torsdag 19 maj 2011

Bryggarkaka

Bakade lite bröd igår, Bryggarkaka kallas de för, påminner om tekakor och de blev härligt luftiga, mjuka, fluffiga liksom, ja goda iallafall :-), kan tänka mig att de blir himla goda med lite brödkryddor i också. Receptet kommer från boken Nyttigheter och Njutningar.

Bryggarkaka
6 stycken a 300 gram

3,5 dl mjölk
3 dl filmjölk
75 gram (1 dl) farinsocker
100 gram (6 msk) rapsolja
40 gram jäst
15 gram (1 msk) salt
1050 gram (17,5 dl) vetemjöl

Gör så här:
  1. Blanda samman alla ingredienser. Knådas i assistent i 10 minuter
  2. Jäs övertäck i 1 timme.
  3. Väges till 300-grams bitar, som formas till runda bullar.
  4. Kavla ut till avlånga kakor, 4 mm tjocka.
  5. Lägges på plåt med bakplåtspapper.
  6. Jäs övertäck till dubbel storlek ca 30-45 minuter.
  7. Nagga dom och grädda i 250 grader i ca 5 minuter

tisdag 17 maj 2011

Wienernougatglass

Hade en kartong wienernougat liggande hemma, är inte så förtjust i dom men tänkte att i glass så borde det bli kanongott, ja och det blev det, supermumsigt :-) . Testade ett nytt recept på själva vaniljglassen, den blev himla god den med, men det är svårt att avgöra om den är godare än andra recept på vaniljglass då jag blandade i wienernougaten som tar över en hel del av vaniljsmaken. Skall testa att göra själva vaniljglassen igen utan att ha i någon annan smaksättning. Receptet på vaniljglassen kommer från David Lebovits bok The Perfect Scoop, en kanonbra bok för oss som älskar att göra glass. Kom ju på nu att jag vill köpa Jan Hedhs bok, Glasspassion.

Wienernougatglass
Blir runt 1 liter

2,5 dl standarmjölk, 3 %
150 gram socker
5 dl vispgrädde
En nypa salt
1 vaniljstång
6 äggulor
3/4 tsk vaniljextrakt, men det uteslöt jag
125 gram Wienernougat

Gör så här:
  1. Värm mjölken, sockret, salt och 2,5 dl vispgrädde i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg den och vaniljstången i den varma mjölkblandningen. Ställ kastrullen åt sida och låt den stå så i 30 minuter.
  2. Häll resternade 2,5 dl vispgrädde i en skål och lägg en sil över skålen.
  3. Vispa äggulorna fluffigt.
  4. Häll ner den varma mjölkblandningen i äggsmeten, rör hela tiden. Häll tillbaka detta i kastrullen.
  5. Värm på svag värme under omrörning tills glassmeten tjocknar och uppnår en temperatur på 85 grader, det får absolut  inte bli så varmt att det börjar koka, vi vill ju inte ha äggröra :-).
  6. Häll den varma mjölken genom silen ner i skålen med vispgrädde. Ta upp vaniljstången ur silen och lägg ner denna i glassmeten.
  7. Kyl glassmeten i ett kallt vattenbad och ställ sedan i den i kylen, gärna över natten.
  8. Ta upp vaniljstången ur glassmeten och kör glassmeten enligt din glassmaskins instruktion. Smält under tiden wienernougaten. När glassen är helt klar så tar du 1/3 av glassen och lägger den i en form, häll på hälften av chokladen, lägg på 1/3 av glassmeten, resten av chokladen och sedan resten av glassen. Ställ in formen i frysen i några timmar för att stelna.

söndag 15 maj 2011

Rabarberpaj med kokostäcke

Ser att rabarberpaj är poppis på bakbloggarna nu och det är ju helt rätt då det är fantastisk gott och det är rabarbertider, ville ha en paj med något form av täcke på, tänkte först på smuldeg men sedan så hittade jag ett recept som lätt himla gott inne på Allt om mat, rabarberpaj med kokostäcke. Ja och gott blev det allt, tokgott :-) . Sedan så ville jag testa att göra egen vaniljkräm, men ville ha en snabbvariant, inte en som man kokade och inne hos Linneas skafferi så hittade jag ett busenkelt recept på just vaniljkräm. Och god blev den, påminner om vaniljvisp fast hemmagjord :-), kan ju inte bli fel liksom.

