Äppelpaj
Pajbotten:
150 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Fyllning:
4-5 äpplen, beroende på hur stora de är
Socker
2 msk kanel
Smuldeg:
1 dl socker
1 1/2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 gram smör
Gör så här:
- Hacka ihop mjöl, socker, smör och vaniljsocker till en smulig massa. tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut den in en smord pajform som därefter får vila i kylen i 30 minuter.
- Förgrädda sedan pajskalet i 225 grader i 10 minuter.
- Hacka äpplena i små bitar och blanda ner valfri mängd socker och kanel.Tänk på att det blir rätt söt med smuldegen ovanpå.
- Lägg sedan detta i det förgräddade pajskalet.
- Smula ihop alla ingredienser till smuldegen och strö detta ovanpå äpplena.
- Grädda sedan pajen 200 grader i c:a 30 minuter tills äppelbitarna blivit mjuka.
- Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Äppelpaj är alltid så gott och gärna med vaniljglass till!
SvaraRaderaJa vaniljglass är himla gott till eller massor med vaniljsås :-)
SvaraRadera