måndag 30 augusti 2010

Oreocupcakes

Bakade Oreocupcakes i helgen och det var sannerligen de godaste cupcakesen jag ätit på länge :-) , ja den består i alla fall av en muffins med mycket chokladsmak, i botten ligger det en halv oreokaka och efter att muffinsen är gräddade och svalnat har jag fyllt de med marshmallowsfyllning  och sedan toppat dom med oreofrosting och en halv Oreokaka. Härligt söt och gott och passar ett kakmonster som mig perfekt :-) .

Muffins:
260 gram vetemjöl
125 gram kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljextract/vaniljsocker
170 gram osaltat smör (fast jag använde normalsaltat)
400 gram ljust muscovadosocker
4 ägg
1 1/2 cup (3,55 dl) filmjölk (använde vaniljyoghurt istället)
24 oreokakor

  1. Dela Oreokakorna i två delar, den halvan med den vita fyllningen på lägger du i botten på varje muffinsform, den vita fyllningen skall ligga uppåt mot dig. De andra 24 oreokakhalvorna utan vit fyllning spar du till frostingen. Hur många muffins det blir beror ju på hur stora muffinsformar du använder.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda samman alla torra ingredienser förutom vaniljsockret.
  4. Vispa smöret mjukt och krämigt, tillsätt muscovadosocker och vaniljsocker och se till  att allt blandas ordentligt.
  5. Tillsätt sedan äggen ett i taget under fortsatt vispning.
  6. Vänd ner de torra ingredienserna växelvis med filmjölken/yoghurten och se till att det blir ordentligt blandat utan att överarbeta smeten.
  7. Fyll muffinsformarna till  3/4 med smet och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter, mina tog dock 25 minuter innan de var klara, men det beror ju på hur stora muffinsformar du använder.
  8. Låt dom kallna på bakgaller under bakduk.  


Marshmallowsfyllning:
226 gram smör
1 1/2 cup, (170 gram) florsocker
1 1/2 tsk vaniljextrakt/arom
2 cup (4,8 dl) Marshmallows Fluff (köpt eller hemmagjord)

Blanda samman alla ingredienser till en mjuk fyllning, fyll dina cupcakes med detta, jag använde Wiltons tyll nr 230 för att göra detta.

Oreofrosting:
4,8 dl grädde
4 msk florsocker
1/2 tsk vaniljextrakt
6 msk oreokaksmulor
  1. Vispa grädden tillsammans med florsocker och vaniljextrakt.
  2. Vänd ner oreokaksmulorna i grädden.
  3. Spritsa på cupcaken och garnera gärna med en halv Oreokaka.

lördag 28 augusti 2010

Brunkans mjuka vallmobröd

Dessa är min absoluta favoritfrallor när det gäller ljust snabbakande bröd. Frallorna blir så mjuka, fluffiga och saftiga, jättegoda helt enkelt. Lättbakat bröd som är perfekt som utflyktsbröd. För er som inte har hennes bok kan jag verkligen rekommendera det, massa goda brödrecept som det är svårt att misslyckas med vara sig det gäller surdegsbröd eller dessa snabbakande vallmobröd. Ja boken heter Bröd från Brunkebergs Bageri.

12 stycken (men då blir det väldigt stora, idag gjorde jag 16 stycken och då är det ändå stora)

500 gram mjölk, 3% (5 dl)
60 gram jäst
900 gram vetemjöl (c:a 1,5 liter)
50 gram rumstempererat smör
25 gram socker (2 msk)
25 gram havssalt ( 0,25 dl)
Vallmofrön till garnering

  1. Blanda alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand dubbelt så länge. degen skall vara ganska styv. Låt den vila i bunken i 30 minuter.
  2. Dela degen i 12 och rullar ut till runda eller avlånga frallor. Pensla med vatten, doppa i vallmofrön och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. låt dom jäsa i 1-1 1/2 timme i rumstemperatur.
  3. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  4. Grädda bröden i 10-12 minuter. Låt dom svalna på galler under bakduk.

fredag 27 augusti 2010

Blåbärsglass



Gjorde blåbärsglass i veckan, blev himla gott med mycket blåbärssmak, blandade även ner blåbärsessens men det behöver man ju inte göra.

