lördag 7 april 2012

Brioche


Bakade härligt goda brioche till påskafton, så fluffiga, mjuka och saftiga, älskar dessa små bakverk, helt tokgoda, inte så nyttig kanske J. Ja nu blev de inte så vackra då det fullkomligt exploderade under sista jäsningen, de små bollarna på toppen jäste bort helt enkelt, var nog lite för feg när jag formade till bollarna sedan hade jag inte räknat med att de bokstavligen skulle jäsa ur sina formar. En mycket lättarbetad deg som jag är helnöjd med och kommer att använda fler gånger, fast använda större formar eller dela degen i mindre bitar. Receptet kommer från Sebastien Boudets nya bok Den franske bagaren Surdeg,Mat,Kärlek. En toppenhärlig bok som jag verkligen kan rekommendera. Jag gjorde en stor Brioche och 13 små. 

Här kan ni se en liten film på hur han bakar sina Brioche 

Brioche
20 stycken

600 g vetemjöl
60 g strösocker eller cassonadesocker (råsocker)
15 g fleur de sel (fint havssalt)
100 g aktiv flytande surdeg
400 g ägg (8–9 stycken)
250 g kylskåpskallt osaltat smör
1 ägg + en skvätt vatten + en nypa salt till pensling


Gör så här

  1. Dag 1, på kvällen
  2. Blanda mjöl, socker och salt på ett bakbord och gör en urgröpning i mitten.
  3. Tillsätt surdeg och ägg i urgröpningen och arbeta ihop till en deg.
  4. Knåda degen i cirka 10 minuter eller tills den släpper från bordet.
  5. Banka ut det kalla smöret med hjälp av en kavel och arbeta sedan in det i degen, lite i taget. 
  6. Knåda tills du har en fin och slät deg som släpper från bordet.
  7. Låt degen vila i rumstemperatur under en fuktig bakduk så att jäsningen kommer igång. 
  8. Kontrollera degen genom att skära ett snitt i den; om det finns bubblor i den har den kommit igång.
  9. Plasta in degen och låt den vila i kylen i cirka 24 timmar.
  10. Dag 2, på kvällen
  11. Dela degen i 20 bitar och forma dem till små bollar.Kläm till degbollarna med tummen och pekfingret så att de får ett litet huvud.
  12. Smörj 20 små formar och lägg i briocherna. 
  13. Pensla briocherna med ett uppvispat ägg, en skvätt vatten och lite salt.
  14. Ställ in en kastrull med kokhett vatten på ugnens botten.Jäs briocherna till dubbla storleken över natten i en avstängd ugn
  15. Dag 3, på morgonen
  16. Sätt ugnen på 210 grader.
  17. Pensla briocherna en gång till med ägg, en skvätt vatten och lite salt.
  18. Grädda briocherna mitt i ugnen i 12 minuter.
  19. Ta ut briocherna ur formarna direkt när de har gräddats och låt dem svalna på ett galler.

7 kommentarer:

  1. Denne så utrolig god ut! Gjærbakst er helt klart favoritten min om dagen.

    Fortsatt god påske

    Klem fra Bea.

    PS: Har en GiveAway nå, bli med om du vil :o)

    SvaraRadera
  2. ja älskar oxå brioche och är så nöjd med de receptet ja har,men blev oxå sugen då ja såg receptet på recept.nu

    SvaraRadera
  3. Så fin och säkert väldigt god!

    SvaraRadera
  4. Tror nog jag varken smakat och absolut inte bakat detta bröd. Fast det är ju det som är så roligt hör i bloggvärlden. Man får ju se på så mycket man aldrig prövat!!! /e

    SvaraRadera
  5. Fast de ser väl hur goda ut som helst trots en explosion!

    SvaraRadera
  6. Älskar brioche men har aldrig bakat själv, verkar ju som att detta är det perfekta receptet att börja med.

    SvaraRadera