Har köpt en glassmaskin i sommar och här görs det massor med glass :-) av alla de slag, först ut att provsmaka blev oreoglassen, mycket mumsigt. Använde mig av ett grundrecept på vaniljglass som jag hittade i förra numret av Allt om mat, bara vaniljglassen i sig är himla smarrig. Blandade sedan i krossade oreokakor.Dekorerad med chokladsås och minioreokakor.
5 dl mjölk, 3%
5 dl vispgrädde
0,5 st vaniljstång
0,5 dl rårörsocker
6 st äggula
1 dl strösocker
1 paket oreokakor
- Blanda mjölk, grädde, vaniljstång skuren på längden samt rårörsocker i en stor kastrull och koka upp. Akta så att det inte kokar över. Sänk värmen lite och låt koka utan lock ca 20 min.
- Vispa äggulor och strösocker i en stor bunke tills det blir pösigt. När mjölkblandningen kokat 20 min vispas den ner i äggulevispet. Blanda ordentligt och häll sedan tillbaka smeten i kastrullen.
- Värm under vispning tills den första kokbubblan syns.Runt 82-85 grader om man använder sig av en hushållstermometer. Häll genast tillbaka till bunken och låt smeten kallna. Ta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i smeten.
- Häll smeten i en glassmaskin och kör den till en krämigt frusen konsistens. Jag körde min glass i 50 minuter och efter 40 minuter hällde jag i krossade oreokakor och såg till att det blandades ner ordentlig.
- Lägg sedan glassen i en burk och låt den stelna till i frysen, tag gärna ut den 15 minuter före servering så att den hinner tina lite, då smakar den så mycket godare.