-->
0,5 dl  strösocker
5 st äggulor
5 dl  vispgrädde
1 dl  mjölk
1 vaniljstång
250 gram  blåbär
1 1/2 dl vit baksirap
Blåbärsessens
  
  1. Börja med att vispa äggulor och socker riktigt fluffigt. 
  2. Sjud under tiden mjölk, grädde och vaniljstången där du skrapat ur fröna och lagt ner dom också, dra från värmen . 
  3. Häll gräddmjölken över äggulevispet och sjud ett par minuter under konstant omrörning tills det tjocknar, tills smeten blir runt 82-85 grader, de får inte börja koka.
  4. Dra av värmen och kyl snabbt i vattenbad. 
  5. Koka blåbär med den vita baksirapen ett par minuter. Låt den bli helt kall och blanda sedan ner den i glassmeten..Blanda eventuellt i valfri mängd blåbärsessens.   
  6. Glassen mår allra bäst av att stå och mogna i kylen över natten. 
  7. Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin. Utan glassmaskin: Häll glasskrämen i en form och ställ in i frysen. Rör om var tjugondeminut och frys 3-4 timmar.

onsdag 25 augusti 2010

Mazariner med hallonsylt

Bakade lite mazariner idag, det tar ju en liten stund att göra men det är så mycket godare än köpa. Fyllde de även med lite hallonsylt. Orkar man inte hålla på att trycka ut degen i små folieformar så finns här ett recept på mazarinkaka i långpanna, den blir också väldigt god,, min favorit på kakbordet.

Deg:
200 g smör, rumsvarmt
7 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
400 g mandelmassa
200 g smör, rumstempererat
5 ägg
Fast hallonsylt/marmelad

Glasyr: 200 g florsocker
1 msk citronsaft
0.25 dl vatten
Ev sylt
  1. Gör degen: Blanda det rumstempererade smöret med de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i mazarinformar och sätt dem i kylen.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och gör sedan fyllningen.
  3. Blanda mandelmassa och smör till en slät och smidig konsistens, tillsätt äggen ett i taget. Lägg lite smet i botten på mazarinformarna, lägg i lite hallonsylt och fyll sedan på med mera mazarinsmet, fyll till 3/4.
  4. Grädda i ugn i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. 
  5. Låt svalna och ta dem sedan ur formarna.
  6. Bred på ett tunt lager god sylt och ett lager glasyr av florsocker och vatten.

Sonens första muffinsbak

Idag var det premiär för sonen att baka ihop med mig, han är ju 2,5 år nu så det var allt på tiden, frågade vad han ville baka och han svarade sockerkaka, fast det blev muffins istället då jag tänkte det kunde vara roligt för han att få dekorera lite också. Elvispen den vägrade han hålla i :-) så han fick vända ner mjölet istället:

tisdag 24 augusti 2010

Cake Pops med citronsmak

Bakade lite Cakes Pops idag då jag ville testa att baka med en mjuk kaka istället för hårda kakor. Hade citronmuffins liggande i frysen och smulade helt enkelt ner dessa i en bunke och blandade i philadelphiaost till en smidig konsistens. Lade dom i kylen en stund och doppade dom sedan i vit choklad och strössel. Blev himla gott, citron passar perfekt ihop med philadelphiaost och vit choklad.

söndag 22 augusti 2010

Äppelmos

Vi har ju ett äppelträd på tomten, tyvärr är många äpplen dåliga och bruna inuti, varför vet jag inte men jag lyckades i alla fall få ihop lite härligt god äppelmos. Första gången jag gör äppelmos, skulle gjort det redan förra året men fick inte tag på någon passervagga då, är för lat för att orka skala och kärna ur alla äpplena. Men så igår hittade jag en passervagga på Coop, så därför kunde jag äntligen göra äppelmos idag. Jag äppelträdet har ju även gett mig äpplen till två äppelpajer och en äppelkaka .-) , lite har vi ätit med och det finns äpplen kvar ännu Receptet kommer från boken .Bröd och marmelad från Rosendals trädgård.

2 kg äpplen
3 dl vatten
6 dl strösocker per kg passerat äpple
rivet skal och saft av 1 citron


  1. Skölj äpplena och skär dom i mindre bitar. Lägg dom i en gryta tillsammans med vatten. Låt frukten koka sig mjuk på svag värme, rör om då och då så äpplena inte bränns fast i botten.
  2. Passera äpplena i en passervagga eller sil.
  3. Väg massan.
  4. Tillsätt socker och citronskal och saft och låt detta sjuda under omrörning i 10 minuter.
  5. Fyll äppelmoset på väl rengjorda heta burkar och förslut genast.

