torsdag 25 april 2013

Focaccia med flinsalt och timjan

Bakade en ny omgång av focaccia, ett himla gott bröd, tycker detta bröd blev godare då det innehåller mindre olivolja. Bör ätas dagsfärskt. 

Focaccia

1/2 pkt jäst
1 tsk salt
4 dl ljummet vatten
4 msk mjölk
3 msk olivolja
10 dl vetemjöl/vetemjöl special
Olivolja
Flingsalt
Färsk timjan

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll på salt och lite av vattnet. Rör runt så jästen rör upp sig.
  3. Häll på resten av vattnet, mjölk och olivolja.
  4. Arbeta ner mjölet,lite i taget degen, det kan hända att du inte behöver allt mjöl,  skall vara lite kladdig.
  5. Låt jäsa under bakduk i 50 minuter.
  6. Smörj en långpanna med olivolja och stjälp upp brödet. Platta till och tryck ut i hörnen.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Tryck hål med fingrarna och jäs ytterligare 15 minuter.
  9. Ringla över olivolja, strö på flingsalt och timjan. 
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Bör ätas dagsfärskt.

2 kommentarer: