tisdag 17 augusti 2010

Oreoglass

Har köpt en glassmaskin i sommar och här görs det massor med glass :-) av alla de slag, först ut att provsmaka blev oreoglassen, mycket mumsigt. Använde mig av ett grundrecept på vaniljglass som jag hittade i förra numret av Allt om mat, bara vaniljglassen i sig är himla smarrig. Blandade sedan i krossade oreokakor.Dekorerad med chokladsås och minioreokakor.

5 dl mjölk, 3%
5 dl vispgrädde
0,5 st vaniljstång
0,5 dl rårörsocker
6 st äggula
1 dl strösocker
1 paket oreokakor

  1. Blanda mjölk, grädde, vaniljstång skuren på längden samt rårörsocker i en stor kastrull och koka upp. Akta så att det inte kokar över. Sänk värmen lite och låt koka utan lock ca 20 min. 
  2. Vispa äggulor och strösocker i en stor bunke tills det blir pösigt. När mjölkblandningen kokat 20 min vispas den ner i äggulevispet. Blanda ordentligt och häll sedan tillbaka smeten i kastrullen.
  3. Värm under vispning tills den första kokbubblan syns.Runt 82-85 grader om man använder sig av en hushållstermometer. Häll genast tillbaka till bunken och låt smeten kallna. Ta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i smeten.
  4. Häll smeten i en glassmaskin och kör den till en krämigt frusen konsistens. Jag körde min glass i 50 minuter och efter 40 minuter hällde jag i krossade oreokakor och såg till att det blandades ner ordentlig.
  5. Lägg sedan glassen i en burk och låt den stelna till i frysen, tag gärna ut den 15 minuter före servering så att den hinner tina lite, då smakar den så mycket godare.

lördag 14 augusti 2010

Amerikansk Äppelpaj

Min sambo önskade sig en äppelpaj till helgen, så denna gång blev det en amerikans äppelpaj, ja de brukar ju ha lock eller gallerlock på sina pajer. Har inte testat det förut då jag helst har smuldeg ovanpå pajen, men det blev himla gott med ett gallerlock också. Receptet hittade jag inne hos Kalasgott. En blogg med massa smarriga bakrecept.

-->
Pajskal
300g mjukt Smör
6 dl Vetemjöl
1,5 dl Strösocker
1 nypa Salt

1 uppvispat Ägg till pensling

Fyllning
6 äpplen
1 1/3 dl Farinsocker
3/4 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
1,5 tsk malen Kanel
1 krm malen Muskot
1 krm Salt
4 msk Maizena

Gör så här
Pajskal: Mixa/Knåda alla ihop alla ingredienser till en fin och jämn deg. Tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform. Tryck upp degen så att den slutar ett par centimeter ovanför kanten, annars går det inte att fästa fast locket. Kavla ut resten av degen så att det blir tillräckligt stort för att täcka hela pajen. 

Fyllning: Skala och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena tillsammans med resterande ingredienser i en gryta med locket på. Låt fyllningen sjuda på svag värme i ca 10 min. Låt äpplena svalna och häll smeten i pajskalet. Lägg på locket och var noga med att det fäster i kanterna. Tryck bort den deg som blir över. Pensla locket med ett uppvispat ägg och strö lite socker ovanpå. Skär små eller lite större hål i locket, så att det inte bildas kondens.

fredag 13 augusti 2010

Pitabröd

Härligt goda pitabröd att fylla med smarriga tillbehör som kyckling, grönsaker, kebabkött, tacosfärs, skinka, ja precis vad du vill, annars är de goda att äta precis som de är.

12 stycken

500 gram vatten
850 gram vetemjöl special
25 gram jäst
2 msk olivolja
15 gram salt
2 msk flytande honung

Gör så här
  1. Lägg mjölet, honung, jäst, vatten och olivoljan i köksmaskinens bunkeArbeta degen smidig och glansig, ca 16 minuter utan salt. Tillsätt saltet och blanda i två minuter till.
  2. Låt degen jäsa i degbunken under bakduk i 2 timmar. Sätt i god tid ugnen på 250 grader med en baksten eller bakplåt mitt i ugen.
  3. Dela degen i 12 lika stora bitar, och kavla ut varje bit till en rund kaka c:a 0,5 cm tjock. Lägg på bakplåtspapper
  4. Låt jäsa till dubbel tjocklek, tar runt 30-45 minuter.
  5. Lägg dom sedan direkt på den varma bakstenen/bakplåten och grädda i c:a 5 min i 250 grader. Låt svalna på galler under bakduk

torsdag 12 augusti 2010

Kanelbullar på vildjäst

Har ju haft vildjäst stående i kylen, har länge tänk baka på den men så har det inte blivit av, men så blev jag himla sugen på att baka kanelbullar och då passar det ju bra att testa på vildjästen. Receptet på kanelbullar kommer från Pain de Martin . Det är spännande och fascinerande att något så enkelt och naturligt som vildjäst faktiskt har jäskraft och att det blir bullar och bröd av det.