Rosendals Kavring

Jag hade turen att få tag på boken Bröd och marmelad från Rosendals trädgård i ett antikvaritat, den tillverkas inte längre och är slut hos förlagen. En mycket bra bok tycker jag. Första brödet att baka ur den boken blev kavring. Ett mycket gott och saftigt bröd, Jag gräddade i 2 liters avlånga formar men det står  1 1/2 liters formar  i receptet och fördelen med det är att brödet blir lite högre då. Får bli 1 1/2 liters formar nästa gång istället.

Dag 1 kväll
4 dl ljummet vatten
50 g surdegsgrund (kan enligt boken uteslutas, det är mycket jäst i degen, så surdegen är nog mest för smakens skull.)
175 g krossad råg
65 g grovt rågmjöl
125 g solrosfrön
80 g linfrön
20 g salt

Blanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2 morgon/förmiddag
2 dl ljummet vatten
50 g jäst
210 g mörk sirap
275 g rågmjöl
275 g vetemjöl
  1. Dag 2: Smula ner jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt blandningen från dag 1 samt sirap, rågmjöl och vetemjöl.Blanda väl med degkrok i hushållsassistent i ca 8 minuter eller för hand i ca 10 minuter. 
  3. Jäs under bakduk i 20 minuter.Smörj två formar à ca 1 1/2 liter.
  4. Fyll formarna till två tredjedelar med degen. 
  5. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter eller tills degen nått kanten på formen
  6. .Värm ugnen till 190 grader. 
  7. Grädda i mitten av ugnen i 40–45 minuter eller tills de når en innertemperatur på 98 grader.
  8. Låt svalna på galler under bakduk och bäst blir det om det får mogna till nästa dag.jag brukar plasta in det innan det hunnit svalna helt.

Världens godaste äppelkaka

Ja den heter så och fanns med i ett nummer av matmagasinet 2008, har länge tänkt baka denna kaka och nu blev det äntligen av. Ja när receptet fanns med i tidningen blev det en liten miss, det stod 20 muskotnötter istället för 2 krm vilket gjorde att 4 personer blev förgiftade efter att ha ätit kakan, inte så allvarligt, de fick huvudvärk och yrsel. Ja Matmagasinet gick genast ut i dagstidningarna och varnade för att receptet var felaktigt och skrev att det var 2 krm muskotnötter inte 20 stycken. Ja alla lösnummer som fanns i affären skickades tillbaka, jag som var prenumerant fick ett brev om det istället. Ja så kan det gå ibland. Det intressanta är att kakan tydligen blir fruktansvärt  besk med så många nötter, med de fyra personerna hade lyckats äta den ändå, ja de ville väl vara den snälla och väluppfostrade gästen och äta upp det som det bjuds på :-). Ja jag undrar hur de lyckades få i sig kakan egentligen. Tydligen kan för mycket muskot också ge hallucinationer :-) , stackars människor.

3 ägg
250 g socker
100 g marsipan
1 citron
1 vaniljstång (funkar säkert med vaniljsocker oxå)
200 g smör
250 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
2 krm muskotnötter
3-6 äpplen
100 g sötmandel
2 msk kanelsocker

  1. Vispa ägg och socker. Grovriv marsipanen och finriv citronskalet.Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Rör ner marsipan, citronskal och vaniljkornen i äggsmeten.
  2. Smält smöret och rör ner i smeten.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma, salt och  muskot och sikta ner i smeten. Vänd runt försiktigt.
  4. Klä en springform ca 24cm med bakplåtspapper och häll i formen. 
  5. Skala äpplena och skär i kvartar. Lägg tätt över kakan.
  6. Strö  över sötmandel och kanelsocker
  7. Grädda i 170grader ca 1 timma.

lördag 21 augusti 2010

Danskt rågbröd


Härligt mättande lite söt danskt rågbröd. Brödet blir bäst om det får stå och mogna ett dygn. Receptet kommer från Johan Söderberg. Så gott med några skivor stark ost.
 Dag 1:
500500 g vatten
300
300 g hel råg
200
200 g solrosfrön
50
50 g linfrön
40
40 g salt

Dag 2:

500500 g vatten
300
300 g mörk sirap
300
300 g grovt rågmjöl
300
300 g fint rågmjöl
300
300 g vetemjöl
60
60 g jäst
hela fröblandningen från dag 1
Gör så här

