Macarons
ca 40 st
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g fint malen mandel eller mandelmjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Eventuellt valfri pastafärg och smakessens
Fyllning:
120 gram philadelphiaost
2 msk creme fraiche
1 msk florsocker
ca 1 1/4 dl hallon
Ev lite snabbmarsan om fyllningen blir för lös, min blev det vilket säkert beror på att jag använde frysta hallon.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160 grader .
- Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en blender, mixer, nötkvarn eller kaffekvarn. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.
- Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
- Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp
- Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer eller en vanlig digital kökstermometer.
- Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
- Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
- Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Om du vill färga din macaronssmet så skall du göra det nu, tänk på att när marängsmeten vänds ner så ljusnar smeten betydligt Blanda även ner eventuell smakarom/essens..
- Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte blandar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
- Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
- Låt macaronsen vila i minst 30 minuter så att ytan torkar, detta minskar risken för att de spricker i ugnen sedan när du gräddar dom.
- Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen
- Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
- Gör fyllningen genom att vispa creme fraiche, philadelphiaost och florsocker till en slät smet. Mossa hallonen lätt och blanda ner i smeten.Blir smeten för lös kan du blanda ner lite snabbmarsan. Lägg ihop två macarons med fyllning emellan.
Åh den fyllningen låt supergod! Jag använder mig av samma macronrecept när jag bakar, tycker det är det bästa jag hittils stött på :)
SvaraRaderaÅh så fina! Vad duktig du är som får dem att se så där proffsiga ut :)
SvaraRaderaJag har aldrig vågat baka macarons och mina skulle inte ens bli i närheten av dina i snygghet och perfektion:)
SvaraRaderaI lööööööv macarons, finns det något godare och dessutom söta att se på! Hallon är en favoritsmak helt klart :)
SvaraRaderaÅh så fina och så goda de lät. Ska nog testa den fyllningen nästa gång. Du skulle haft en kurs med dagens mästerkockar ;).
SvaraRaderaÅh nu blev jag sugen på att baka makroner! Dina är hur snygga som helst. Låter väldigt gott med philadelphiaost i istället för smör. Tycker inte så värst mycket om smörkräm... Ha en bra dag! :o)
SvaraRaderaSå fina! Och låter läckert med cream cheese-fyllning! Ska verkligen ta mig i kragen och testa snart. Hög tid!
SvaraRaderaåh va snygga dem blev och med cheesecake måste de bli dubbelt så godare
SvaraRaderaVilka snygga macarons!
SvaraRaderaOch det låter supergott med halloncheesecakefyllning! :)
Så fina dina blev! Jag lyckas verkligen aldrig med mina! :(
SvaraRaderaDet låter även himmelskt gott!
Tack för era kommentarer, det är inte alls så svårt som det verkar och köp färdigt mandelmjöl så blir det ännu enklare, tackvare LCHF finns det ju i vanliga butiker numera, det gör oss baktokiga glada :-)
SvaraRaderaGuuud så goda de ser ut! Och så fina dessutom.
SvaraRadera