Jag var alldeles nyligen lite roliga bakprylar inne hos Bake Cake, en tävling i samarbete med Grannfrun, det var en  minivispskål och en en pajform som är av märket Ib Laursen, och en  kökshandduken från GreenGates, blev så glad när jag fick reda på att det var just jag som vann då jag verkligen gillar ib Laursens porslin, på min önskelista står dras rosa tårtfat, den stora vispskålen i rosa och deras set om tre bakskålar i rosa. Pajformen är lite mindre än normala pajformar så jag halverade receptet på rabarberpajen och det passade utmärkt i just denna pajform.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
150 g smör, kallt
2 msk vatten, kallt

Fyllning
600 g rabarberstjälkar
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
0,5 dl kokosflingor

Kokostak
2 st ägg
2 dl socker
2,5 dl kokosflingor

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Hacka ihop mjöl, florsocker och smör, eventuellt i matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop en deg.
  3. Kavla ut degen (gärna mellan plast) och klä botten och kanter på en form med löstagbar kant, 24 cm. 
  4. Nagga och ställ formen i kylen en stund så hasar inte kanten ner vid gräddningen.
  5. Grädda pajskalet 15 min i nedre delen av ugnen.
  6. Skär rabarbern i två cm bitar och blanda med socker, mjöl och kokos.
  7. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt kokosflingorna.
  8. Lägg rabarbern i pajskalet, bred kokossmeten över och grädda nere i ugnen ca 30 min.
Rårörd vaniljkräm 

3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt. 
  2. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.
  3. Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabbt ihop om du vispar upp den igen.

lördag 14 maj 2011

Whoopie Pies

Bakade Whoopie Pies för första gången förra sommaren , då var de inte fullt så trendiga här i Sverige som de är just nu, de är bara så tokgoda, påminner om glassen Sandwich, iallafall om man gör den klassiska varianten som är chokladkakan  med marshmallowsfyllning. Nu för tiden finns det  en mängd olika smakvarianter både på kakan och själva fyllningen. Ja de är verkligen himla mumsiga. Jag tycker att detta recept på själva kakan gav plattare kakor än det förra jag testade, det var himla gott det med, men vill man ha lite högre kakor så kan man kanske öka mängden mjöl något så flyter de ut mindre.Criso Shortening finns att köpa på English shop, men i själva kakan kan man använda cocosfett, matolja eller margarin/smör  istället. I fyllningen kanske det går att ersätta med smör/margarin, har inte testat så jag vet inte ur det blir. Annars använder du denna marshmallowsfyllning som faktiskt är ännu godare :-). Och hittar du ingen färdig Marshmallowsfluff så gör du egen, så mycket godare också :-), recept hittar du här. Receptet på dessa Whopie pies som jag gjorde idag kommer från boken Whoopie Pies-  Dozens of Mix 'em, Match 'em, Eat 'em Up Recipes
 
48 enkla, 24 dubbla

Choklad Whoopie:
185 gram mjöl
75 gram kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
60 gram smör
4 msk Crisco Shortening
200 gram farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Sikta ihop alla torra ingredienser.
  3. Blanda/ Vispa ihop smör, shortening och farinsocker till en fluffig konsistens, runt 3 minuter.
  4. Vispa ner ägget och vaniljsockret och vispa i 2 minuter till, Jag gjorde min i min köksmaskin med beaterblade vispen.
  5. Blanda växelvis ner mjölken och de torra ingredienserna.Se till att att blir ordentligt blandat.
  6. Jag använde sedan min Decomax till att spritsa ut smeten, vanlig spritspåse med en rund stor tyll går bra, likaså en vanlig matsked. Jag spritsade ut kakor stora som 5 kronor, de flyter ut en del under gräddningen så lägg de inte för tätt.
  7. Grädda sedan i 200 grader i runt 10 minuter eller tills de poppar tillbaka när du trycker på dom.
  8. Låt dom svalna något och lägg dom sedan på ett bakgaller för att kallna helt.
  9. Dessa går utmärkt att frysa utan fyllning.

Marshmallowsfyllning
1 1/2 cup Marshmallowsfluff
1 1/4 cup Crisco shortening
110 gram florsocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till en fluffig konsistens, gärna med elvispen.

fredag 13 maj 2011

Brytbullar

Undra just om man vågar lägga in ett nytt inlägg, de två jag skrev igår har försvunnit, får hoppas de kommer tillbaka, inte så kul att behöva skriva om dom.

Idag gjorde jag iallafall lite brytbröd, ett perfekt bröd att bjuda på när man får gäster då det ser lite trevligt ut när man lägger upp det på buffébordet. Gott blev det också, fluffiga, mjuka  och saftiga frallor, dessvärre fick de lite för mycket färg, nästa gång skall jag pensla med något annat än just ägg som ger mycket färg vid gräddningen, jag gräddade de ändå längst ned i ugnen.

4 bröd eller 32 frallor

500 gram (9 dl) Manitoba Cream
500 gram (9 dl) rågsikt
3 ägg
50 gram jäst
5 dl mjölk
1 dl olja
3/4 msk salt
2 msk honung
Ägg till pensling
Vallmofrön och sesamfrön att strö över

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i lite av mjölken. 
  2. Häll ner resten av mjölken och alla övriga ingredienser och kör i köksmaskinen i ca 13 minuter eller 20 minuter för hand tills degen är seg och smidig.
  3. Lägg degen i en stor inoljad bunke. Täck med plastfolie och en handduk. 
  4. Jäs i 30 minuter. Ta upp den på bakbordet, stöt samman degen och lägg tillbaka den i degbunken. Jäs till dubbel storlek i 30-45 minuter. Jag jäste i 45 minuter.
  5. Ta upp degen på bakbordet, dela den i 4 delar. Dela varje degbit i 8 bitar som du rullar till runda bullar. Lägg en bulle på en plåt med bakplåtspapper och lägg resterande 7 bullar runt denna bulle så att det bildar en blomma. Du skall alltså göra 4 stycken sådana blommor, varje blomma innehåller 8 bullar.
  6. Jäs övertäckt med en handduk i 35-45 minuter.
  7. Pensla med ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön.
  8. Grädda längst ner i ugnen i 250 grader i 12-15 minuter.
  9. Låt kallna på bakgaller under bakhandduk.

måndag 9 maj 2011

Tobleronekaka

Gjorde en tobleronekaka i helgen, den blev inte fullt så kladdig som jag hade hoppats att den skulle bli, den var lite för torr i kanterna, hade inne kakan i 20 minuter som det står i receptet, men 15 minuter hade nog varit mer lagom för att få en lite mer kladdigare variant, iofs så heter den ju tobleronekaka och inte tobleronekladdkaka, så det kanske skulle bli så, men för de som vill testa på att baka kakan så rekommenderar jag er att kolla kakan redan efter 15 minuter, eller kanske sänka temperaturen till 175 grader.

Glömde ju skriva det, den blev tokgod ändå :-)
200 g smör
200 g Toblerone
1 dl strösocker
1 dl råsocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

Ugn: 200°

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper över bottnen i en springform, 24 cm i diameter. 
  3. Smält smöret i en stor kastrull.Ta kastrullen från värmen och rör i hackad Toblerone. Rör tills den smält. 
  4. Tillsätt socker, råsocker och ägg, och vispa ihop till en smet.Sikta i vaniljsocker och mjöl, och blanda ihop. 
  5. Häll i formen och grädda i 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.
  6. Låt kakan kallna och toppa gärna med vispad grädde och grovt hackad Toblerone.

lördag 7 maj 2011

Snabblagad cheesecake

Var lite sugen på cheeesecake men kände absolut inte för att baka en hel kaka, så därför fick det bli lite snabblagad cheesecake istället, går toksnabbt att laga och är himla mumsigt, kan ju liksom inte bli bättre :-), fast det är klart ingen går upp mot en riktigt maffig cheesecake, men ibland duger allt den här snabbvarianten lika bra :-) . Perfekt nu till sommaren när de färska svenska bären börjar komma.

4 portioner

200 gram creme cheese, typ philadelphiaost
1,5 dl  creme fraiche eller vanilj kesella, men dra ner på mängden florsocker och vaniljsocker om du väljer kesella
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal av 1 citron
8 digestivekex, går ju att använda andra kex med, tex havrekakor
Hallon eller andra valfria bär

Gör så här:
  1. Blanda samman philadelphiaost, creme fraiche, rivet citronskal, florsocker och vaniljsocker.
  2. Krossa digestivekexen grovt och fördela lite i fyra glas. Häll sedan på lite ostkräm och sedan lite hallon, fortsätt varva digestivekex, ostkräm och hallon tills det tar slut. Avsluta med lite krossade digestivekex och toppa med lite hallon.

torsdag 5 maj 2011

Ahlgrens bilarglass

När jag gjorde fluff till tårtorna för ett tag sedan blev jag himla sugen på att testa om Ahlgrens bilar funkade att använda i glass, var lite rädd för att glassmeten efter att den blivit kall, skulle bli till en enda stor geléklump då bilarna innehåller mycket gelatin, visst blev glassmeten lite tjockare än normalt, jag lät den inte tjockna till sig i kylen över natten utan körde den i glassmaskinen så fort den var kall  och det funkade fint, fint att köra den i glassmaskinen,  glassen blev tokgod, ja lite väl söt kanske då jag tog i 1,5 dl socker av misstag, 1 dl hade räckt gott och väl då bilarna är så söta i sig, glassen blev liksom lite lenare i konsistensen, inte alls geléaktig. Undra vad jag skall testa för godis nästa gång :-) : Såg förresten att Ahlgrens bilar, har kommit som Ahlgrens husvagnar med fruxosmak, de måste jag testa.

3 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3 %
1 msk glykos (Går att utesluta)
6 äggulor
1 dl socker
1 påse Ahlgrens bilar, min var på 160 gram

Gör så här:
  1. Blanda grädde, mjölk och  glukos i en kastrull, låt detta koka upp och ställ detta åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker fluffigt.
  3. Vispa  ner grädd/mjölkblandningen i äggsmeten, se till att röra hela tiden.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen, häll i Ahlgrens bilar och låt detta sjuda tills på svag värme under omrörning  tills bilarna smält helt och glassmeten  uppnår en temperatur på 85 grader, det får absolut inte börja koka.
  5. Kyl glassmeten i ett kallt vattenbad
  6. Kör glassen i glassmaskinen så fort den blivit helt kall
  7. Häll upp den i en burk och ställ i den i frysen några timmar.

onsdag 4 maj 2011

Kärleksmums

Överraskade sambon med lite kärleksmums idag, hans absoluta favoritkaka förutom budapestrulle och pinocchiotårta, ja glad blev han och jag gillar kärleksmums med :-), eller mockarutor,snoddas och fiffirutor som de också brukar kallas för. Testade ett nytt recept idag från boken Kärleksmums : 101 söta favoriter.

Chokladkakan:

4 ägg
4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
6 msk kakao
200 gram smält smör
1,5 dl grädde eller mjölk

Glasyr
100 gram mjukt smör
2 dl florsocker
2 msk starkt kaffe, jag tog nog i 4 msk
1 dl vispgrädde
1 dl kakao
2 dl kokosflingor som garnering

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.
  4. Smält smöret och blanda det med grädden.
  5. Rör ner det i smeten.
  6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.
  7. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka.Låt svalna.
  8. Under tiden du väntar på det kan du göra glasyren .
  9. Blanda det mjuka smöret med florsocker, kaffe och kakao.
  10. Vispa ihop det ordentligt och låt det svalna (då blir det hårdare).
  11. När kakan är helt sval kan du breda glasyren över kakan.Strö över kokos och skär den i fina rutor.