  1. Mät upp råg, solrosfrön, linfrön och salt i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över frö/krydd-blandningen. Täck över bunken med plast och låt stå i kyl till nästa dag.
  2. Mät upp vattnet och värm det till cirka 37 grader. Smula ner jästen och blanda tills den löst sig. Tillsätt sirapen, det fina och det grova rågmjölet, vetemjölet och samma fröblandning som till deg 1. Blanda också ner deg 1 och kör sen hela degen på låg hastighet i matberedare cirka 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Smöra och mjöla två avlånga bakformar.. Fyll dem till två tredjedelar, mjöla ovanpå och platta till. Låt stå i 40 minuter.
  4. Sätt in bröden i ugnen och spraya med lite vatten så får bröden en knaprigare yta. Sänk temperaturen till 210 grader. Baka tills de når en innertemperatur på 98 grader, c:a 60-75 minuter.
  5. Ta ut bröden och låt den vila ett dygn innan de är klara att ätas. Jag brukar plasta in de innan de hunnit svalna helt och låta det mogna till dagen efter..

Tekakor med havregryn

Bakade lite tekakor idag, de blir så saftiga mjuka och goda med havregryn i och mättar mycket bättre då. Allra godast nybakade men de går ju bra att frysa in. Så goda med lite ost och marmelad på. Receptet hämtade jag från Leilas bok  A piece of cake. Ja sambon och stora sonen blir glad över att få lite nybakade tekakor, själv föredrar jag ju de riktigt grova bröden. Men ibland kan det var gott med lite ljusare bröd också.

10 stycken

5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl

  1. Värm mjölken till ca 50 grader. Häll i havregryn, salt och sirap och låt stå och svälla i 20 minuter.
  2. Smält smöret och rör ner i grynblandningen.
  3. Smula ner jästen och rör om ordentligt. 
  4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka.
  7. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter. 
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Klart! Låt svalna på galler under bakduk.

torsdag 19 augusti 2010

Dulce de lecheglass med jordnötter

Gjorde glass med jordnötter och kolasås häromdagen, provsmakade den idag och det bliv himla gott, passar en gottegris som mig perfekt :-)

1 vaniljstång
4 dl mjölk
4 dl vispgrädde
7 äggulor
2 dl socker
2 dl jordnötter
1 burk (397 g)  kondenserad mjölk, sötad

  1. Börja med att ta bort etiketten från burken. Lägg den i en kastrull och täck hela burken med vatten. Låt den koka i c:a 2 timmar, se till att den är täckt med vatten hela tiden.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och häll den och stången i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk och koka upp. Ställ den sedan åt sidan.  
  3. Vispa äggulor och socker fluffigt. 
  4. Häll i den varma mjölken under vispning och häll tillbaka smeten i kastrullen. 
  5. Sjud tills det nått en temperatur på 85 grader. 
  6. Häll upp i bunke och kyl i vattenbad,. 
  7. Plasta sedan i den och låt den stå i kylen över natten för att mogna och bli riktig kall. 
  8. Kör den i glassmaskinen, jag körde min i 40 minuter, hällde därefter i jordnötter och kolasås och körde ytterliggare 10 minuter. 
  9. Ställ in glassen ett par timmar i kylen för att stelna

Valnötsfrallor

Bakade lite goda valnötsfrallor på surdeg häromdagen, valnötter är min absoluta favorit i bröd och i dessa frallor är det massor med valnötter :-) . Fast degen var väldigt kletig  vilket gjorde det svårt att forma de till bullar, dum som jag var så hällde jag i lite mera mjöl, det skulle jag inte gjort, tycker de blev lite torra, så det är bättre att hålla sig till den mjölmängd som står och antigen klicka ut degen eller grädda det i en avlång brödform.Receptet kommer från Martin Johanssons bok Surdegsbröd. Där delar han brödet i tre delar och gräddar utan bakform, fast jag tycker de blir lite för platta då och använder därför bakformar.

Dag 1, Kväll
100 gram rågsurdegsgrund
300 gram ljummet vatten
180 gram rågmjöl

Blanda alla ingredienser i en bunke, täck med folie och ställ på ett varmt ställe över natten

Dag 2, morgon
Surdegen från igår
500 gram kallt vatten
350 gram rågsikt
550 gram vetemjöl special
20 gram salt
400 gram valnötskärnor

