söndag 24 april 2011

Chokladkaka

Använde den här kakan som tårtbotten, blir en mäktig kaka med mycket chokladsmak, jag gräddade den i en form på 26 cm i diameter, men satt i en krage av bakplåtspapper  i formen. Minns faktiskt inte om kakan steg över kanten eller inte. Receptet kommer från Aftonbladet Mat &Vin bilaga och det är Mia Öhrns recept.Jag bröade formen med ströbröd, det bästa är tycker jag att bröa med kakao när man gör chokladkakor , blir snyggast så, men ja glömde helt bort det och orkade inte bröa om den igen med kakao :-).

150 g smör
4 dl (240 g) vetemjöl
3 dl (130 g) kakao
1 msk bakpulver
6 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
Finrivet skal av 2 apelsiner
smör och ströbröd till formen
Cirka 0,5 dl pressad apelsinsaft att fukta bottnarna med

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant .
  3. Smält smöret. 
  4. Blanda mjöl, kakao, och bakpulver.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. 
  6. Sikta ner mjölblandningen pö om pö samtidigt som du tillsätter smöret och mjölken. 
  7. Vispa försiktigt ihop till en jämn smet med en handvisp, och tillsätt även apelsinskalet.
  8. Häll smeten i bakformen.   
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i drygt 40 minuter , fast min tog säkert 50-55 minuter på sig innan den var klar. Kontrollera om den är klar genom att testa med en sticka.   
  10. När du skall använda kakan som tårtbotten så delar du den i tre delar och stänker  lite apelsinsaft på varje botten.

3 kommentarer: