fredag 20 april 2012

Banankolawhoopies

Hade den himla stora turen att vinna ett Lékué Whoopieset i en tävling som Nellie med  bloggen Sockertussen hade i samarbete med KÖK etcetera. Har föresten helt missat den affären trots att jag är född och uppvuxen i Göteborg, fast det är klart det är först nu när jag har min bakblogg som jag verkligen har fått upp ögonen för alla kul bakprylar som finns att köpa. Skall helt klart besöka butiken då jag även vill ha en macaronmatta, mina macarons har en tendens att bli olika stora nämligen :-) och lite för stora. Givetvis måste jag ju inviga min matta så därför bakade jag lite whoopies idag. Lite tokgoda bananwhoopies fyllda med marshmallowsfluffkolakräm, kan inte bli godare och whoopies är lika goda att äta ofyllda, fråga mina busungar till barn :-). Receptet kommer från The Hummingbird bakerys bok Söta dagar. Whoopiemattan var himla käck och enkel att använda, bara att spritsa ut smeten med decomaxen, man fyller smeten de inre ringarna så blir de lagom stora. De färdiga whoopies lossnade busenkelt och det var bara att skölja av mattan under kranen med lite diskmedel så var den ren.




Banankolawhoopies

Kaksmet:
1 stort ägg
1 3/4 dl strösocker
11/4 dl naturell yoghurt
1/4 dl mjölk
75 gram smör, smält
4 1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk malen kanel
2 bananer, mosade

Fyllning:
175 gram smör
4 3/4 dl florsocker
225 gram marshmallowsfluff med vaniljsmak (köpt eller hemmagjord)
2 msk dulce de leche eller annan kolasås

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt.
  2. Blanda ner yoghurt och mjölk. Vispa på låg hastighet och vispa sedan ner det smälta smöret..
  3. Sikta ihop vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och kanel och vispa ner detta smeten. Vispa tills det är väl blandat. 
  4. Mosa bananen och blanda ner den. 
  5. Låt smeten stå i kylen i 20-30 minuter så att den stelnar något.
  6. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  7. Fördela smeten i decomaxen och spritsa ut den på whoppiemattan eller på ett bakplåtspapper. Går även att skeda upp smeten med hjälp av två matskedar eller en spritspåse och en rund tyll. 
  8. Grädda kakorna i 10-13 minuter tills de är svagt gyllenbruna och känns spänstiga. Låt kakorna svalna något innan du flyttar över dom på ett galler. Låt svalna under bakduk.
  9. Gör under tiden fyllningen. Vispa ihop smör och florsocker. Tillsätt marshmallowsfluff och vispa det lät och fluffigt. Vispa ner kolasåsen.
  10. Låt fyllningen stå 30 minuter i kylen så att den stelnar något.
  11. Spritsa eller skeda upp lite fyllning på undersidan av en whoppies och lägg en annan ovanpå. 

7 kommentarer:

  1. Jag har inte bakat whoopies, men det låter väldigt gott! Dina ser så fina ut!

    SvaraRadera
  2. dessa verkade ju väldigt goda! jag har varken bakat eller smakat whoopies än så det kanske är dags att göra det nu. hur ska själva kakorna vara, lite mjuka eller knapriga?

    SvaraRadera
  3. åh de låter supergott,banan och kola är ju grymt gott tillsammans.superfina blev dem med formen.

    SvaraRadera
  4. Tack för era kommentarer, Kristin, de blir mjuka mer som muffins och sockerkaka

    SvaraRadera
  5. Låter so men väldigt bra och användbar matta för dej som bakar så mycket, bara att gratta till vinsten!

    SvaraRadera
  6. De ser ju superduper smarriga ut =)
    Kram

    SvaraRadera