måndag 2 maj 2011

Oreo - Toblerone Glasstårta

Blir ju en del glass här i huset när man har en glassmaskin, det är så kul att göra egen glass och i helgen testade jag att göra en glasstårta, ja tokgott blev det :-), nu är det ju också rätt årstid att äta glass, fast det har jag gjort hela vintern iofs , för enligt mig är det aldrig för kallt att äta glass :-D , glass äter man året om, fast på sommaren blir det ju att man köper en del glass ute istället, blev genast sugen på mjukglass nu.

Jag gjorde glasstårtan i denna ordningen:
På fredagsmorgon så gjorde jag botten som jag sedan ställde i frysen  och oreoglassmeten som fick stå och tjockna till sig i kylskåpet under dagen. . På fredagskvällen så körde jag oreoglassmeten i glassmaskinen och hällde detta över den kalla botten och ställde in den i frysen över natten. Samtidigt medan glassmeten gick i glassmaskinen så gjorde jag tobleroneglassen som sedan fick stå i kylskåpet över natten. På lördagsmorgonen så körde jag tobleroneglassmeten i glassmaskinen och hällde detta över oreoglassen samt strödde över krossade oreokakor och ställde sedan in den i frysen några timmar.

Botten
200 gram Oreokakor
30 gram smält smör

Gör så här:
Mixa kakorna i en mixer/ matberdearen , tillsätt smöret och tryck ut kaksmulorna i en smord springform, min var på 25 cm i diameter.

Oreoglass
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3%
1/2 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver
1,5 dl socker
6 äggulor
150 gram Oreokakor
1 msk glykos

Gör så här:
  1. Blanda grädde, mjölk, glukos och vaniljpulver i en kastrull och låt detta koka upp och ställ detta åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker fluffigt.
  3. Vispa  ner grädd/mjölkblandningen i äggsmeten, se till att röra hela tiden.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt detta sjuda på svag värme tills det tjocknar och uppnår en temperatur på 85 grader, det får absolut inte börja koka.
  5. Kyl glassmeten i ett kallt vattenbad och ställ sedan in det i kylen över dagen eller natten.
  6. Kör glassen i glassmaskinen och när den är klar så häller du i oreokakor som du delat i mindre bitar. 
  7. Häll glassen över den kalla botten och ställ in den i frysen
Tobleroneglass
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3%
1/2 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver
1 msk glykos
1,5 dl socker
6 äggulor
200 gram toblerone, finhackad
150 gram smulade Oreokakor att strö över glassen

 Gör så här:
  1. Blanda grädde, mjölk, glukos och vaniljpulver i en kastrull och låt detta koka upp och ställ detta åt sidan.
  2. Vispa äggulor och socker fluffigt.
  3. Vispa  ner grädd/mjölkblandningen i äggsmeten, se till att röra hela tiden.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt detta sjuda tills på svag värme tills det tjocknar och  uppnår en temperatur på 85 grader, det får absolut inte börja koka.
  5. Blanda ner den finhackade Tobleronen och se till att den är helt smält i glassmeten.Skulle chokladen inte bli helt smält i glassmeten kan du ställa tillbaka den på spisen och låta den smälta på svag värme,, men det behövdes inte för mig, tobleronen smälte ändå.
  6. Kyl glassmeten i ett kallt vattenbad och ställ sedan in det i kylen över natten/dagen.
  7. Kör glassen i glassmaskinen.
  8. Häll tobleroneglassen över  oreoglassen, strö över krossade/smulade oreokakor och ställ in detta i frysen i några timmar.
Garnering
Mini Oreos
Vispgrädde

Gör så här:
Ta fram glasstårtan ur frysen och dekorera med vispgrädde och mini oreos, tänk på att den tinar fortare än köpt glass.

