måndag 14 maj 2012

Sirapslimpa/ sötlimpa

För mig som är född på 70-talet så var det sötlimpa/ skogaholmslimpa som gällde till frukost och kvällsmat med hushållsost eller hushållsmedvurst, på söndagar blev det vitt rostat bröd med jordgubb eller apelsinmarmelad :-) . Hade man riktigt tur så kunde man ibland få kalaspuffar, oj så gott det var, det har jag inte ätit sedan jag var liten. Kan tänka mig att utbudet av bröd inte var så stort när jag var barn, ja inte som dagens brödutbud iallafall. Det blev ett himla gott mjukt och fluffigt bröd.


Sirapslimpor
2 limpor

50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl special
Pensling:
ägg
Ugn: 200°

Gör så här
  1. Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt filmjölk och värm till 37°. 
  2. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. 
  4. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. 
  5. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. 
  7. Forma varje bit till en limpa och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 200 grader. 
  9. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 40 minuter. 
  10. Låt svalna på galler under bakduk.

fredag 11 maj 2012

Rabarberpaj med mandelfyllning


Bakade en härligt mumsig raberppaj idag. Tycker inte ”vanliga” smuldegspajer är så kul, dvs bär i botten och smuldeg ovanpå. När det gäller paj så föredrar jag en mördegsbotten, bär/frukt och någon slags fyllning eller smuldeg ovanpå bären/frukten. Inne hos Roy Fares blogg hittade jag det perfekta receptet, en paj helt i min smak, en mördegsbotten fylld med rabarber, mandelfyllning och havrecrumble J kan liksom inte bli bättre. Istället för 8 portionsformar så gjorde jag pajen i en normalstor pajform, funkade lika fint det med. Den är 28 cm. Min pajdeg blev nog lite tjockare, men älskar mördeg så det är bara bra. :-)  Och pajen skulle bli minst lika god med tex hallon, blåbär eller jordgubbar. 

Rabarberpaj med mandelkräm

Mördeg
90 g florsocker (2 dl)
270 g vetemjöl (4 ½ dl)
180 g smör
1 st äggula

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 180 grader. 
  2. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg.
  3.  Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  4.  Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, stick ut runda mördegsplattor och fodra runda pajformar 9 -10 cm i diameter. Eller i en smord normalstor pajform. 
  5. Fodra ända upp på kanterna och skär rent överflödig deg.

 Mandelkräm
60 g äggula (3 st)
60 g socker (¾ dl)
25 g maizena (½ dl)
½ vaniljstång
250 g mjölk (2 ½ dl)
400 g mandelmassa

Gör så här:
  1. Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. 
  2. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. 
  3. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. 
  4. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. 
  5. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en vaniljkräm, sänk värmen och koka ytterligare 1 minut. 
  6. Häll över i en bunke plocka ur vaniljstången och låt svalna. 
  7. Blanda vaniljkräm med lite i taget av mandelmassan tills du har en slät mandelkräm.

Rabarber
5 st Rabarber stjälkar
85 g Strösocker (1dl)
15 g kardemumma (1msk)

Gör så här:
  1. Dela Rabarber stjälkarna i lagom små bitar, och lägg i en bunke.
  2. Strö över strösocker och kardemumma och blanda runt.

 Havrecrumble
60 g smör
40 g strösocker (1/2 dl)
90 g vetemjöl (1 1/2 dl)
30 g havregryn (1/2dl)

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en bunke och nyp med fingrarna tills du har en smuldeg.

Vaniljsås
80 g äggula (4)
90 g strösocker (1dl)
1/2 st vaniljstång
300 g grädde (3dl)
100 g mjölk (1dl)
35 g Smör osaltat

Gör så här:
  1. Blanda äggulor, strösocker i en bunke. 
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken och grädden. 
  3. Häll det sedan över äggulorna och blanda väl. 
  4. Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjat tjockna. 
  5. Ta bort från plattan och blanda i smöret, häll över det i en skål och låt svalna.

 Utbakning

Gör så här:
  1. Fodra formarna och fyll med mandelkräm
  2. Lägg i rabarber och smula över smuldeg
  3. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 25-27 min

tisdag 8 maj 2012

Marängswissglass

En favorit när det gäller köpeglass är Sia Glass Marängswiss, så god, så varför inte testa att göra egen tänkte jag :-), himla mumsigt, ja inte blir det direkt billgare, men godare också är den ju hemmagjord. Har helt enkelt sparat formen från köpeglassen och fyllt den med vaniljglass, smält choklad, krossade maränger och mjölkchokladglass. För att göra mjölkchokladglass följde jag vaniljglassreceptet men uteslöt vaniljstång och blandade istället ner 150 gram finhackad mjölkchoklad i den varma glassmeten. Min vaniljglass blev lite brunare än normalt vilket beror på att jag glömt köpa hem vaniljstång och istället använde 1 tsk äkta vaniljpulver.

lördag 5 maj 2012

Blåbärsmuffins med crumble


Store sonen ville baka lite muffins och för att piffa upp dom lite blev det lite muffins med blåbär och smuldeg på toppen, tokgott :-). Perfekt att frysa in till vårens/sommarens utflykter. Givetvis kan du välja vilka bär du vill eller varför inte  små äppelbitar doppade i kanel. 