I receptet stod det 24 bullar, jag gjorde 30 stycken och ändå blev de för stora tycker jag. Nästa gång skall jag minska på mängden fyllning, det blev för mycket nu och en del rann ut på plåten på vissa bullar och 15 minuter är för lång gräddningstid. Vackra blev de inte heller,kanske hade det behövts lite mera mjöl för att det skulle vara lättare att hantera den, men goda och saftiga blev de och det är ju positivt :-) . Dessa kommer jag baka igen fast med lite små justeringar på receptet så de blir vackrare nästa gång :-D

Portioner: 30-35 bullar

Deg:
150 g smör
1 msk hel kardemumma
600 g Levain, surdeg gjord på vildjäst
600 g (10 dl) vetemjöl special
50 g (1 dl) mörkt muscovadosocker
1 ägg
350 g (3 ½ dl) mjölk
10 g (1 ½ tsk) salt

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
175 g (2 dl) strösocker
8 g (2 tsk) vaniljsocker
15 g (2 msk) malen kanel
50 g mandelmassa

Garnering:
1 ägg
40 g (2 msk) vatten
6 g (1 tsk) salt
pärlsocker

Gör så här:
  1. Smält smöret, mortla kardemumman och blanda sedan alla ingredienserna till degen och kör i degblandare 10 minuter på mellanfart. Arbeta degen tills den är smidig och fin. 
  2. Sätt plast på bunken och låt jäsa tills degen uppnått ungefär dubbel storlek, vilket kan ta 4–6 timmar.
  3. Blanda samman fyllningen, men håll mandelmassan utanför. 
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar,bred över fyllningen samt riv över lite mandelmassa.
  5. Rulla ihop och skär till bullar som lägges i bullformar.
  6. Täck med handduk och låt jäsa ungefär 2 timmar. Låt dem ta sin tid, det är viktigt att man ser att de jäst ordentligt. Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
  7. Blanda ägg, vatten och salt och pensla på bullarna.
  8. Strö på lite pärlsocker och sätt in den första plåten i den heta ugnen. Låt dem stå inne i cirka 8-12 minuter, eller tills de fått fin färg. 
  9. Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler under en bakhandduk

Stureby Levain

Har ju haft min vildjäst i kylen ett tag och i tisdags kväll fick jag äntligen startat min fördeg till detta goda bröd. Receptet kommer från Martin Johanssons, Pain de Martin bok "Surdegsbröd" :. Brödet blev underbart gott , med syrlig smak och seg, spröd skorpa, precis som jag vill ha det. Det smakade mycket bröd liksom, svårt att förklara, men gott var det. Ett  bröd som passar perfekt till maten och till att bjuda dina gäster på när du har middag. Ja det kommer blir fler brödbak på levain framöver, vill testa att baka ett lite grövre bröd också.

600 gram (8 dl) av Levain,  surdegen du gjort på vildjäst
600 gram (10 dl) vetemjöl special
400 gram (4dl) lljummet vatten
20 gram ( 1 msk) salt

Blanda alla ingredienser utom saltet och kör i den degblandare i 8 minuter,5 minuter på låg hastighet och 3 minuter på lite mer fart,  tillsätt saltet och kör ytterliggare 3 minuter. Degen skall ha bra spänts och släppa en aning från degbunkens kant.

Lägg degen i en plastlåda som du smort med olja och sätt på ett lock. Degen skall nu jäsa till dubbel storlek vilket tar 4-6 timmar. Under tiden viker du ihop degen tre gånger, först efter 60 minuter, sedan efter 30 minuter och sedan efter 30 minuter igen. Du viker på så sätt att du först viker in degen från vänster in mot mitten, sedan från höger in mot mitten och sedan uppifrån och nedifrån.

