ha vispgrädde, Dulce de leche och bananer i. Första lagret bestod av den tokgoda från Pampas Deli, helt klart den godaste kolakräm jag ätit :-) och passar fin, fint ihop med bananer och vispgrädde i en budapesttårta. Det var inga som helst problem att bre på den över grädden då den hade stått i rumstemperatur, men när burken väl är öppnad skall den förvaras i kylskåpet, fast där blir den inte så långvarig :-)

Budapesttårta
6 äggvitor
300 gram strösocker
150 gram hackade hasselnötter
30 gram vetemjöl
20 gram kakaopulver
30 gram potatismjöl
Mandelspån

Fyllning:
5 dl vispgrädde
2 bananer
Dulce de leche, dvs färdig kolakräm på burk

Garnering:
Florsocker
Choklad

Gör så här:
  1. Vispa upp äggvitan tills den blir vit och fluffig.
  2. Häll ner sockret, lite i taget, medan du vispar. Vispa i 5 minuter till.
  3. Blanda samman nötter, vetemjöl, potatismjöl och kakao och vänd försiktig ner detta i äggvitan, se till att det blir ordentligt blandat.
  4. Rita upp tre rundlar/cirklar på en plåt, mina var 22 cm i diameter
  5. Häll upp marängsmeten i spritspåse och rund tyll tror min var runt 16-18 mm.Går lika bra att bre ut smeten i cirklarna.
  6. Spritsa ut smeten på de tre uppritade cirklarna, börja längst ut på kanten och spritsa i cirklar ända tills du kommer in till mitten.Strö över mandelspån.
  7. Grädda mitt i ugnen  175 grader i 15-20 minuter. Jag gräddade i 20 minuter vilket var lite för länge, nästa gång testar jag med 15 minuter. Alternativ sänker ugnstemperaturen till 150 grader.
  8. Låt svalna på plåten innan du försiktigt drar bort bakplåtspappret.
  9. Vispa grädden.
  10. Lägg en botten på ett tårtfat.
  11. Bred över hälften av grädden. Bred på kolakrämen.
  12. Lägg på den andra botten.
  13. Bred på resten av grädden och lägg på skivade bananer.
  14. Lägg på sista botten.
  15. Spritsa på lite choklad och pudra över lite florsocker.

torsdag 28 mars 2013

Chokladtårta till påsk

Här kommer ett tips på en mumsig chokladtårta med mycket chokladsmak, perfekt om man älskar choklad. Nu till påsk är det snyggt att dekorera med chokladfingers eller Kit Kat runt tårtan och lägga på en massa färgglada chokladpåskägg. Tokgott :-). Passar fint nu till påsk , en tid då många äter just choklad. Själv tänker jag ju festa med mina guldharar från Lindt. Fast en tårta blir det allt på påskafton. Med Dulce de leche som fyllning :-)
 
Chokladbotten
150 g smör
4 dl (240 g) vetemjöl
3 dl (130 g) kakao
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
Finrivet skal av 2 apelsiner
smör och ströbröd till formen
Cirka 0,5 dl pressad apelsinsaft att fukta bottnarna med

Gör så här:
  1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant . jag gräddade den i en form på 26 cm i diameter, men satt i en krage av bakplåtspapper  i formen.
  2. Smält smöret. 
  3. Blanda mjöl, kakao, och bakpulver.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. 
  5. Sikta ner mjölblandningen pö om pö samtidigt som du tillsätter smöret och mjölken. 
  6. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp, och tillsätt även apelsinskalet.
  7. Häll smeten i bakformen.   
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i drygt 40 minuter , fast min tog säkert 50-55 minuter på sig innan den var klar. Kontrollera om den är klar genom att testa med en sticka.   
  9. När du skall använda kakan som tårtbotten så delar du den i tre delar och stänker  lite apelsinsaft på varje botten.
Hallonmousse
200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Gör så här:
  1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. 
  2. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
  3. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten.
  4. Blötlägg gelatinbladen. 
  5. Vispa grädden. 
  6. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden och blanda till sist ner den vispade grädden och florsockret. 
  7. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
Glasskräm
2 dl vispgrädde
Marsankräm gjord på 2 dl mjölk och 5 msk marsanpulver

Gör så här:
  1. Vispa grädden hårt och blanda i marsankrämen.
  2. Man kan också vispa grädden lite halvlöst och sedan blanda i marsankrämen och vispa till önskad konsistens.
  3. Eller så blandar man ner ovispad grädde i den färdiga vaniljkrämen och vispar till önskad konsistens, det provade jag sist jag gjorde glasskrämen och tycker det är det enklaste sättet att göra glasskrämen på. 