  1. Blanda alla ingredienser utom salt och valnötter och kör 5 minuter på låg hastighet i degblandaren. Tillsätt salt och valnötter och kör ytterligare 30 minuter på låg hastighet. 
  2. Täck bunken med plast och låt den jäsa i 3-5 timmar tills den uppnått dubbel storlek. 
  3. Häll upp degen på ett bakbord, forma till små bullar eller dela degen i två delar och lägg dom i två smorda avlånga bakformar. Låt jäsa i 1-1 1/2 timme.
  4. Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Placera en plåt eller baksten i mitt i ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan i ugnen. 
  5. Sätt in bröden i ugnen och lägg några isbitar på den nedre plåten. 
  6. Sänk till 250 grader och grädda frallorna i 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  7. Bakar du bröd sänker du temperaturen först till 250 grader, efter 15 minuter sänker du till 200 grader och öppnar luckan och vädrar ut ångan. Grädda c:a 30-35 minuter till brödet nått en innertemperatur på 98 grader. Ibland tar jag ut brödet ur sin form när de gått 15 minuter och och fortsätter grädda de  tills de är klara, då får de en god knaprig skorpa runt om istället för bara på ytan.
  8. Låt svalna på galler.

tisdag 17 augusti 2010

Oreoglass

Har köpt en glassmaskin i sommar och här görs det massor med glass :-) av alla de slag, först ut att provsmaka blev oreoglassen, mycket mumsigt. Använde mig av ett grundrecept på vaniljglass som jag hittade i förra numret av Allt om mat, bara vaniljglassen i sig är himla smarrig. Blandade sedan i krossade oreokakor.Dekorerad med chokladsås och minioreokakor.

5 dl mjölk, 3%
5 dl vispgrädde
0,5 st vaniljstång
0,5 dl rårörsocker
6 st äggula
1 dl strösocker
1 paket oreokakor

  1. Blanda mjölk, grädde, vaniljstång skuren på längden samt rårörsocker i en stor kastrull och koka upp. Akta så att det inte kokar över. Sänk värmen lite och låt koka utan lock ca 20 min. 
  2. Vispa äggulor och strösocker i en stor bunke tills det blir pösigt. När mjölkblandningen kokat 20 min vispas den ner i äggulevispet. Blanda ordentligt och häll sedan tillbaka smeten i kastrullen.
  3. Värm under vispning tills den första kokbubblan syns.Runt 82-85 grader om man använder sig av en hushållstermometer. Häll genast tillbaka till bunken och låt smeten kallna. Ta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i smeten.
  4. Häll smeten i en glassmaskin och kör den till en krämigt frusen konsistens. Jag körde min glass i 50 minuter och efter 40 minuter hällde jag i krossade oreokakor och såg till att det blandades ner ordentlig.
  5. Lägg sedan glassen i en burk och låt den stelna till i frysen, tag gärna ut den 15 minuter före servering så att den hinner tina lite, då smakar den så mycket godare.

lördag 14 augusti 2010

Amerikansk Äppelpaj

Min sambo önskade sig en äppelpaj till helgen, så denna gång blev det en amerikans äppelpaj, ja de brukar ju ha lock eller gallerlock på sina pajer. Har inte testat det förut då jag helst har smuldeg ovanpå pajen, men det blev himla gott med ett gallerlock också. Receptet hittade jag inne hos Kalasgott. En blogg med massa smarriga bakrecept.

-->
Pajskal
300g mjukt Smör
6 dl Vetemjöl
1,5 dl Strösocker
1 nypa Salt

1 uppvispat Ägg till pensling

Fyllning
6 äpplen
1 1/3 dl Farinsocker
3/4 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
1,5 tsk malen Kanel
1 krm malen Muskot
1 krm Salt
4 msk Maizena

Gör så här
Pajskal: Mixa/Knåda alla ihop alla ingredienser till en fin och jämn deg. Tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform. Tryck upp degen så att den slutar ett par centimeter ovanför kanten, annars går det inte att fästa fast locket. Kavla ut resten av degen så att det blir tillräckligt stort för att täcka hela pajen. 

Fyllning: Skala och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena tillsammans med resterande ingredienser i en gryta med locket på. Låt fyllningen sjuda på svag värme i ca 10 min. Låt äpplena svalna och häll smeten i pajskalet. Lägg på locket och var noga med att det fäster i kanterna. Tryck bort den deg som blir över. Pensla locket med ett uppvispat ägg och strö lite socker ovanpå. Skär små eller lite större hål i locket, så att det inte bildas kondens.

fredag 13 augusti 2010

Pitabröd

Härligt goda pitabröd att fylla med smarriga tillbehör som kyckling, grönsaker, kebabkött, tacosfärs, skinka, ja precis vad du vill, annars är de goda att äta precis som de är.