Sätt ugen på 275 grader med en baksten eller bakplåt i mitten av ugnen och en oöm plåt längs ned i ugnen.

När degen jäst klart så häller du ut den på ett mjöl at bakbord och delar degen i fyra delar som du försiktigt lägger på bakplåtspapper.

Sätt nu in brödet i ugnen och släng i några isbitar på plåten som står i botten av ugnen och sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och öppnar ugnsluckan för att vädra ut ångan, upprepa detta var 5 minuter tills brödet är klart, vilket tar 25-35 minuter.

Låt svalna på galler.

Levain, Surdeg på vildjäst

Här kommer ett recept på levain så att du kan baka bröd där det står att man behöver tex 600 gram levain.
-->
Levain är en fransk typ av surdeg eller fördeg som används som jäsmedel vid bakning av bröd, vilket ger ett mycket gott bröd. Man använder  då ingen vanlig jäst.
 Dag 1, kväll – steg 1:
30 g (½ dl) vetemjöl special
20 g (1 ½ msk) vildjäst
10 g (½ msk) ljummet vatten

Blanda alltsammans i en liten skål och sätt på plastfolie. Låt stå lite varmt över natten, gärna runt 22–24 grader

Dag 2, morgon – steg 2:
blandningen från dag 1
30 g (½ dl) vetemjöl special
25 g (¼ dl) ljummet vatten

Klicken från gårdagen bör ha vuxit ordentligt och bubbla lite. Blanda i det nya mjölet och vattnet, plasta in och låt stå till kvällen.

Dag 2, kväll – steg 3:
blandningen från morgonen
525 g (8 ¾ dl) vetemjöl special
350 g (3 ½ dl) ljummet vatten

Nu är det läge att ta fram en större bunke, det ska växa ordentligt. Blanda alltsammans och låt stå över natten, dock inte en alltförlång natt. Står den för länge i det här läget blir den för sur och tappar sin jäskraft. Det är svårt att säga exakt hur länge den ska stå för att det ska vara optimalt, det beror på hur bra fart det är på jästen och hur varmt det är, men någonstans mellan 8 och 12 timmar brukar vara lagom. Den ska vara ”puffig” och inte ha börjat sjunka ihop. Nu är din levain klar och det är dags att sätta igång och baka, står det tex att man behöver 600 gram levain i ett brödrecept så menar dom denna deg från steg 3. Jag hoppas ni hänger med.

Du kan tex baka följande med din levain

onsdag 11 augusti 2010

Frukostfrallor med surdeg

Behöver fylla på förrådet med frukostbröd och gjorde därför lite grova frallor, älskar att ha nötter och frön i bröd och denna gång blandade jag ner lite solrosfrön,linfrön och pumpafrön, givetvis kan man byta ut dessa mot andra frön eller nötter. 

600 gram vetemjöl special fullkorn
150 gram grahamsmjöl
50 gram fint rågmjöl
50 gram grovt rågmjöl
30 gram linfrön
50 gram solrosfrön
50 gram pumpafrön
20 gram salt
35 gram jäst
500 gram (5 dl) vatten
150 gram Rågsurdegsgrund
100 gram mörk sirap
50 gram  olja, tex solrosolja

Garnering:
50 gram solrosfrön

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Rör ut jästen och surdegen i vattnet och tillsätt detta tillsammans med sirap och olja.
  3. Arbeta till en smidig deg.
  4. Forma degen till 10 runda bollar, platta till , pensla med lite vatten och doppa dom i solrosfrön , lägg på plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. Värm ugnen till 200 grader.
  6. Grädda i c:a 15 minuter i mitten av ugnen.
  7. Låt svalna på galler under bakduk.

måndag 9 augusti 2010

Macarons med vit choklad- hallonfyllning

Gjorde nya macarons idag och använde då sockerlagsreceptet, tycker jag får snyggare macarons med det receptet.  De fylldes med vit choklad-hallon fyllning men även  hallonsmörkrämsfyllning då den första fyllningen inte räckte till alla macarons.

Hallon-Vit Chokladfyllning

125 g vit choklad
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Röd pastafärg

  1. Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint.
  2. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan, och blir purén inte helt slät så är det ingen fara. 
  3. Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn. 
  4. Tillsätt röd pastafärg.
  5. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.