Blåbärsmuffins med crumble
ca 12 st, beroende på vilken pappersform du väljer

100 g smör
2 st ägg
2dl mjölk
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
Frysta blåbär, tror det gick åt ½-3/4 paket

Crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smör och tillsätt mjölk
  3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
  4. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. 
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. 
  6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt
  7. Fyll formarna till 2/3 med smet. 
  8. Fördela sedan lite blåbär på.  
  9. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.  
  10. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
  11. Grädda i cirka 20 minuter, 200 C.

torsdag 3 maj 2012

Strösselrutor




Baka lite mumsiga strösselrutor idag, de blev härligt saftiga och luftiga och det är ju lätt att variera glasyren eter tycke och smak. Ja de uppskattades  av lilkillen här hemma :-). Enkla och lättbakade och jag tycker att de funkar fint att frysa även om det är glasyr på , fast efter helgen finns det inte några kvar att frysa förstås :-D

Strösselrutor
ca 20 stycken

Kakan:
150 gram smör
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Glasyr:
50 gram smör
ca 8 dl florsocker
ca 2 msk vatten
strössel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret. Häll i mjölken och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner detta och smörblandningen växelvis i äggsmeten.
  5. Bred ut smeten i en långpanna ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Jag använde en långpanna på 35x26 cm och tycker de blev lagom höga.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. Låt svalna under bakduk.
  7. Smält smöret till glasyren. Tillsätt florsocker och vatten, rör slätt. 
  8. Bred glasyren på kakan och strö över kakpynt. Skär i rutor när glasyren har stelnat.

tisdag 1 maj 2012

Solros och tranbärsbröd


Bakade faktiskt mitt första bröd med torkad frukt idag, då jag inte gillar någon form av torkad frukt så har jag inte bakat med det tidigare, men sambon gillar fruktbröd bakade jag dessa till honom. Det är ett saftigt bröd med lång hållbarhet, som både smakar sött och syrligt och blir som bäst om det får ligga och mogna ett dygn.  Ja och nyttigt också med alla frön och surdeg :-)

Solros och tranbärsbröd
2 stycken

Steg 1
Blötläggning:
250 g vatten
375 g solroskärnor
30 g linfrön
30 g klippt råg
30 g sesamfrön
100 g torkade aprikoser

Steg 2
blötlagda aprikoser från steg 1
blötlagda kärnor och frön från steg 1
400 g vatten
100 g rågsurdeg
60 g jäst
600 g vetemjöl special.
200 g fint rågmjöl
100 g mörk sirap
25 g havssalt
50 g torkade tranbär
havreflingor till topping

Gör så här

Steg 1: 

  1. Blanda samtliga ingredienser utom aprikoserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten. 
  2. Lägg aprikoserna i en annan bunke och häll på vatten så att det täcker. Ställ i rumstemperatur i 6 timmar eller över natten.

Steg 2:

  1. Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag. 
  2. Blanda de blötlagda kärnorna och fröna med övriga ingredienser, utom tranbären och aprikoserna. Arbeta degen i 10 minuter i hushållsmaskin, eller minst dubbelt så länge med redskap i bunken. Detta är en riktigt kladdig deg.
  3. Tillsätt tranbären och de avrunna aprikoserna och arbeta in dem i degen. 
  4. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  5. Dela degen och lägg den i två smorda brödformar på 2 liter.
  6. Strö på havreflingor. 
  7. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
  8. Sätt ugnen på 200 grader. 
  9. Ställ in bröden i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. 
  10. Grädda bröden i drygt 1 timme eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
  11. Stjälp ut bröden ur formarna och låt dem svalna. 
  12. Lägg plastfolie om bröden och låt dem mogna en dag innan du skär upp dem.

söndag 29 april 2012

Tekakor


Nybakade tekakor är så gott med bara lite smör eller några skivor lagrad ost, fast kanske inte så nyttigt, för att göra dom lite nyttigare så använde jag dinkelmjöl, fiberhavregryn och kruskali, lika goda ändå.  Jag brukar frysa in de som inte skall ätas samma eller nästa dag.

Tekakor
10  stycken

5 dl mjölk
4 dl fiberhavregryn
1/2 msk salt
1 msk ljus sirap
150 smör
25 g färsk jäst
6 dl spelt/dinkel siktat mjöl
2 dl kruskali

  1. Värm mjölken till cirka 50 grader och häll i havregrynen, salt och sirap.
  2.  Låt blandningen stå och svälla i cirka 20 minuter. 
  3. Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
  4. Smula ner jästen och blanda ordentligt.
  5. Tillsätt mjöl och kruskali lite i taget tills det blir en lös deg.
  6. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda tekakor cirka 1 cm tjocka.
  9. Nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i cirka 30 minuter.
  10. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

fredag 27 april 2012

Gammaldags sockerkaka



Hade en burk Smetana hemma med sista utgångsdatum idag  och vad passar då inte bättre än att baka en sockerkaka på den. Ja sambon blev glad då han föredrar klassiska bakverk som en helt vanlig enkel sockerkaka utan krusiduller  framför lite mer avancerade bakverk. Budapestrulle, kärleksmums, nöttoppar och vanlig äppelpaj är andra favoriter. Kanske skulle slå till på stort och göra en Budapestrulle till Valborg :-)

Gammaldags sockerkaka
2 st  ägg
2 dl  socker
3 dl  vetemjöl
1 tsk  bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl  grädde, surnad grädde eller crème fraische 40%
citronskal, rivet, från 1 citron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175grader. 
  2. Vispa ägg och socker fluffigt och ljust
  3.  Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd ner detta i äggsmeten
  4.  Blanda ner grädde och citron.
  5. Smörj och bröda sockerkaksform på  1 1/ 2 liter, och häll i smeten.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
  7. Vänta några minuter och stjälp sedan upp sockerkakan på en tallrik, låt svalna under sockerkaksformen.

onsdag 25 april 2012

Kokossockerkaka


    
En härligt saftig sockerkaka med kokos i, en av mina favoriter :-), kanske beror det på att jag älskar kakor med kokos i :-D


Kokossockerkaka
150 g smör
100 g kall mjölk
250 g strösocker
3 ägg
90 g vetemjöl
10 g bakpulver
10 g vaniljsocker
150 gram riven kokos

Gör så här:
  1. Smält smöret och blanda ner mjölken.
  2. Vispa socker och ägg pösigt och vitt.
  3. Tillsätt mjölkblandningen under omrörning.
  4. Blanda mjöl, bakpulver ,kokos och vaniljsocker i en separat bunke.
  5. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Rör inte för mycket.
  6. Smöra och bröa eller mjöla en sockerkaksform, ca 1 1/2 liter.
  7. Häll i smeten och grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
  8. Kakan ska vara torr inuti när den är färdig, känn efter med en sticka.
  9. Låt kakan stå några minuter. Vänd sedan upp den på ett fat eller en skärbräda, men låt den svalna under formen.

söndag 22 april 2012

Amerikansk äppelpaj


En härligt mumsig amerikansk äppelpaj, en sådan som Farmor Anka brukar göra :-), rejält med äpplen och en härligt pajlock ovanpå, kan inte bli godare. En bit ljummen äppelpaj med vaniljsås eller vaniljglass är aldrig fel :-). Använd gärna fasta, syrliga äpplen som Granny smith eftersom de håller formen och gör att kakan inte blir allt för söt. Receptet är hämtat ur boken Lyxiga cupcakes och läckra kakor. Bakverk från Hummingbird Bakery i London. 

Amerikansk äppelpaj

Pajdeg (du behöver 2 stycken):
 260 gram mjöl
1/2 tsk salt
110 gram rumsvarmt smör
2 msk vatten

Pajfyllning
150 gram smör
3 tsk malen kanel
1 ½ kg gröna äpplen, skalade, urkärnade och skurna i medeltjockna skivor.
200 gram strösocker

Dekorering:
1 ägg blandat med lite mjölk
Strösocker

Gör så här:
  1. Du behöver göra 2, en till botten och en till locket.
  2.  Lägg mjöl, salt och smör i en bunke och vispa samman med en elvisp på lägsta hastighet tills det får en gryning konsistens. 
  3. Tillsätt sedan en matsked vatten och vispa till den blandats in. 
  4. Tillsätt ytterligare en matsked vatten och vispa tills degen är slät och mjuk. Tillsätt lite mer vatten om den känns för torr, vilket jag fick göra. 
  5. Slå in i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 1 timme. 
  6. Värm ugnen till 175 grader.  
  7. Ta en av pajdegarna och gör nu botten. 
  8. Mjöla en ren arbetsyta och kavla ut degen. 
  9. Klä en smord pajform med degen och jämna till kanterna med en vass kniv. 
  10. Sätt aluminiumfolie runt kanterna. Förgrädda pajskalet i 175 grader ica 10-15 minuter. 
  11. Lägg smör och kanel i en stor kastrull och låt detta smälta. 
  12. Tillsätt äpplebitarna och rör om tills det är helt täckt av smör. 
  13. Tillsätt socker rör om igen. 
  14. Låt äppelbitarna värmas tills de har mjuknat men inte är helt genomkokta, sprid ut detta på en tallrik och låt dem kallna. 
  15. Fyll pajskalet med de kalla äppelbitarna. 
  16. Ta ut den andra pajdegen och kavla ut den till ett runt lock.
  17.  Lägg detta ovanpå äpplebitarna som ett lock. 
  18. Tryck ner kanterna och nyp till så att det blir en mönstrad kant. 
  19. Skär bort överbliven pajdeg. 
  20. Gör tre skåror i pajdegen så att ångan kan komma ut när pajen gräddas. 
  21. Gör löv att dekorera med av överbliven pajdeg om så önskas. 
  22. Pensla med ägg utblandat med lite mjölk och strö över strösocker. 
  23. Grädda i ca 30-40 minuter tills pajen är gyllenbrun. 
Eftersom det är himla tråkigt att skala, kärna ur och skiva 1,5 kg äpplen så kan jag verkligen rekommendera en smart pryl jag köpt hos Fika Mera, en Moster Huldas äppelskalare, poppis hos barnen :-).Den skalar, skivar, kärnar ut på sekunder,fungerar på äpplen, päron, potatis etc. Mer info om det finns här




fredag 20 april 2012

Banankolawhoopies

Hade den himla stora turen att vinna ett Lékué Whoopieset i en tävling som Nellie med  bloggen Sockertussen hade i samarbete med KÖK etcetera. Har föresten helt missat den affären trots att jag är född och uppvuxen i Göteborg, fast det är klart det är först nu när jag har min bakblogg som jag verkligen har fått upp ögonen för alla kul bakprylar som finns att köpa. Skall helt klart besöka butiken då jag även vill ha en macaronmatta, mina macarons har en tendens att bli olika stora nämligen :-) och lite för stora. Givetvis måste jag ju inviga min matta så därför bakade jag lite whoopies idag. Lite tokgoda bananwhoopies fyllda med marshmallowsfluffkolakräm, kan inte bli godare och whoopies är lika goda att äta ofyllda, fråga mina busungar till barn :-). Receptet kommer från The Hummingbird bakerys bok Söta dagar. Whoopiemattan var himla käck och enkel att använda, bara att spritsa ut smeten med decomaxen, man fyller smeten de inre ringarna så blir de lagom stora. De färdiga whoopies lossnade busenkelt och det var bara att skölja av mattan under kranen med lite diskmedel så var den ren.