Chokladkräm
Använde den här chokladkrämen till att bre ovanpå och runt chokladtårtan

100 gram mörk choklad
100 gram Toblerone
2,5 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Finhacka chokladen och lägg den i en skål.
  2. Värm vispgrädden, ta av den från plattan innan den precis börjar koka.
  3. Häll grädden över chokladen och rör om tills chokladen smält.
  4. Låt den bli helt kall. Den får gärna stå i kylen över natten.
  5. Vispa upp den till ett fluff
Montering:
  1. Dela botten i tre delar. 
  2. Lägg en botten på ett tårtfat. Stänk på lite apelsinsaft.
  3. Bred på hallonmoussen. 
  4. Lägg på nästa botten.Stänk på lite apelsinsaft.
  5. Bred på glasskrämen. 
  6. Lägg på sista botten. Stänk på lite apelsinsaft.
  7. Bred på ordentligt med chokladkräm ovanpå och runt tårtan. 
  8. Sätt fast Kit Kat eller chokladfingers runt tårtan. 
  9. För att hålla ihop dom bättre så sätter du ett snyggt band runt.
  10.  Dekorera ovanpå med chokladägg.

 

tisdag 19 mars 2013

Fryst daimtårta

Gjorde en härligt mumsig fryst daimtårta i helgen, perfekt att ha i frysen och ta fram när oväntade gäster kommer eller när man blir sugen på något sött :-) . Har lagt in 2 recept, originalreceptet som jag brukar göra finns längst ner, går mycket fortare och är enklare att göra. Denna gång gjorde jag istället en glassmet som jag körde i min glassmaskin för att få mer volym på själva glassen. Ja tokgott är det iallafall :-)

Mandelbotten:
100 gram mald sötmandel/mandelmjöl
4 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här:
  1. Smörj och mjöla en rund form med avtagbar kant på ca 20 cm i diameter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  4. Tillsätt sockret och vispa till en blank smet.
  5. Vänd försiktigt ner sötmandeln.
  6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Glassmet:
4 äggulor
1 dl strösocker
5 dl vispgrädde
150 gram daim, hackad, glömde väga då jag använde daim från påse.Men tog runt 150 gram daim. Dvs 3 dubbeldaim.


Garnering:
Daim

Gör så här:
  1. Koka upp grädden.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt. 
  3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
  4. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  5. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
  6. Följ instruktionerna för din glassmaskin. När den är klar så häller du i daimbitarna, rör snabbt om. Häll detta över den kalla mandelbotten, strö över lite hackad daim och ställ in i frysen för att bli helt fryst.
  7. För att göra glass utan glassmaskin: Blanda i den hackade daimen och häll glassmeten i en frystålig bunke, rör om vad 20 minut tills den blivit så fryst att du fortfarande kan hälla den över mandelbotten, häll den då över mandelbotten och frys tills den är helt fryst.
  8. Ta fram tårtan en stund före servering.
 Här kommer originalreceptet på fyllningen om du vill testa det, det är mycket enklare att göra:

Glassmet:
4 äggulor
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
2 dubbeldaim


Garnering:
Krossad dajm

Gör så här:
  1. Vispa äggulor och florsocker till en pösig smet.
  2. Vispa grädden och blanda ner den. 
  3. Hacka dajmen och rör i den.
  4. Häll fyllningen över kakan i formen. 
  5. Ställ formen i frysen några timmar. 
  6. Ta fram tårtan cirka 30 minuter innan den skall serveras.  
  7. Garnera med hackad daim.


  

lördag 16 mars 2013

Pina Colada cupcakes

Bakade lite mer med kokos och Malibu , denna gång muffins med smak av ananas kokos och Malibu, så tokgott, frostingen var supergod.Det här f¨år bli mitt bidrag till Månadens sötsak som denna månad har temat muffins.

Pina Colada cupcakes
8-10 stycken

100 gram smör, rumsvarmt
1/2 dl kokosmjölk, krämiga varianten
11/2 dl strösocker
2 ägg
1 dl kokos, riven
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk Malibu kokosrom
Ananasringar, i bitar

Topping:
50 gram smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1-2 msk Malibu kokosrom
Ananasbitar
Kokosflingor eller hyvlad kokos

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, kokosmjölk och socker till en luftig smet.
  3. Vispa i äggen, ett i sänder.
  4. Rör ner kokos och vetemjöl som du blandat med bakpulver. Rör ner Malibu.
  5. Ställ pappermuffinsformar i en muffinsplåt.
  6. Fylld dom till 3/4 delar och stick ner en bit ananas i varje form.
  7. Grädda cupcakesen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Kontrollera  med en sticka att de är klara.
  8. Låt svalna under bakduk.
  9. Vispa ihop ingredienserna till toppingen. Spritsa på varje cupcakes, strö över lite kokosflingor och garnera med en bit ananas.



torsdag 14 mars 2013

Kokosglass

Kokos är en favoritingrediens när det gäller bakning och i glass blir det himla tokgott, tillsatte lite Malibu för extra mycket smak :-)

Kokosglass
3 dl kokosmjölk, den extra krämiga varianten
2 dl vispgrädde, 40%
1 dl kokosflingor
1,5 dl socker
4 äggulor
4 msk Malibu Kokosrom

Gör så här:
  1. Koka upp kokosmjölk och grädde.
  2. Häll i kokosflingorna och ställ detta åt sidan i 30 minuter.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt.
  4. Tillsätt grädd/kokosmjölksmeten till äggsmeten under vispning. 
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka. 
  6. Blanda ner Malibu
  7. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten. 
  8. För att göra glass i glassmaskinen så följ din glassmaskins instruktioner.  Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.
  9. För att göra glass i frysen:  Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.