Hallonsmörkräm

100 g mjukt smör
2 dl florsocker
1 st äggula
2 msk hallonsylt
Röd pastafärg

  1. Vispa smör och florsocker vitt och pösigt.
  2. Vispa ner äggulan och hallonsylt.
  3. Färga med röd pastafärg.
  4. Låt den ev vila i kylen en stund om den är för mjuk att spritsa ut.

söndag 8 augusti 2010

Vanilhjärtan

Gjorde vaniljhjärtan idag, härliga kakor fyllda med vaniljkräm, vem tycker inte om det :-) . Hantera de försiktigt så att de inte går sönder.
Mördeg:
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3/4 dl socker
1 äggula
200 g smör
Vaniljkrämsfyllning:
1 1/2 dl mellangrädde
1 äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker 
Garnering:
florsocker 

Gör så här:
  1. Pensla 16 hjärtformar väl med rumsvarmt smör.
  2. Blanda samman mjölsorterna med socker. Tillsätt äggula och matfett. Arbeta samman till en smidig deg, gärna i en matberedare
  3. .Svep in degen i plastfolie och låt den ligga kallt och vila ca 1 timme.
  4. Blanda samtliga ingredienser, utom vaniljsockret, till vaniljkrämsfyllningen i en tjockbottnad kastrull. Låt alltsammans sjuda under omrörning tills krämen är tjock. Låt krämen kallna. Rör ner vaniljsocker i den kalla krämen och smaka av.
  5. Kavla ut degen ganska tjockt och klä formarna med drygt hälften av den. Fördela vaniljkrämen i formarna och täck dem med deglock. Tryck till kanterna. 
  6. Ställ formarna på en bakplåt och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. 
  7. Stjälp försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de fortfarande är varma.
  8. Sikta över florsocker strax innan servering. Kakorna går att frysa utan garnering.

Ny rågsurdeg klar

Nu kan jag äntligen baka surdegsbröd med rågsurdeg igen, råkade ta död på min rågsurdeg för ett tag sedan. Efter att jag matat den så satte jag den ovanför kylen för att den skulle få stå där några timmar som den brukar gör efter att jag matat den, men några timmar blev visst några dagar och sedan mådde den inte så bra längre :-) , men nu är en ny äntligen klart, som vanligt gjort med äpple i för jag tycker den blir bäst så. Funderar på att torka lite surdeg för att ha som reserv ifall något skulle hända med den nya. Detta recept hämtade jag ur Jan Heds nya bakbok Bröd och Kaffebröd.

Dag 1
100 gram vatten
200 gram grovt rågmjöl
100 gram rivet äpple

Blanda allt i en bunke. Degen skall vara tjock men gå att hälla upp, gör den inte det så tillsätt mera vatten vilket jag fick göra. Häll den sedan i en 2 liters glasburk och ställ den på en varm plats, runt 26-30 grader är idealiskt, tex ovanför kylen, i pannrummet. Låt den stå så i tre dagar. Lägg inte på något lock utan täck bara med plastfolie. Rör om en gång per dag för att påskynda jäsningen.


Dag 4
Surdeg från dag 1
200 gram rågmjöl
200 gram vatten, 35 grader

Häll upp allt i en rymlig bunke, rör om och ställ den återigen på en varm plats ytterliggare ett dygn.

Dag 5
Nu skall din surdeg vara klar, häll upp den i tex en glasburk och förvara den i kylskåp tills du skall baka med den.

Ta ut surdegen dagen innan du skall baka med den och friska upp surdegen med lika mycket vatten som mjöl. Ta lika mycket som det står i receptet så har du alltid en reserv klar. Låt surdegen jäsa i rumstemperatur till nästa dag. då skall den vara bubblig ut och levande. Gör den inte det så ställ burken  i litet ljummet vatten och se om det hjälper, får du inte fart på den nu heller det så tillsätt lite rivet äpple. Fungerar det inte nu heller så har du tyvärr tagit död på den  och då får du göra en helt ny surdeg.

fredag 6 augusti 2010

Äppelpaj

 Bakade en äppelpaj till sambon idag då det är en av hans favoriter, har alltid både vanlig pajdeg och sedan smuldeg ovanpå äpplena i min paj, blir så gott med den knapriga ytan samtidigt som jag  vill ha en vanlig pajdeg i botten.Så gott med massa vaniljsås på :-) , denna gång blev det marsanpulervaniljsås men det är självklart mycket godare med hemmagjord vaniljsås.

