söndag 1 april 2012

Svensk Råg

Bakade ett härligt riktigt grovt bröd med surdeg idag, så nyttigt :-) , receptet kommer från senaste numret av tidningen Baka.

Dag 1
500 gram kallt vatten (5 dl)
375 gram klippt råg (5 1/2 dl)
75 gram solrosfrön (1 dl)
20 gram linfrön (3 msk)
25 gram havssalt (1 1/4 msk)

Dag 2
blandningen från dag 1
125 gram kallt vatten (1 1/4 dl)
8 gram jäst
300 gram rågsurdeg (3 dl)
280 gram rågsikt (4 1/2 dl)
75 gram mörk sirap (1/2dl)
185gram vetemjöl special (3 dl)

Dag 1
Blanda ihop samtliga ingredienser. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2
  1. Blanda ihop blandningen från dag 1 med resten av ingredienserna.
  2. Arbeta degen långsamt i köksmaskin i 15 minuter.
  3. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 -2 timmar.
  4. Fördela degen i 2 smora avlånga formar på 1,5 liter.
  5. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar tills degen jäst upp till kanten.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ställ in bröden längst ner i ugnen, spraya med vatten och sänk till 180 grader.
  8. Grädda i ca 60 minuter tills de fått en innertemperatur på 98 grader.

3 kommentarer:

  1. Jag undrar om du skulle kunna förklara skillnaden mellan semifreddo och parfarit ?
    tack

    SvaraRadera
  2. Ser verkligen hur gott ut som helst!

    SvaraRadera