I somras hade jag den stora turen att jag hittade både Riddarbageriets bröd och Riddarbageriets Söta på ett antikvariat, har länge velat äga dessa två böcker och då de inte längre tillverkas är de lite svåra att få tag på. Först ut att testa i brödboken blev Dansken. Har funderat på att baka detta brödet ett tag men varit lite fundersam då det innehåller nästan 1 dl spiskummin, jisses det för tankarna direkt till tacos :-) . Men tänkte jag, varför inte testa det, smakar det hemskt får det väl åka ut i soptunnan, svårare än så är det inte. Ja fördegen luktade mycket riktigt tacos.
Ja tänkte ja, jag ger inte upp nu utan bakar ändå ut brödet och vet ni vad det blev riktigt gott, spiskumminet tar inte alls över hela smaken utan det smakar alldeles lagom med spiskummin, ja riktigt mumsigt blir det och säkert ännu godare med några skivor stark ost. Skulle man nu absolut inte vilja baka det med spiskummin i så blir garanterat brödet lika gott utan det, då blir det en vanligt hederligt danskt rågbröd utan några som helst krusiduller. Det står i receptet att det skall vara inne tills innertemperaturen blir 102 grader, men eter två timmar stod temperaturen fortfarande bara på 100 grader, men jag tog ut det ändå och det var perfekt inuti, inte alls kladdig, däremot har det en rejält hård skorpa som kräver en vass brödkniv för att skära upp.
Dag 1
500 gram kokande vatten (5 dl)
300 gram hela rågkärnor (4 dl)
200 gram solrosfrön (3 dl)
50 gram linfrön (0,75 dl)
30 gram mald spiskummin (0,75 dl)
40 gram havssalt (2 msk)
Dag 2
500 gram kallt vatten (5 dl)
300 gram mörk brödsirap (2 dl)
600 gram grovt rågmjöl (10 dl)
300 gram vetemjöl special (5 dl)
60 gram jäst (1,2 paket)
Gör så här
Dag 1:
- Lägg alla torra ingredienser i en bunke.
- Häll över kokande vatten och rör om.
- Plasta över och låt bunken stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2:
- Lös upp jästen i lite vatten. blanda alla ingredienser i blandningen från dag 1.
- Kör degen på mellan hastighet i degmaskin i 30 min .
- Olja två avlånga bakformar och mjöla med rågmjöl. Fyll formarna till två tredjedelar. Platta till och släta ut ovansidan med en sked. Strö över rågmjöl.
- Låt formarna stå i 30 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
- Sätt in formarna och spraya in vatten. Sänk temperaturen direkt till 210 grader och låt brödet stå inne minst 90 minuter.Täck med folie sista 30 min så att ytan inte blir bränd.
- Brödet innehåller mycke vätska och kan behöva längre gräddningstid.Digital termometer ska visa 102 grader.
- Ta ut brödet och låt det svalna i bakdukar. Det här brödet ska vila minst ett dygn innan man skär upp det. det är hållbart i upp till två veckor och fungerar utmärkt att frysa in.