12 stycken

500 gram vatten
850 gram vetemjöl special
25 gram jäst
2 msk olivolja
15 gram salt
2 msk flytande honung

Gör så här
  1. Lägg mjölet, honung, jäst, vatten och olivoljan i köksmaskinens bunkeArbeta degen smidig och glansig, ca 16 minuter utan salt. Tillsätt saltet och blanda i två minuter till.
  2. Låt degen jäsa i degbunken under bakduk i 2 timmar. Sätt i god tid ugnen på 250 grader med en baksten eller bakplåt mitt i ugen.
  3. Dela degen i 12 lika stora bitar, och kavla ut varje bit till en rund kaka c:a 0,5 cm tjock. Lägg på bakplåtspapper
  4. Låt jäsa till dubbel tjocklek, tar runt 30-45 minuter.
  5. Lägg dom sedan direkt på den varma bakstenen/bakplåten och grädda i c:a 5 min i 250 grader. Låt svalna på galler under bakduk

torsdag 12 augusti 2010

Kanelbullar på vildjäst

Har ju haft vildjäst stående i kylen, har länge tänk baka på den men så har det inte blivit av, men så blev jag himla sugen på att baka kanelbullar och då passar det ju bra att testa på vildjästen. Receptet på kanelbullar kommer från Pain de Martin . Det är spännande och fascinerande att något så enkelt och naturligt som vildjäst faktiskt har jäskraft och att det blir bullar och bröd av det.

I receptet stod det 24 bullar, jag gjorde 30 stycken och ändå blev de för stora tycker jag. Nästa gång skall jag minska på mängden fyllning, det blev för mycket nu och en del rann ut på plåten på vissa bullar och 15 minuter är för lång gräddningstid. Vackra blev de inte heller,kanske hade det behövts lite mera mjöl för att det skulle vara lättare att hantera den, men goda och saftiga blev de och det är ju positivt :-) . Dessa kommer jag baka igen fast med lite små justeringar på receptet så de blir vackrare nästa gång :-D

Portioner: 30-35 bullar

Deg:
150 g smör
1 msk hel kardemumma
600 g Levain, surdeg gjord på vildjäst
600 g (10 dl) vetemjöl special
50 g (1 dl) mörkt muscovadosocker
1 ägg
350 g (3 ½ dl) mjölk
10 g (1 ½ tsk) salt

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
175 g (2 dl) strösocker
8 g (2 tsk) vaniljsocker
15 g (2 msk) malen kanel
50 g mandelmassa

Garnering:
1 ägg
40 g (2 msk) vatten
6 g (1 tsk) salt
pärlsocker

Gör så här:
  1. Smält smöret, mortla kardemumman och blanda sedan alla ingredienserna till degen och kör i degblandare 10 minuter på mellanfart. Arbeta degen tills den är smidig och fin. 
  2. Sätt plast på bunken och låt jäsa tills degen uppnått ungefär dubbel storlek, vilket kan ta 4–6 timmar.
  3. Blanda samman fyllningen, men håll mandelmassan utanför. 
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar,bred över fyllningen samt riv över lite mandelmassa.
  5. Rulla ihop och skär till bullar som lägges i bullformar.
  6. Täck med handduk och låt jäsa ungefär 2 timmar. Låt dem ta sin tid, det är viktigt att man ser att de jäst ordentligt. Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
  7. Blanda ägg, vatten och salt och pensla på bullarna.
  8. Strö på lite pärlsocker och sätt in den första plåten i den heta ugnen. Låt dem stå inne i cirka 8-12 minuter, eller tills de fått fin färg. 
  9. Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler under en bakhandduk

Stureby Levain

Har ju haft min vildjäst i kylen ett tag och i tisdags kväll fick jag äntligen startat min fördeg till detta goda bröd. Receptet kommer från Martin Johanssons, Pain de Martin bok "Surdegsbröd" :. Brödet blev underbart gott , med syrlig smak och seg, spröd skorpa, precis som jag vill ha det. Det smakade mycket bröd liksom, svårt att förklara, men gott var det. Ett  bröd som passar perfekt till maten och till att bjuda dina gäster på när du har middag. Ja det kommer blir fler brödbak på levain framöver, vill testa att baka ett lite grövre bröd också.

600 gram (8 dl) av Levain,  surdegen du gjort på vildjäst
600 gram (10 dl) vetemjöl special
400 gram (4dl) lljummet vatten
20 gram ( 1 msk) salt

Blanda alla ingredienser utom saltet och kör i den degblandare i 8 minuter,5 minuter på låg hastighet och 3 minuter på lite mer fart,  tillsätt saltet och kör ytterliggare 3 minuter. Degen skall ha bra spänts och släppa en aning från degbunkens kant.