Banankolawhoopies

Kaksmet:
1 stort ägg
1 3/4 dl strösocker
11/4 dl naturell yoghurt
1/4 dl mjölk
75 gram smör, smält
4 1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk malen kanel
2 bananer, mosade

Fyllning:
175 gram smör
4 3/4 dl florsocker
225 gram marshmallowsfluff med vaniljsmak (köpt eller hemmagjord)
2 msk dulce de leche eller annan kolasås

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt.
  2. Blanda ner yoghurt och mjölk. Vispa på låg hastighet och vispa sedan ner det smälta smöret..
  3. Sikta ihop vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och kanel och vispa ner detta smeten. Vispa tills det är väl blandat. 
  4. Mosa bananen och blanda ner den. 
  5. Låt smeten stå i kylen i 20-30 minuter så att den stelnar något.
  6. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  7. Fördela smeten i decomaxen och spritsa ut den på whoppiemattan eller på ett bakplåtspapper. Går även att skeda upp smeten med hjälp av två matskedar eller en spritspåse och en rund tyll. 
  8. Grädda kakorna i 10-13 minuter tills de är svagt gyllenbruna och känns spänstiga. Låt kakorna svalna något innan du flyttar över dom på ett galler. Låt svalna under bakduk.
  9. Gör under tiden fyllningen. Vispa ihop smör och florsocker. Tillsätt marshmallowsfluff och vispa det lät och fluffigt. Vispa ner kolasåsen.
  10. Låt fyllningen stå 30 minuter i kylen så att den stelnar något.
  11. Spritsa eller skeda upp lite fyllning på undersidan av en whoppies och lägg en annan ovanpå. 

tisdag 17 april 2012

Twixkakor

Bakade dessa supersmarriga kakor till sonens 2-årskalas, påminner lite om Raider/Twix, helt enkelt supergott  och sött :-). receptet kommer från Jennys Matblogg. De består av en mördegsbotten med mjuk härlig kolafyllning på och täckt med mjölkchoklad, ja små godiskakor helt enkelt. 

Ttwixkakor

Botten:
4 dl vetemjöl, jag tog lite mindre mjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör

 Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus  sirap  

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

Gör så här:
  1. Ställ ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20x30cm, jag klädde min med bakplåtspapperoch grädda i ca 20 minuter.
  3. Blanda alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.  Gör kulprovet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg . Min var uppe i 121 grader efter 45 minuter och då blev den lagom seg även sedan när jag lagt på den på kakan och förvarat den i kylskåpet. Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt. 
  4. Smält  mjölkchokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen bre sedan ut detta över kolafyllningen
  5. Låt stå svalt.

söndag 15 april 2012

Tårta till lillkillen

Lillkillen fyllde 2 år igår och givetvis skulle detta firas med en tårta. Kunde inte bestämma mig för vilken tårta jag skulle göra men så kom jag på att jag för ett bra tag sedan vann en oblatbild, ja vad passar inte bättre med en tårta med cars på till en biltokig liten kille. Det är en ljus tårtbotten fylld med gelehallonfluff och glasskräm, spacklad med vit marängkräm och täckt med kavlingsmarsipan och oblatbild.

Gelehallonfluff

En himla god fluff som passar  ihop med tex glasskräm eller chokladfluff . Man kan ju använda vilket godis man vill tex, zoogodisar, ahlgrensbilar citronkolor, lakrits, ferraribilar , skumbananer osv. Det blir en ganska tjock kräm som går att få lite fluffigare om man vispar den med elvisp när det är helt kall, man kan också minskla mängden gelehallon till 60 gram.

3 dl vispgrädde
80 gram Gelehallon

Gör så här:
  1. Värm grädden försiktigt och blanda ner gelehallonen, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka.
  2. Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. 
  3. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.

fredag 13 april 2012

Chokladkaka

En smarrig chokladkaka som blir saftig och fin då man direkt efter gräddningen häller ner en fyllning i kakan. Den sjunker samma något med blir mycket saftig och god. För att få den extra mumsig så garnerade jag den med lite chokladglasyr och kokos. En klar favorit hos sambon :-).

Chokladkaka
100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 dl vispgrädde

Fyllning:
1 msk smör
1 dl socker
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker


Glasyr:
200 gram florsocker
4 msk smält smör
2 tsk vaniljsocker
4 msk starkt kaffe
2 msk kakao

Kokos att strö över


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en form på 1 1/2 liter.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och kakao.
  6. Sikta ner blandningen i äggsmeten varvat med grädde och det smälta smöret.
  7. Rör till en jämn och slät smet.
  8. Häll i formen.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
  10. Koka upp ingredienserna till fyllningen precis innan kakan är klar, rör hela tiden och låt det koka i 4 minuter.
  11. Ta ut den färdiga kakan och gör små hål över hela kakan med en sticka.
  12. Häll den heta fyllningen övre kakan och låt kakan kallna i formen.
  13. Stjälp upp kakan.
  14. Blanda samman ingredienserna till glasyren och bred detta över kakan och strö över kokos. 

onsdag 11 april 2012

Nytorgslimpa


Jag paxade en av surdegarna i världens första digitala surdegsbrev, himla kul grej liksom, fick hem torkad surdeg från Jennie "kalasgott" Benjaminsson som jag nu fått liv i. Meningen är att man skall kunna se sin surdegs ursprung föröka sig på nätet och förhoppningsvis kommer surdegsträdet växa och bli stort. För första gången i världshistorien skall man kunna baka och bjuda på bröd som är kusiner med vänner och bekantas bröd. Och dessutom släkt med Jennie "Kalasgott" Benjaminssons eller bageriet Urban Delis proffsdegar  Alla surdegar från Jennie och Urban  är redan paxade  men inne på surdegsförmedlingen finns de personer som  delar med sig av sin surdeg. Har själv tänkt göra det, skall första bara öka och mata min surdeg för att sedan torka den. Blir lättare att skicka den då. Kommer lägga in mig på surdegsförmedlingen så fort detta är gjort.


Bakade bröd i helgen efter det medföljande receptet som jag fick med min torkade surdeg. Ett vitt bröd som är lika gott nybakat som att rosta som frukostmacka nästa dag.