Den dagen jag absolut inte vet vad jag skall göra av mina pengar, kommer aldrig hända liksom :-)  så kommer denna att stå högt upp på önskelistan, en Nemox Gelatissimo 1,7 l, glassmaskinernas rolls royce, kostar bara :-) 5495 kronor.

lördag 30 april 2011

Kryddig Äppelkaka

Sambon var sugen på äppelpaj, men det blev en äppelkaka istället, mumsigt värre, saftig och god blev den också, allra godast om man har vispgrädde eller vaniljsås till.

1 1/2 dl strösocker
100 gram rumsvarmt smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

Topping:
3 dl äpplen i tärningar
3 msk råsocker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk ingefära

Garnering:
Florsocker

Gör så här:
  1.  Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör socker och smör poröst, tillsätt äggen.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  4. Blanda växelvis ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten.
  5. Häll smeten i en smord form på ca 2 liter, jag använde en normalstor springform, med löstagbar kant.
  6. Blanda äppelbitar, råsocker och kryddor. Strö detta över kaksmeten.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
  8. Låt svalna och sikta över florsocker.

torsdag 28 april 2011

Scones med lemon curd

Temat denna månad på  Månadens sötsak är brunch och vad passar inte då bättre än lite ljuvligt goda scones med frisk smak av citron, blev verkligen så tokgott med lemon curd  i, det har jag aldrig testat förut och jag kommer garanterat göra dessa scones flera gånger :-) . Goda tillbehör till dessa scones är givetvis bara smör :-), men även lemon curd, citronmarmelad, chokladmarmelad, hallonmarmelad , färskost och cheddarost.

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
75 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1 ägg
Rivet citronskal från 1 citron
1 dl lemon curd

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Hyvla ner smöret och blanda in det i mjölblandningen, se till att det är ordentligt blandat.
  4. Tillsätt grädde, ägg, citronskal och lemon curd och blanda ihop till en kladdig deg.
  5. Dela degen i två delar och platta ut den till två runda bitar på en plåt med bakplåtspapper, ca 18 cm i diameter och 2 1/2 cm tjocka. Mjöl händer och scones lite lätt så är det enklare.Skåra till fyra bitar med en vass kniv.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

tisdag 26 april 2011

Födelsedagstårta





Andra födelsedagstårtan till min kompis blev en "vanlig" sugarpastetårta. Det är en ljus tårtbotten fylld med ahlgrensbilarfluff och tobleronefluff. Spacklad med vitt chokladsmörkräm och täckt med sugarpaste. Blommorna är gjorda i sugarpaste och fjärilarna och siffrorna i flowerpaste. Ja sedan spritsade jag en vitt ring kring blommorna i kristyr.

söndag 24 april 2011

Chokladtårta/Påsktårta




Min bästa kompis fyllde i dagarna 35 år och önskade sig två tårtor till hennes kalas som hon hade på påskafton, den första tårtan blev en mycket mäktig chokladtårta, en tårta med riktigt mycket chokladsmak och himla  god om man som jag gillar chokladtårtor :-). Det är en chokladbotten som är fylld med hallonmousse och glasskräm och ovanpå och runt ett tjockt lager chokladkräm. Som garnering blev det chokladfingers runt hela kakan och chokladägg ovanpå

Chokladkräm

Använde den här chokladkrämen till att bre ovanpå och runt chokladtårtan

100 gram mörk choklad
100 gram Toblerone
2,5 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Finhacka chokladen och lägg den i en skål.
  2. Värm vispgrädden, ta av den från plattan innan den precis börjar koka.
  3. Häll grädden över chokladen och rör om tills chokladen smält.
  4. Låt den bli helt kall. Den får gärna stå i kylen över natten.
  5. Vispa upp den till ett fluff

Chokladkaka

Använde den här kakan som tårtbotten, blir en mäktig kaka med mycket chokladsmak, jag gräddade den i en form på 26 cm i diameter, men satt i en krage av bakplåtspapper  i formen. Minns faktiskt inte om kakan steg över kanten eller inte. Receptet kommer från Aftonbladet Mat &Vin bilaga och det är Mia Öhrns recept.Jag bröade formen med ströbröd, det bästa är tycker jag att bröa med kakao när man gör chokladkakor , blir snyggast så, men ja glömde helt bort det och orkade inte bröa om den igen med kakao :-).

