Dag 1, Kväll
3 gram jäst (3 krm)
300 gram kallt vatten (3 dl)
180 gram vetemjöl special (3 dl)
120 gram rågmjöl (2 dl)
50 gram solroskärnor (1 dl)
20 gram linfrö (2 msk)
6-9 gram salt (1-1,5 tsk )
Rör ut jästen i det kalla vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör tills det blandats ihop ordentlig, det bli en ganska lös deg. Täck bunken och låt jäsa i rumstemperatur 8-10 timmar.
Dag 2, morgon
- Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Klicka ut degen på ett bakplåtspapper, strö över lite rågmjöl, täck med handduk och låt jäsa 30-40 minuter. Jag gjorde dubbel sats deg och gjorde 9 frallor av den.
- Dra upp bakplåtspappret på en bricka, skärbräda eller bakspade. Låt det sedan glida in på den heta plåten och lägg några isbitar på den nedre plåten. Fast jag hade inga isbitar så jag hällde dit 1 dl vatten. Sänk temperaturen till 250 grader och grädda i 20-25 minuter tills de fått fin färg. Jag öppnade ugnsluckan och vädrade ut ångan efter 15 minuter. Låt de svalna på ett galler.
Ser gott ut! Härligt ruffig yta!
SvaraRadera/Martin
martinbakar.blogspot.com
Jag måste skaffa den boken, gillar hans första. Jag är inte heller särskilt förtjust i russin i bröd. Kan funka ibland, men ytterst sällan. Rågisarna ser jättegoda ut.
SvaraRaderaVad goda de ser ut. Själv bakade jag igår Russinråg och Skållad råg från samma bok. Mycket goda och lättbakade.
SvaraRadera/Sara
Martin: Blev verkligen gott
SvaraRaderaErika: Boken är kanon, skönt att få baka enkla bröd ibland :-) , de här bröden var verkligen enkla och gav minimalt med disk
Sara: Skall bli kul att få baka mer från hans nya bok
Bakar själv mycket från Martins blogg, favoriten är Enklaste frukostbullen på rågsikt... älskar att bara röra ihop och låta det kalljäsa, det kan ju som sagt inte bli annat än gott!!
SvaraRaderaMånga svenska bröd är riktigt gott men jag aldrigt baka själv hihi ;) din bröden se riktigt gott ut ;d
SvaraRaderaSer gott ut!
SvaraRaderaOk, då vet man att man ska inhandla den boken inom snarast! Frallorna ser supegoda ut. Perfekt med enkla frallor till frukosten!
SvaraRaderaDe här verkade jättegoda.
SvaraRaderaVilken fin och trevlig blogg du har!
Caffeonlatte: Enklaste frukostbullen var längesedan jag gjorde, det får jag ta och baka nästa vecka.
SvaraRaderaSana: Mycket gott :-)
Helena: tack
Sanne: Kanonbra bok som verkligen är värd sina pengar, skönt att få kunna baka enkla bröd ibland som inte kräver så mycket tid och jobb
Helena: Tack, himla goda bröd och nyttiga :-)
Såg jättegoda ut, undrar bara om det ska det vara vanlig jäst eller torrjäst?
SvaraRaderaHanna: Jag använde vanlig jäst
SvaraRaderaSer fantastiskt gott ut!!
SvaraRaderaTina: Mycket gott :-)
SvaraRadera