Nytorgslimpa
 2 stycken



330 ml kallt vatten
530 g vetemjöl special
13 g salt
230 g vetesurdeg
6-7 g jäst

Dag 1
  1. Blanda alla ingredienser utom saltet i en bunke.
  2. Knåda degen i en degblandare eller med degkrokar i ca 20 minuter.
  3. Tillsätt saltet och knåda ytterligare i fem min. Degen kommer att vara ganska lös.
  4. Lägg plast eller en handduk över degen och låt jäsa ca en timme i rumstemperatur.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i två lika stora delar.
  6. Rulla degen till två runda bollar och låt ligga under handduken i ca 30 minuter till.
  7. Forma två limpor och lägg i varsin mjölad brödform och sätt in dem i kylen över natten.

DAG 2
  1. Ta ut bröden ur kylen och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1,5 timme. Spraya lite vatten på då och då så att degarna inte torkar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. När temperaturen uppnått 250 sätts bröden in. 
  3. Häll 1/2 dl vatten i botten av ugnen för att få ånga. Sänk temperaturen till 230 grader.
  4.  Baka i ca 35 minuter eller tills innertemperaturen uppnått 95 grader.
  5. Låt svalna på galler utan bakduk.

måndag 9 april 2012

Chokladtårta

Till påskafton blev det en smarrig chokladkaka fyllde med hallonmousse, så gott :-).


Botten:
150 g mörk choklad
150 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk


Gör så här:

  1. Smält chokladen.
  2.  Rör smör och socker mjukt i en bunke. 
  3. Tillsätt äggen ett i taget.
  4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner detta i äggsmeten.
  5. Tillsätt den smälta chokladen och mjölken, rör tills allt är väl blandat.
  6. Häll smeten i en smord rund form på ca 22 cm i diameter.
  7. Grädda på nedre falsen i 175 grader i 50 -60 minuter. Känn med en sticka så att kakan är genomgräddad.
  8. Låt kakan svalna något och vänd sedan upp den på ett sockrat bakplåtspapper. Låt svalna under formen.
  9. Gör under tiden hallonmoussen.
  10. Dela kakan i 2 delar och fördela fyllningen emellan.
  11. Smält chokladen och bre på den.
  12. Garnera med påskägg och fågelbo.
Hallonmousse

4 gelatinblad
300 g hallon, jag tog frysta
1 dl socker
3dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, i minst 5 minuter.
  2. Koka upp hallon och socker i en kastrull och låt koka ett par minuter.
  3. Häll hallonen genom en sil så du får bort kärnorna.
  4. Krama ut vattnet från gelatinbladen och smält dem i hallonpurén.
  5. Låt svalna medan du vispar grädden. Grädden ska inte vara för hårt vispad utan hellre lite lösare.
  6. Vänd ihop hallon och grädde och låt stelna lite i kylskåp innan du fyller tårtan.

Glasyr och garnering

150 gram mörk choklad
Påskägg
Fågelbo


Till servering
Vispgrädde

lördag 7 april 2012

Brioche


Bakade härligt goda brioche till påskafton, så fluffiga, mjuka och saftiga, älskar dessa små bakverk, helt tokgoda, inte så nyttig kanske J. Ja nu blev de inte så vackra då det fullkomligt exploderade under sista jäsningen, de små bollarna på toppen jäste bort helt enkelt, var nog lite för feg när jag formade till bollarna sedan hade jag inte räknat med att de bokstavligen skulle jäsa ur sina formar. En mycket lättarbetad deg som jag är helnöjd med och kommer att använda fler gånger, fast använda större formar eller dela degen i mindre bitar. Receptet kommer från Sebastien Boudets nya bok Den franske bagaren Surdeg,Mat,Kärlek. En toppenhärlig bok som jag verkligen kan rekommendera. Jag gjorde en stor Brioche och 13 små. 

Här kan ni se en liten film på hur han bakar sina Brioche 

Brioche
20 stycken

600 g vetemjöl
60 g strösocker eller cassonadesocker (råsocker)
15 g fleur de sel (fint havssalt)
100 g aktiv flytande surdeg
400 g ägg (8–9 stycken)
250 g kylskåpskallt osaltat smör
1 ägg + en skvätt vatten + en nypa salt till pensling


Gör så här

  1. Dag 1, på kvällen
  2. Blanda mjöl, socker och salt på ett bakbord och gör en urgröpning i mitten.
  3. Tillsätt surdeg och ägg i urgröpningen och arbeta ihop till en deg.
  4. Knåda degen i cirka 10 minuter eller tills den släpper från bordet.
  5. Banka ut det kalla smöret med hjälp av en kavel och arbeta sedan in det i degen, lite i taget. 
  6. Knåda tills du har en fin och slät deg som släpper från bordet.
  7. Låt degen vila i rumstemperatur under en fuktig bakduk så att jäsningen kommer igång. 
  8. Kontrollera degen genom att skära ett snitt i den; om det finns bubblor i den har den kommit igång.
  9. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 24 timmar.
  10. Dag 2, på kvällen
  11. Dela degen i 20 bitar och forma dem till små bollar.Kläm till degbollarna med tummen och pekfingret så att de får ett litet huvud.
  12. Smörj 20 små formar och lägg i briocherna. 
  13. Pensla briocherna med ett uppvispat ägg, en skvätt vatten och lite salt.
  14. Ställ in en kastrull med kokhett vatten på ugnens botten.Jäs briocherna till dubbla storleken över natten i en avstängd ugn
  15. Dag 3, på morgonen
  16. Sätt ugnen på 210 grader.
  17. Pensla briocherna en gång till med ägg, en skvätt vatten och lite salt.
  18. Grädda briocherna mitt i ugnen i 12 minuter.
  19. Ta ut briocherna ur formarna direkt när de har gräddats och låt dem svalna på ett galler.

fredag 6 april 2012

Små fågelbon

Gjorde lite busenkla fågelbon idag, tänkte ha ett till chokladtårtan imorgon och sönrena tackar inte heller nej till att få en mumsbit på dessa fågelbon.

