söndag 1 april 2012

Svensk Råg

Bakade ett härligt riktigt grovt bröd med surdeg idag, så nyttigt :-) , receptet kommer från senaste numret av tidningen Baka.

Dag 1
500 gram kallt vatten (5 dl)
375 gram klippt råg (5 1/2 dl)
75 gram solrosfrön (1 dl)
20 gram linfrön (3 msk)
25 gram havssalt (1 1/4 msk)

Dag 2
blandningen från dag 1
125 gram kallt vatten (1 1/4 dl)
8 gram jäst
300 gram rågsurdeg (3 dl)
280 gram rågsikt (4 1/2 dl)
75 gram mörk sirap (1/2dl)
185gram vetemjöl special (3 dl)

Dag 1
Blanda ihop samtliga ingredienser. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2
  1. Blanda ihop blandningen från dag 1 med resten av ingredienserna.
  2. Arbeta degen långsamt i köksmaskin i 15 minuter.
  3. Låt jäsa under bakduk i 1 1/2 -2 timmar.
  4. Fördela degen i 2 smora avlånga formar på 1,5 liter.
  5. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar tills degen jäst upp till kanten.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ställ in bröden längst ner i ugnen, spraya med vatten och sänk till 180 grader.
  8. Grädda i ca 60 minuter tills de fått en innertemperatur på 98 grader.

4 kommentarer:

  1. Jag undrar om du skulle kunna förklara skillnaden mellan semifreddo och parfarit ?
    tack

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Ta jättegärna en titt på nätbutiken missalicia.se, där hittar du spännande brittiska märken!

    Vänliga Hälsningar,
    Miss Alicia

    SvaraRadera
  3. Ser verkligen hur gott ut som helst!

    SvaraRadera