150 g smör
4 dl (240 g) vetemjöl
3 dl (130 g) kakao
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
Finrivet skal av 2 apelsiner
smör och ströbröd till formen
Cirka 0,5 dl pressad apelsinsaft att fukta bottnarna med

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant .
  3. Smält smöret. 
  4. Blanda mjöl, kakao, och bakpulver.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. 
  6. Sikta ner mjölblandningen pö om pö samtidigt som du tillsätter smöret och mjölken. 
  7. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp, och tillsätt även apelsinskalet.
  8. Häll smeten i bakformen.   
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i drygt 40 minuter , fast min tog säkert 50-55 minuter på sig innan den var klar. Kontrollera om den är klar genom att testa med en sticka.   
  10. När du skall använda kakan som tårtbotten så delar du den i tre delar och stänker  lite apelsinsaft på varje botten.

fredag 22 april 2011

Brownies och Glad Påsk

Bakade lite härliga brownies till Wincent kalas som var förra veckan, de blev så där alldeles lagom kladdiga och smakar mycket choklad. De innehåller inte några nötter eller hackad choklad, men det kan man givetvis blanda ner i smeten om man vill det.  Receptet kommer från boken Lyxiga cupcakes och läckra småkakor - Bakverk från berömda Hummingbird Bakerey i London.


30 gram grovt hackad mörk choklad
3 msk kakao
175 gram smör
325 gram strösocker
130 gram vetemjöl
3 ägg
Florsocker att pudra över

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg choklad och smör i en värmetålig skål ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Låt ingredienserna smälta samman till en slät smet..
  3. Ta bort kastrullen från värmen. Rör först ner sockret ordentligt och sedan mjölet. Tillsätt äggen och rör smeten slät och tjock.
  4. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd bakform på ca 33x25x5 cm.
  5. Grädda i 30-35 minuter eller tills ytan börjar spricka. Den skall fortfarande vara mjuk i mitten. Låt den inte vara inne för länge för då kan kanterna bli för hårda.
  6. När kakan kallnat pudrar du den med florsocker.
Vill också önska alla mina underbarn läsare en riktigt härlig Glad Påsk



torsdag 21 april 2011

Jordnötssmörkakor

Hade en burk jordnötssmör i kylen, äter det inte som det är utan det är tillför bakning och matlagning och nu var den på väg att bli gamla och vad passar då inte bättre än att baka lite härligt smarriga jordnötskakor. Ja supermumsiga blev det, sådär mjuka och sega, precis som jag ville ha dom :-). Jag fick ut 32 kakor, receptet säger 24, då hade dom nog blivit tokstora, tycker att mina var stora så det räckte, vill ju liksom inte ha tefatsstora kakor. Recept kommer från den underbara boken Lyxiga cupcakes och läckra småkakor - Bakverk från berömda Hummingbird Bakerey i London.

Jordnötssmörkakor
24-32 stycken

225 gram osaltat smör, rumstempererat
200 gram strösocker
200 gram fint ljust råsocker
2 ägg
1/2 tsk vaniljessens
240 grovkornigt jordnötssmör
340 gram mjöl
2 1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
75 gram mörk choklad, grovt hackad

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Vispa samman smör och socker med en elvisp till en lätt och luftig smet. Fast jag körde min i köksmaskinen med
  3. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa samman ordentligt.
  4. Vispa ner jordnötssmör och vaniljessens.
  5. Tillsätt mjöl, bikarbonat och salt och vispa samman till en smidig deg. Rör sist ner chokladhacket. Se till att allt blir jämnt fördelat.
  6. Fördela smeten på bakplåtspapper, jag la sex på varje plåt, de flyter ut en del, nio fungerade det med. Men risken är att de flyter in lite i varandra.
  7. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter tills de fått en gyllenbrun färg. De blir ganska platta. 
  8. Låt kakorna svalna lite på plåten innan du lägger dom på ett galler för att kallna helt.