fredag 11 juni 2010

Ciabatta


En jättegod lite syrlig ciabatta gjord på vetesurdeg. Bakar ofta dessa ciabatta och de blir bra varje gång, receptet kommer från Martin Johanssons blogg, Pain de Martin.

Receptet ger 14 st

Gör så här

Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
100 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Rör ihop i en bunke till en slät boll, jag rörde ihop med en träslev. Sätt på plast och låt stå i rumstemperatur i c:a 20 timmar.

Dag 2, kväll
Surdegen från gårdagen
550 g ljummet vatten
750 g vetemjöl special
25 g salt

Kör allt utom salt i degblandare på låg hastighet i cirka 2 minuter. Låt vila 30 minuter. Häll i saltet och kör på lite högre hastighet i 3 minuter.
Lägg degen i en inoljad plastlåda (eller häll på lite olja och låt den ligga i bunken). Låt jäsa i rumstemperatur i ungefär en timme. Under den tiden viker du degen tre gånger; först uppifrån och nerifrån, sedan från sidorna.du skall känna att du liksom spänner degen.
Efter en timme stoppar du in den i kylen och låter den stå där över natten.

Dag 3, morgon
Nu skall degen ha jäst till ungefär dubbel storlek.Stjälp försiktigt upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två. Dra ut varje bit till en rektangel, ungefär 20 x 30 cm. Strö på lite mjöl och dela sedan i åtta bitar. Lyft över degbitarna på ett bakplåtspapper som du lagt på en bricka eller en skärbräda.

Lägg på en handduk och låt jäsa cirka 40 minuter. (Efter ca 20 minuter kan man sätta in den ena laddningen i kylen och låta dem stå där tills de första är gräddade.) Under tiden, sätt ugnen på 275° med en plåt på nedersta hyllan och en i mitten.

Nu skall de in i ugnen. Låt papperet med bröden glida över på den heta plåten. Lägg några isbitar på den nedre plåten så blir det fin ånga. Grädda tills bröden fått fin färg i c:a 13-15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på galler.

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag bakar också gärna med surdeg, det blir så gott bröd. Tyvärr tar det lite tid så ibland fuskar jag och har i lite jäst.
  Kram Erika

  SvaraRadera
 2. Det jäste inte ett skit

  SvaraRadera
 3. Markus: Konstigt, det brukar funka bra för mig, kanske var det något med surdeg

  SvaraRadera