Pajbotten:
150 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Hacka ihop mjöl, socker, smör och vaniljsocker till en smulig massa. tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut den in en smord pajform (jag bröade den med kokos) som därefter får vila i kylen i 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i 225 grader i 10 minuter.

Fyllning:
3-4 äpplen, beroende på hur stora de är
Socker
2 msk kanel

Hacka äpplena i små bitar och blanda ner valfri mängd socker och kanel.Tänk på att det blir rätt söt med smuldegen ovanpå. Lägg sedan detta i det förgräddade pajskalet.

Smuldeg:
125 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl hackade hasselnötter eller andra nötter som du tycker om

Smula ihop alla ingredienser till smuldegen och strö detta ovanpå äpplena. Grädda sedan pajen  200 grader i c:a 30 minuter tills äppelbitarna blivit mjuka. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

tisdag 3 augusti 2010

Macarons med saltlakritssmörkräm

Gjorde en ny omgång macarons igår då jag hade massa äggvitor i kylskåpet efter all glass jag tillverkat på sista tiden, har ju köpt en glassmaskin i sommar :-D. Jag har bakat macarons fyra gånger hittills, två gånger med sockerlag och två gånger utan. Båda gångerna jag bakat utan sockerlag har jag fått macarons med toppar på, inte alls så blanka och fina som de skall vara, vet inte vad jag gör för fel, kanske rör jag smeten för lite. De två gångerna jag gjort med sockerlag har de blivit blanka och fina utan toppar så i fortsättningen kommer jag nog använda mig av detta recept . annars blev de höga och fina med krage precis som de skall få. denna gång blev det med saltlakridssmörkräm som jag hittade på Baka, baka liten kakas blogg.

Saltlakritssmörkräm

Denna goda smörkräm hittade jag på Baka baka liten kakas blogg, jag lade till lite saltlakritsessens/arom då jag ville ha en starkare lakritssmak samt lite extra svart pastafärg för att få en lite svartare färg på frostingen. Jag använde denna smörkräm som fyllning i macarons.

3 stycken Kick- stänger
En skvätt grädde
50 gram smör
100 gram florsocker
Saltlakritsessens/arom
Svart pastafärg

Gör så här:
Smält kickstängerna i lite vispgrädde. Vispade sedan samma detta med smör och florsocker till en slät frosting. Smaksätt med lakritsessens och färga ev smörkrämen mera svart med svart pastafärg. Jag brukare sedan låta frostingen stelna i kylen en kort stund.

måndag 2 augusti 2010

Marshmallowsfrosting

Smarrig frosting till dina cupcakes, jag har även gjort frostingen med 125 gram smör och det fungerar det med om man inte vill ha så mycket smörsmak

226 gram smör
1 1/2 cup, (170 gram) florsocker
1 1/2 tsk vaniljextrakt/arom
2 cup Marshmallows Fluff (köpt eller hemmagjord)

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser till en mjuk frosting. Förvaras i kylskåp.

1 cup =2,4 dl

Mini Cupcakes

Gjorde lite minicupcakes i lördags, hade inte riktigt tid att dekorera dom så det fick bli lite hallon och strössel som dekoration. Det är ljusa muffins med Marshmallowsfrosting på.

Marshmallows Fluff

Köpte ju en burk marshmallows fluff när jag gjorde mina Whoopie Pie förra veckan, tänkte att det består ju bara mesta av äggvita och socker, ja och även smakämnen och majsmjöl, så det blir ju billigare att göra själv, gott blev det och går fort och enkelt att göra själv. Förvaras i kylen men skall tydligen även gå att frysa.
 
3 äggvitor
2 cups vit sirap
¼ tsk salt
2 cups florsocker, 220 gram
1 msk vaniljextrakt, fast jag tog 1 msk hemmagjort vaniljpulver

Gör så här:
  1. Vispa äggvitor, sirap och salt på hög hastighet i ca 10 min eller tills det har blivit tjockt. Jag körde nog längre än 10 minuter men då vispar jag det i köksmaskinen med en stor ballongvisp och då sköter sig ju vispningen så gott som själv :-)
  2. Sänk hastighet och tillsätt florsockret, kör tills allt är blandat. 
  3. Till sist häller du i vaniljextraktet och blandar in det ordentligt.

