tisdag 23 april 2013

Äppelpaj

Sambons favorit är äppelpaj, vilket han gärna äter ofta, men det blir lite väl mycket med en stor vanlig pajform till bara oss, så därför gjorde jag en lite mindre i helgen, tog hälften att detta recept vilket passade fin fint till vår pajform som är lite mindre än normalt. Givetvis måste det vara både pajbotten och smuldeg, blir godast så :-)

Äppelpaj
 
Pajbotten:
150 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Fyllning:
4-5 äpplen, beroende på hur stora de är
Socker
2 msk kanel

Smuldeg:
1 dl socker
1 1/2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
125 gram smör


Gör så här:
  1. Hacka ihop mjöl, socker, smör och vaniljsocker till en smulig massa. tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut den in en smord pajform som därefter får vila i kylen i 30 minuter. 
  3. Förgrädda sedan pajskalet i 225 grader i 10 minuter.
  4. Hacka äpplena i små bitar och blanda ner valfri mängd socker och kanel.Tänk på att det blir rätt söt med smuldegen ovanpå. 
  5. Lägg sedan detta i det förgräddade pajskalet.
  6. Smula ihop alla ingredienser till smuldegen och strö detta ovanpå äpplena. 
  7. Grädda sedan pajen  200 grader i c:a 30 minuter tills äppelbitarna blivit mjuka. 
  8. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

2 kommentarer:

  1. Äppelpaj är alltid så gott och gärna med vaniljglass till!

    SvaraRadera
  2. Ja vaniljglass är himla gott till eller massor med vaniljsås :-)

    SvaraRadera