100 gram mjölkchoklad
1,5 dl cornflakes, jag tog K-Speciall
Små chokladägg

Gör så här:

  1. Smält chokladen i mikrovågsugnen, rör ner cornflakes.
  2. Fördela i muffinsformar, jag la lite i botten och runt kanterna och fyllde på med chokladägg i mitten.
  3. Låt stelna i kylskåpet.

tisdag 3 april 2012

Muscovadoglass med hasselnötter och kolasås

Ja lika tokgott som det låter :-), ja och det är ju snart glassäsong så det är allt dags att sätta igång glassmaskinen igen :-). Det fins två olika sorters muscovadosocker och det ljusa sockret påminner lite om smörkola och det mörka har ett drag av lakrits, jag använde mörkt socker.

Muscovadoglass
3  dl vispgrädde
3 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1-1,5 dl  muscovadosocker
1 msk glukos
50 gram hackade hasselnötter
1 burk kondenserad mjölk, den sötade varianten, fast det går inte åt hela burken.
 
Gör så här:
  1.  Börja med att göra kolasåsen. Ta bort etiketten från burken och lägg ner burken i en kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker hela burken och koka burken under 1,5 timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten för annars kan den sprängas. Efter 1,5 timmar har du en härlig kolasås som du låter bli helt kallt, jag kylde min i kallt vattenbad.
  2. Häll i vispgrädde, mjölk och ev glukos i en kastrull. Låt detta koka upp och ställ det åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt
  4. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
  5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
  6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
  7. Följ instruktionerna för din glassmaskin. Varva sedan glassmet, hackade nötter occh kolasås i en frystålig form och  ställ in den i frysen några timmar.

söndag 1 april 2012

Svensk Råg

Bakade ett härligt riktigt grovt bröd med surdeg idag, så nyttigt :-) , receptet kommer från senaste numret av tidningen Baka.

Dag 1
500 gram kallt vatten (5 dl)
375 gram klippt råg (5 1/2 dl)
75 gram solrosfrön (1 dl)
20 gram linfrön (3 msk)
25 gram havssalt (1 1/4 msk)

Dag 2
blandningen från dag 1
125 gram kallt vatten (1 1/4 dl)
8 gram jäst
300 gram rågsurdeg (3 dl)
280 gram rågsikt (4 1/2 dl)
75 gram mörk sirap (1/2dl)
185gram vetemjöl special (3 dl)

Dag 1
Blanda ihop samtliga ingredienser. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2
  1. Blanda ihop blandningen från dag 1 med resten av ingredienserna.
  2. Arbeta degen långsamt i köksmaskin i 15 minuter.
  3. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 -2 timmar.
  4. Fördela degen i 2 smora avlånga formar på 1,5 liter.
  5. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar tills degen jäst upp till kanten.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ställ in bröden längst ner i ugnen, spraya med vatten och sänk till 180 grader.
  8. Grädda i ca 60 minuter tills de fått en innertemperatur på 98 grader.

fredag 30 mars 2012

Fransk äppelpaj

Bakade en underbart härlig äppelpaj idag. Pajskalet fylldes med underbar mandelcreme, äppelkompott och tunt skivade äppleklyftor , mumsigt värre. Om det är något jag skulle vilja ändra på så är det att jag vill ha en glansig yta på, kanske kunde man pensla på tex aprikosmarmelad utrört i lite vatten.Självklar serveras den med massor av vaniljsås :-). Receptet kommer från Sebastien Boudets nya bok Den franske bagaren. En toppenhärlig bok som jag verkligen kan rekommendera.

Pajbotten
100 g kallt smör
200 g vetemjöl
En nypa fleur de sel (fint havssalt)
100 g strösocker
40 g ägg (1 litet ägg)

Äppelkompott
6 äpplen + 4 äpplen
1 st citron
200–300 g vatten (2–3 dl)
1 st vaniljstång
400 g rumstempererad mandelcrème (se recept nedan)
Cassonadesocker (råsocker) till formen

Mandelcrème
150 g strösocker
150 g smör, rumstempererat
150 g mandelmjöl
150 g ägg (ca 3 st)
20 g vetemjöl

Gör så här

 Dag 1
  1. Sila det kylskåpskalla smöret med mjöl, socker och salt mellan händerna till en sandliknande konsistens. Det är viktigt att det inte blir en deg ännu.
  2. Sätt ägget och blanda till en kompakt deg. 
  3. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 12 timmar.


Dag 2
  1. Börja med mandelcrèmen: Rör ihop socker och smör till en jämn smet.
  2. Blanda i mandelmjölet, lite i taget, och rör till en slät kräm. 
  3. Tillsätt sedan äggen, ett i taget. Varje ägg ska arbetas in i krämen innan nästa tillsätts.
  4. Sikta ner vetemjölet och blanda försiktigt. 
  5. Täck bunken med plast. Det är viktigt att det är helt tätt och att det inte kommer in någon luft. Låt vila i kylen i 2-3 timmar.
  6. Ta fram degen på ett mjölat bakbord och låt den vila i rumstemperatur i 15 minuter.
  7.  Knåda tills du får en jämn och fin deg. För att få veta om degen är klar kan du ta en bit och forma till en boll.Tryck till med fingret – om kanterna inte krackelerar utan degen håller sig elastisk så är den bra.
  8. Plasta in och lägg i kylen i cirka 1 timme.
  9. Skala, kärna ur och dela 6 äpplen i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i en kastrull.
  10. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i kastrullen med äppelbitarna.
  11. Tillsätt vatten, rivet skal av en citron och saft av en halv citron.
  12. Koka upp och låt sjuda på låg värme.Rör om då och då så att det inte bränns vid.
  13. Häll över kompotten i en bunke och täck med plastfilm. (Det är viktigt att plasten har direktkontakt med kompotten och att det inte kommer in någon luft.)
  14. Sätt ugnen på 200 grader.Smörj en pajform och strö på lite råsocker för en extra knaprig yta
  15. .Kavla ut degen till en rundel och lägg den i pajformen.Tryck upp degen mot kanterna med hjälp av händerna.
  16. Fyll en spritspåse med mandelcrème och spritsa ut krämen i pajformen i en cirkel från mitten och utåt.
  17. Grädda pajen i 25 minuter mitt i ugnen.
  18. Ta ut pajen och sänk värmen till 180 grader.
  19. Bred på äppelkompotten.
  20. Skala och kärna ur resterande äpplen och skiva dem tunt. 
  21. Lägg äppelskivorna omlott på äppelkompotten.
  22. Grädda pajen i ytterligare 50 minuter mitt i ugnen.