Lägg degen i en plastlåda som du smort med olja och sätt på ett lock. Degen skall nu jäsa till dubbel storlek vilket tar 4-6 timmar. Under tiden viker du ihop degen tre gånger, först efter 60 minuter, sedan efter 30 minuter och sedan efter 30 minuter igen. Du viker på så sätt att du först viker in degen från vänster in mot mitten, sedan från höger in mot mitten och sedan uppifrån och nedifrån.

Sätt ugen på 275 grader med en baksten eller bakplåt i mitten av ugnen och en oöm plåt längs ned i ugnen.

När degen jäst klart så häller du ut den på ett mjöl at bakbord och delar degen i fyra delar som du försiktigt lägger på bakplåtspapper.

Sätt nu in brödet i ugnen och släng i några isbitar på plåten som står i botten av ugnen och sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och öppnar ugnsluckan för att vädra ut ångan, upprepa detta var 5 minuter tills brödet är klart, vilket tar 25-35 minuter.

Låt svalna på galler.

Levain, Surdeg på vildjäst

Här kommer ett recept på levain så att du kan baka bröd där det står att man behöver tex 600 gram levain.
-->
Levain är en fransk typ av surdeg eller fördeg som används som jäsmedel vid bakning av bröd, vilket ger ett mycket gott bröd. Man använder  då ingen vanlig jäst.
 Dag 1, kväll – steg 1:
30 g (½ dl) vetemjöl special
20 g (1 ½ msk) vildjäst
10 g (½ msk) ljummet vatten

Blanda alltsammans i en liten skål och sätt på plastfolie. Låt stå lite varmt över natten, gärna runt 22–24 grader

Dag 2, morgon – steg 2:
blandningen från dag 1
30 g (½ dl) vetemjöl special
25 g (¼ dl) ljummet vatten

Klicken från gårdagen bör ha vuxit ordentligt och bubbla lite. Blanda i det nya mjölet och vattnet, plasta in och låt stå till kvällen.

Dag 2, kväll – steg 3:
blandningen från morgonen
525 g (8 ¾ dl) vetemjöl special
350 g (3 ½ dl) ljummet vatten

Nu är det läge att ta fram en större bunke, det ska växa ordentligt. Blanda alltsammans och låt stå över natten, dock inte en alltförlång natt. Står den för länge i det här läget blir den för sur och tappar sin jäskraft. Det är svårt att säga exakt hur länge den ska stå för att det ska vara optimalt, det beror på hur bra fart det är på jästen och hur varmt det är, men någonstans mellan 8 och 12 timmar brukar vara lagom. Den ska vara ”puffig” och inte ha börjat sjunka ihop. Nu är din levain klar och det är dags att sätta igång och baka, står det tex att man behöver 600 gram levain i ett brödrecept så menar dom denna deg från steg 3. Jag hoppas ni hänger med.

Du kan tex baka följande med din levain

onsdag 11 augusti 2010

Frukostfrallor med surdeg

Behöver fylla på förrådet med frukostbröd och gjorde därför lite grova frallor, älskar att ha nötter och frön i bröd och denna gång blandade jag ner lite solrosfrön,linfrön och pumpafrön, givetvis kan man byta ut dessa mot andra frön eller nötter. 

600 gram vetemjöl special fullkorn
150 gram grahamsmjöl
50 gram fint rågmjöl
50 gram grovt rågmjöl
30 gram linfrön
50 gram solrosfrön
50 gram pumpafrön
20 gram salt
35 gram jäst
500 gram (5 dl) vatten
150 gram Rågsurdegsgrund
100 gram mörk sirap
50 gram  olja, tex solrosolja

Garnering:
50 gram solrosfrön

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Rör ut jästen och surdegen i vattnet och tillsätt detta tillsammans med sirap och olja.
  3. Arbeta till en smidig deg.
  4. Forma degen till 10 runda bollar, platta till , pensla med lite vatten och doppa dom i solrosfrön , lägg på plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. Värm ugnen till 200 grader.
  6. Grädda i c:a 15 minuter i mitten av ugnen.
  7. Låt svalna på galler under bakduk.

måndag 9 augusti 2010

Macarons med vit choklad- hallonfyllning

Gjorde nya macarons idag och använde då sockerlagsreceptet, tycker jag får snyggare macarons med det receptet.  De fylldes med vit choklad-hallon fyllning men även  hallonsmörkrämsfyllning då den första fyllningen inte räckte till alla macarons.

