torsdag 14 april 2011

Tårtbotten

Det här receptet som kommer från  Toves härliga blogg Baka baka liten kaka använder jag när jag gör tårtbotten.

Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Gör så här:
  1. Låt alla ingredienser blir rumsvarma.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. 
  3. Smörj bakformen och klä den sedan med en krage av bakplåtspapper, lägg även en rundel i botten.  Jag brukar även smörja detta papper och bröa med mannagryn. 
  4. Ta fram 3 lika stora glas. 
  5. Knäck äggen i ett glas. 
  6. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl. Man kan byta ut  ca 1/3-1/4 av vetemjölet med potatismjöl. Eller så kan man byta 1/3-1/4 av mjölet mot kakao.
  7. I mjölglaset blandar du ner bakpulver: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg. 
  8. Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt. 
  9. Vänd  ner mjölblandningen försiktigt. 
  10. Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i 20 minuter för 2 ägg, 25-30 minuter för 3-4 ägg och 35-40 minuter för 5-6 ägg. 
  11. Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när botten är färdig. 
  12. Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du stjälper upp den på sockrat bakplåtspapper.
 Obs! Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.

3 kommentarer:

  1. Roligt att du också använder det här! Men skriv in ett "inte" i sista meningen så blir det rätt :) dvs öppna inte ungsluckan :)

    SvaraRadera
  2. Nu har jag ändrat, tänk vad tokigt det kan bli om man glömmer 1 ord :-)

    SvaraRadera