tisdag 27 mars 2012

Surdegsfrallor på Kronjäst vetesurdeg

Provade ju kronjäst rågsurdeg för ett tag sedan och nu testade jag deras vetesurdeg, burken kostade runt 17 kronor och luktade inte fullt lika surt som rågsurdegen. Bakade frallor av det istället för limpor elle baugetter. Det blev goda frallor, lite syrliga, men inte lika syrliga som rågsurdegsbaugetterna, bakade de på en baksten vilket gör att de får en liten frasigare yta, reste sig fint i ugnen och var mjuka och saftiga inuti, ja mycket goda men jag föredrar dock min egna hemmagjorda surdeg. 

Surdegsfrallor på vetesurdeg
16 stycken

1 burk (150 g) Bagarens Vetesurdeg
½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
5 dl (500 g) Vatten, kallt
13,5 dl (800 g) Vetemjöl special
3 tsk (20 g) Salt
1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja

Gör så här:
  1. Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten.
  2.  Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
  3. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. 
  4. Forma degen jämn och fin. 
  5. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
  6. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd), 16 frallor eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. När jg gjorde frallor så delade jag bara degen i 16 bitar och la på bakplåtspapper, formade de inte, allt för att behålla luften i degen. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
  7. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
  8. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
  9. Gör 2–3 snitt över bröden om du gör baugetter eller limpor, behövs inte om du gör frallor  precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler

fredag 23 mars 2012

Macarons med vaniljkräm och hallon

Hade lite macarons över och idag fyllde jag några med vaniljkräm och hallon, så tokgott :-)

onsdag 21 mars 2012

Macarons med halloncheesecake

Var ett bra tag sedan jag bakade macarons sist, blev himla sugen på det idag när jag hade äggvita över i kylskåpet och lite halloncheesecakefyllning i är aldrig fel liksom :-). Nu när det finns mandelmjöl i vanliga mataffärer blir allt så mycket enklare , man slipper hålla på och skålla, skala och mala mandel :-)

Macarons
ca 40 st

120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel eller mandelmjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Eventuellt valfri pastafärg och smakessens


Fyllning:
120 gram philadelphiaost
2 msk creme fraiche
1 msk florsocker
ca 1 1/4 dl hallon
Ev lite snabbmarsan om fyllningen blir för lös, min blev det vilket säkert beror på att jag använde frysta hallon. 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160 grader .
  2. Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.
  3. Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
  4. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp 
  5. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.
  6. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid. 
  7. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
  8. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen.  Om du vill färga din macaronssmet så skall du göra det nu, tänk på att när marängsmeten vänds ner så ljusnar smeten betydligt Blanda även ner eventuell smakarom/essens..
  9. Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande. 
  10. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. 
  11. Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.
  12. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen 
  13. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
  14. Gör fyllningen genom att vispa creme fraiche, philadelphiaost och florsocker till en slät smet. Mossa hallonen lätt och blanda ner i smeten.Blir smeten för lös kan du blanda ner lite snabbmarsan.  Lägg ihop två macarons med fyllning emellan.

måndag 19 mars 2012

Ljust surdegsbröd

En mycket gott surdegsbröd med seg, hård skorpa och luftbubblor inuti, precis som ett surdegsbröd skall vara. Jag gjorde detta på en baksten vilket ger en extra hård skorpa.

Ljust surdegsbröd
2 stycken

12 g jäst, ca ¼ paket
600 gram vatten
280 g vetesurdeg
1 msk salt
850 g vetemjöl special

Gör så här:
  1. Lös jästen i det kalla vattnet.Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en deg.Täck degen och låt jäsa 2-3 timmar.
  2. Sätt ugnen på allra högsta värme och varmluft.
  3. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord, dela den med degskrapa och vik varje del över sig själv.
  4. Lägg brödet på bakpappersklädd plåt och låt vila tills ugnen är varm. 
  5. Skär med en riktigt vass kniv 3 snitt i varje bröd.
  6. Sätt in plåten i ugnen och spreja vatten uppe och nere med en blomspruta innan du stänger luckan.Grädda i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig ugn) och baka i ytterligare 35-40 minuter.
  7. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

söndag 18 mars 2012

Kanelbullar

Testade ett nytt recept på kanelbullar idag som jag hittade i ett nummer av Mitt Kök, det kommer från bagarlandslaget och skal egentligen även innehålla äppelbitar i fyllningen men då jag vet att sambon föredrar "vanliga" kanelbullar fick de bli sådana :-) och kanelbullar är ju bara så tokgott. Blev en bra och lättarbetad deg som jäste fint och gav goda kanelbullar.