Hallon-Vit Chokladfyllning

125 g vit choklad
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde
Röd pastafärg

  1. Hacka chokladen till hallonkrämen ganska fint.
  2. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Det är lite knepigt eftersom mängden hallon är så liten, men gör så gott du kan, och blir purén inte helt slät så är det ingen fara. 
  3. Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn. 
  4. Tillsätt röd pastafärg.
  5. Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.

Hallonsmörkräm

100 g mjukt smör
2 dl florsocker
1 st äggula
2 msk hallonsylt
Röd pastafärg

  1. Vispa smör och florsocker vitt och pösigt.
  2. Vispa ner äggulan och hallonsylt.
  3. Färga med röd pastafärg.
  4. Låt den ev vila i kylen en stund om den är för mjuk att spritsa ut.

söndag 8 augusti 2010

Vanilhjärtan

Gjorde vaniljhjärtan idag, härliga kakor fyllda med vaniljkräm, vem tycker inte om det :-) . Hantera de försiktigt så att de inte går sönder.
Mördeg:
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3/4 dl socker
1 äggula
200 g smör
Vaniljkrämsfyllning:
1 1/2 dl mellangrädde
1 äggula
2 tsk socker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker 
Garnering:
florsocker 

Gör så här:
  1. Pensla 16 hjärtformar väl med rumsvarmt smör.
  2. Blanda samman mjölsorterna med socker. Tillsätt äggula och matfett. Arbeta samman till en smidig deg, gärna i en matberedare
  3. .Svep in degen i plastfolie och låt den ligga kallt och vila ca 1 timme.
  4. Blanda samtliga ingredienser, utom vaniljsockret, till vaniljkrämsfyllningen i en tjockbottnad kastrull. Låt alltsammans sjuda under omrörning tills krämen är tjock. Låt krämen kallna. Rör ner vaniljsocker i den kalla krämen och smaka av.
  5. Kavla ut degen ganska tjockt och klä formarna med drygt hälften av den. Fördela vaniljkrämen i formarna och täck dem med deglock. Tryck till kanterna. 
  6. Ställ formarna på en bakplåt och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. 
  7. Stjälp försiktigt upp kakorna på ett plant underlag medan de fortfarande är varma.
  8. Sikta över florsocker strax innan servering. Kakorna går att frysa utan garnering.

Ny rågsurdeg klar

Nu kan jag äntligen baka surdegsbröd med rågsurdeg igen, råkade ta död på min rågsurdeg för ett tag sedan. Efter att jag matat den så satte jag den ovanför kylen för att den skulle få stå där några timmar som den brukar gör efter att jag matat den, men några timmar blev visst några dagar och sedan mådde den inte så bra längre :-) , men nu är en ny äntligen klart, som vanligt gjort med äpple i för jag tycker den blir bäst så. Funderar på att torka lite surdeg för att ha som reserv ifall något skulle hända med den nya. Detta recept hämtade jag ur Jan Heds nya bakbok Bröd och Kaffebröd.

Dag 1
100 gram vatten
200 gram grovt rågmjöl
100 gram rivet äpple

Blanda allt i en bunke. Degen skall vara tjock men gå att hälla upp, gör den inte det så tillsätt mera vatten vilket jag fick göra. Häll den sedan i en 2 liters glasburk och ställ den på en varm plats, runt 26-30 grader är idealiskt, tex ovanför kylen, i pannrummet. Låt den stå så i tre dagar. Lägg inte på något lock utan täck bara med plastfolie. Rör om en gång per dag för att påskynda jäsningen.


Dag 4
Surdeg från dag 1
200 gram rågmjöl
200 gram vatten, 35 grader

Häll upp allt i en rymlig bunke, rör om och ställ den återigen på en varm plats ytterliggare ett dygn.

Dag 5
Nu skall din surdeg vara klar, häll upp den i tex en glasburk och förvara den i kylskåp tills du skall baka med den.

Ta ut surdegen dagen innan du skall baka med den och friska upp surdegen med lika mycket vatten som mjöl. Ta lika mycket som det står i receptet så har du alltid en reserv klar. Låt surdegen jäsa i rumstemperatur till nästa dag. då skall den vara bubblig ut och levande. Gör den inte det så ställ burken  i litet ljummet vatten och se om det hjälper, får du inte fart på den nu heller det så tillsätt lite rivet äpple. Fungerar det inte nu heller så har du tyvärr tagit död på den  och då får du göra en helt ny surdeg.