2 cup= 4,8 dl

lördag 31 juli 2010

Födelsedagstårta

Gjorde min allra första tårta med sugarpaste idag, jag är inte helnöjd med resultatet men det är ju ändå min allra först tårta med sugarpaste på. Innan har det alltid blivit vanliga gräddtårtor och olika marängtårtor.
Det är en ljus tårtbotten är fylld i tre lager med blåbärsmousse, vit chokladganache och glasskräm. Spacklad med vit chokladsmörkräm.  Dekorerad med sugarpaste och blommor i flowerpaste.

Vit chokladsmörkräm

Denna smörkräm är supergod att spackla tårtor med  och den hittade jag i familjelivs tårttråd

100 g smör
100 g philadelphiaost
100 g smält vit choklad

Gör så här:
Blanda ihop allt med elvisp till en smidig konsistens.

Glasskräm

Mycket god som fyllning i tårtor, består av lika delar vispgrädde och lika delar marsankräm .

2 dl vispgrädde
Marsankräm gjord på 2 dl mjölk och 5 msk marsanpulver

Gör så här:
Vispa grädden hårt och blanda i marsankrämen.

Man kan också vispa grädden lite halvlöst och sedan blanda i marsankrämen och vispa till önskad konsistens.

Eller så blandar man ner ovispad grädde i den färdiga vaniljkrämen och vispar till önskad konsistens, det provade jag sist jag gjorde glasskrämen och tycker det är det enklaste sättet att göra glasskrämen på.

Det fungerar utmärkt att spritsa glasskrämen på tex cupcakes

Ljus tårtbotten

Detta recept finns på baksidan av potatismjölpaketet och lagom till en bakform på 22-25 cm i diameter.

 5 ägg
3dl strösocker
1,5dl vetemjöl
1,5dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver


Gör så här:
  1. Smörj bakformen och klä den sedan med en krage av bakplåtspapper, lägg även en rundel i botten.  Jag brukar även smörja detta papper och eventuellt bröa med mannagryn. 
  2. Vispa ägg och socker pösigt. 
  3. Blanda mjölsorterna och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten.
  4. Häll ner smeten i bakformen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter. Du behöver kanske lägga över ett bakplåtspapper efter 20 minuter för att kakan inte skall bli för mörk.

Blåbärsmousse

Hittade ett riktigt smarrigt recept på blåbärsmousse hos Baka liten kaka räcker till att fylla en tårta på 24-26 i diameter.

200 g blåbär, färska eller tinade frusna
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
100 g philadelphiaost
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Mixa bären. Hetta upp en del av de mixade blåbären i en kastrull och smält gelatinet där i. Blanda resten av de mosade blåbären med socker, vaniljsocker och philadelphiaost. Häll i gelatinblandningen. Vispa grädden och vänd försiktigt ner även den. Låt stelna till i kylen innan du fyller tårtan.

Vit chokladganache

200 gram vit choklad
2 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Hacka chokladen fint och lägg den i en skål.  
  2.  Värm grädden men låt den inte börja koka. 
  3. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. 
  4. Kyl i vattenbad och låt den sedan bli helt kall i kylen. Gärna över natten. 
  5. Vispa sedan upp den med elvisp till en fluffig konsistens. Den måste vara helt kall när du vispar den annars är risken stor att den grynar sig och inte går att vispa upp.

onsdag 28 juli 2010

Jordgubbspaj med lemon curd och vit choklad

Idag är det inte någon vanlig dag för idag är det Lindas födelsedag, ja idag blir jag ännu ett år äldre :-) , nu för tiden får man tänka efter hur mycket man egentligen fyller. Och då det är min födelsedag så tänkte jag för en gångs skull vara egoistisk och välja vilken tårta vi skulle äta. Brukar uppfylla min sambos önskemål annars. Men var så sugen på lemon curd , jordgubbar och vit choklad. Därför fick de bli en jordgubbspaj fylld med lemoncurdgrädde, jordgubbar och riven vit choklad ovanpå. Blev mycket gott, gillar verkligen lemon curd. I presentväg önskade jag mig pengar så att jag själv kan köpa det jag vill ha, enklast så , fast från min sambo fick jag ett presentkort på Ljuva Hem i Nödinge, en affär med porslin från bland annat Rice.Det presentkortet blev jag mycket glad över.


Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
1 äggula

Fyllning:
3dl vispgrädde
1,5 dl lemon curd
500 g jordgubbar
Riven vit choklad

Gör så här:
  1. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker, dela smöret i mindre bitar och lägg i det tillsammans med äggulan, arbeta snabbt ihop till en deg i matberedaren.   
  2. Tryck ut degen i en pajform och låt den vila kallt i 30 minuter i kylen. 
  3. Grädda i 15 minuter i 225 grader och låt svalna. 
  4. Vispa grädden och rör i lemon curd. Klicka i pajskalet och fyll på med jordgubbar och strö över riven vit choklad.

tisdag 27 juli 2010

En hög med minimuffins

Bakade lite minimuffins idag, var sugen på att testa min nya minimuffinsplåt samtidigt som jag tänkt göra minicupcakes till helgen. Muffinsformarna jag köpte , de som var från Wilton, rosa med vita prickar på var ingen höjdare, de var toktunna och när jag gräddade muffinsen så syntes de knappt längre, utan muffinsplåt hade nog inte formarna fungerat speciellt bra. De som vita formarna är ju hårda och fungerar utmärkt utan muffinsplåt. Får ta och hitta några fler snygga minimuffinsformar. Nu skall jag bara ta och bestämma mig för vilken frosting jag vill använda.

50 stycken minimuffins eller 12 normalstora

3 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulverextrakt
60  gram smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt


Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt.
  3. Smält smöret och blanda ner mjölken och rör ner detta i äggblandningen.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner detta i blandningen lite i taget till en jämn smet.
  5. Fyll muffinsformarna till 3/4 och grädda i 10-12 minuter mitt i ugnen.
  6. Låt svalna på galler under bakduk.

söndag 25 juli 2010

Whoopie Pie

Gjorde Whoopie Pie för fösta gången idag, så underbart goda kakor. Det är helt enkelt två himla goda chokladkakor med en krämigt smarrig Marshmallows fluff frosting emellan. Receptet hittade jag här.  Receptet är ju från en amerikansk sajt så måttangivelserna står i cup, har som tur är köpt ett cupmått på Jysk idag så det underlättade en hel del.Annars kan du omvandla cup till dl här. Frostingen tror jag även passar perfekt på chokladcupcakes, skall nog ta och testa det i veckan.

18 st

Whoopie pie kakor
Ingredienser.
113 gram smör
1 cup farinsocker
1 ägg
1/4 cup kakao
2 cups mjöl ( jag tyckte smeten blev för lös och tog i lite mera mjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljextrakt/arom
1 cup mjölk

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör  smör, ägg och farinsocker mjukt. Gjorde det i min köksmaskin.
  3. Blanda mjölk och vaniljextrakt i en liten skål.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  5. Rör först ner de torra ingredienserna sedan mjölken och blanda till en smidig smet.
  6. Klicka ut runda kakor på ett bakplåtspapper. Lägg dom inte för tätt då de flyter ut en del. Originalreceptet säger att man skall klicka ut 18 kakor, men då blir de jättestora, jag klickade ut 36 kakor istället.
  7. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.
  8. Låt dom kallna helt.
Whoopie Pie frosting:
226 gram smör, dvs 1 Cup
1 1/2 cup florsocker
1 1/2 tsk vaniljextrakt/arom
2  cup Marshmallow fluff.(jag använde hela burken)

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser till en mjuk frosting.
Lägg ihop dom två och två med frostingen emellan. Blev alltså 18 dubbla kakor.

fredag 23 juli 2010

Vit Kladdkaka


Sist jag gjorde vit kladdkaka hade jag i mjölkchoklad vilket jag tyckte dominerade smakmässigt för mycket och tog över den vita chokladsmaken, denna gång testade jag att göra enbart med vit choklad, blev så mycket godare och kladdkakan serveras med fördel med något syrligt som tex hallon. Ja nu är det ju hallontider så varför inte passa på att servera kakan med färska hallon.. Mycket mumsigt.

Ingredienser:
150 g smör
150 g vit choklad
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 ½ msk pressad citronsaft
3 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
  1. Smörj en bakform med löstagbar kant och strö kokos i den. 
  2. Smält smöret i en kastrull och bryt ner chokladen i det smälta margarinet. 
  3. Blanda i socker, vaniljsocker och ägg.
  4. Tillsätt citron, bakpulver och mjöl. Bred ut kakan i formen.
  5. Grädda mitt i ugn 150 grader ca 20-30 minuter beroende på hur kladdig du vill ha dem.