Kanelbullar


Vetedeg:
5 dl standardmjölk
50 gram jäst
200 gram socker
200 gram smör, rumstempererat
1,2 kg vetemjöl
10 gram grovmald kardemumma
10 gram havssalt

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan övriga ingredienser. Arbeta till en smidig deg, ca 20 minuter i köksmaskinen.
  2. Låt jäsa i degbunken under bakduk i ca 60 minuter. Stod att man skulle lägga degen på en plåt, platta ut den, plasta in den och ställa den på kylning. hur länge stod inte.Men jag jäste i rumstemperatur. 
Fyllning:
250 gram smör, rumstempererat
200 gram socker
30 gram kanel

Gör så här:
  1. Blanda kanel och socker.
  2. Tillsätt smör och blanda till bredbar konsistens.
  3. Kavla ut degen till en rektangel, jag delade min i två delar.
  4. Bred ut fyllningen så att den täcker hela degen. Om man vill kan man nu strö övre äppelbitar, ca 1x1 cm stora, då går det åt ca 4 äpplen.
  5. Rulla ihop degen och skär upp i lagom stora bitar.
  6. Lägg på plåt täckt med bakplåtspapper eller lägg i bullformar.
  7. Lägg på fuktig bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 1/2 timme eller till dubbel storlek.
  8. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
  9. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12-14 minuter.

fredag 16 mars 2012

Rispannkakor

Ofta blir det ju ris över efter middagen, här är ett perfekt sätt att ta tillvara på det samtidigt som man får lite mer matiga pannkakor, himla gott med grädde och sylt  :-). gick även hem hos barnen.

Rispannkakor
1 ägg
2 dl mjölk
1 dl vetemjöl
3 dl kokt kallt ris
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl till en smet.
  2. Häll i riset och tillsätt salt och vaniljsocker. Blanda till en jämn smet.
  3. Stek små pannkakor eller plättar i lite smör. Glöm inte röra i bunken mellan varje stekomgång, riset sjunker fort till botten.
  4. Servera med tex sylt och grädde, eller varför inte glass, vaniljkesella eller keso.

torsdag 15 mars 2012

Skållat grovt bröd med valnötter

Ett mycket gott bröd med massa nötter som blir extra saftigt pga av skållningen. Blir som bäst om det får vila ett dygn innan man skär upp det.

Skållat grovt bröd
2 stycken

Dag 1
2 dl grovt rågmjöl
4 dl vatten
2 dl helt korn, tog hel dinkelkorn
1 dl rågkross

Gör så här:
  1. Häll ner rågmjölet i en bunke.
  2. Koka ypp vattnet och häll detta över mjölet.
  3. Blanda väl och rör ner rågkross och dinkelkorn. 
  4. Täck med plastfolie och låt stå tills nästa dag. Alternativ gör detta tidigt på morgonen och gör brödet på eftermiddagen. 
Dag 2
3 dl vatten
50 gram jäst
degen från dag 1
1/2 dl brödsirap
2 tsk salt
3 dl rågmjöl (165 gram)
4 dl vetemjöl special (240 gram)
1,5 dl solrosfrön
100-150 gram valnötter

Gör så här:
  1. Värm vattnet till fingervarmt. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i jästen.
  2. Blanda ner resten av ingredienserna, jag brukar dela nötterna i mindre bitar.
  3. Blanda väl, det blir en kladdig deg.
  4. Fördela degen i två avlånga 1-litersformar,smorda och mjölade, fast jag gjorde ett bröd och jäste i en 3 liters form.
  5. Strö på lite solrosfråön.
  6. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  7. Grädda bröden på nedersta falsen i ca 60 minuter, tills de fått en innertemperatur på 98 grader.
  8. Låt bröden stå kvar i sina formar 10 minuter. Stjälp sedan upp dom på galler och låt svalna under bakduk. Plasta in bröden, de behöver inte vara helt kalla och låt dom vila till nästa dag.

måndag 12 mars 2012

Baguetter på Kronjäst rågsurdeg


Kronjäst har ju kommit med färsk surdeg på burk och torkad surdeg, ville självklart testa detta trots att jag har mina egna surdegar i kylen. Köpte färsk rågsurdeg, tror den kostade 24 kronor. Öppnade burken och lukten var väldigt starkt, luktade som om surdegen blivit alldeles för sur. Smaka det vågade jag inte :-). Ja testade receptet som stod på burken och det jäste som det skulle, tror jag det när man måste tillsätta 25 gram färsk kronjäst. Brödet var det absolut inget fel på, god syrlig smak, mjuk och saftig inuti och härligt frasig yta. Fast nu gjorde jag min på baksten, kastade vatten i en plåt på botten vid gräddning samt en baguetteplåt, det hjälper till att få dom frasiga. Färdig surdeg är ju bra för den som vill testa på att baka med surdeg men inte orkar göra en egen eller för de som väldigt sällan bakar med surdeg. Själv föredrar jag min egen surdeg, det skulle bli dyrt att köpa surdeg för 24 kronor för ett brödbak och sedan måste man ju ändå tillsätta 25 gram jäst. Så då undrar man ju om det är jästen eller surdegen som gör jobbet.Kommer även testa på torrsurdegen och se hur det brödet blir. 


Baguetter
1 burk (150 g) Bagarens Rågsurdeg
½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
5 dl (500 g) Vatten, kallt
9 dl (540 g) Vetemjöl special
4 dl (240 g) Rågmjöl, grovt
3 tsk (20 g) Salt
1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja

Gör så här:
  1. Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. 
  2. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
  3. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. 
  4. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. 
  5. Forma degen jämn och fin. 
  6. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
  7. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. 
  8. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
  9. Lägg bröden på plåt och täck med plast. 
  10. Låt jäsa ca 1 timme.
  11. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen. Ställ en lite plåt i botten på ugnen.
  12. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen,kasta in lite vatten på plåten som står i botten på ugnen sänk temperaturen till 220°C.
  13. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. 
  14. Låt svalna på galler.