torsdag 4 april 2013

Nötdrömmar

Som ni alla kanske märkt så gillar jag drömmar, har blivit en del olika smakvarianter här på bloggen :-) , idag blev det en med nötsmak, himla gott, lite sandigare än vanliga drömmar och jag vet inte om jag mätte fel för jag fick först en för smulig deg som inte gick att forma till bollar. Efter att jag tillsatt lite mer smör blev det en perfekt smet och perfekta drömmar :-) , själv brukar jag ta 150 gram smör när jag gör drömmar på 5 dl mjöl och här är ju 4 dl mjöl + 1 dl hasselnötsmjöl så det borde bli det samma. Ja, jag hade hasselnötsmjöl hemma så jag tog det istället för att mala nötter, det är ju färdigmalda nötter  himla praktiskt :-) 

Nötdrömmar
50 st: 

100 g smör , rumsvarmt
3 dl strösocker
1 dl rapsolja
1 dl malda hasselnötter
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
hasselnötter till garnering


Gör så här
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör ihop smör och socker till en smidig smet, jag använder elvispen.   
  3. Tillsätt oljan under omrörning. Vispa tills det blir en ljus smet. 
  4. Blanda samman nötter, hjorthornssalt och mjöl, och rör ner i smeten.
  5. Forma bollar och lägg på en plåt med bakpapper. 
  6. Tryck fast en nötkärna i varje och grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ställ ugnsluckan lite på glänt de sista 5 minuterna (Jag brukar då sätta en vanlig matkniv mellan ugnen och ugnsluckan), detta gör jag för att vädra ut ammoniakdoften som blir när man gräddar kakor som innehåller hjorthornssalt.

2 kommentarer:

  1. Mums, roligt att du testat så många smakvarianter! Ha en fin fredag!

    SvaraRadera
  2. Måste vara en superkaka med tanke på hur goda drömmar och nötkakor är! :)

    Gjorde en tårta i helgen och använde ditt recept på ljus tårtbotten. Perfekt! :)

    SvaraRadera