torsdag 27 juni 2013

Lakritsglass på turkisk peppar

Här blir det inte så mycket bakat just nu och jag kan ju inte baka bara för att ha något att lägga in i bloggen :-D och det känns inte meningsfullt att fylla upp hela frysen med bullar och kakor som i slutändan inte blir uppätet. Men glass gjorde jag idag iallafall, saltlakritsglass, så tokgott och med mycket lakritssmak, för att göra det ännu godare så ringlade jag lakritssås i glassen innan jag frös in den :-). Har gräddfil hemma i kylen funderar att baka något på det imorgon. En mjuk pepparkaka kanske :-)

Lakritsglass
2,5  dl vispgrädde
2,5 dl mjölk 3 %
6 äggulor
1 dl socker
1 påse turkisk peppar, de hårda karamellerna (150 gram) 


Gör så här:
 1. Koka upp mjölk och grädde och ställ detta åt sidan.
 2. Vispa ägg och socker fluffigt
 3. Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. 
 4. Krossa hela påsen med turkisk peppar, jag gjorde det med hjälp av kaveln, lätt de ligga kvar i den oöppnade påsen, la dubbla fryspåsar runt innan jag bankade på dom. 
 5. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen, blanda ner den turkiska pepparn och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.Den turkiska pepparn kommer nu smälta helt. Rör under tiden så att den turkiska pepparn inte fastnar i botten.
 6. Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
 7. För att göra glass i frysen: Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar. 
 8. För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. Häll sedan upp den i en form, varva gärna med lakritssås.

5 kommentarer:

 1. Så gott och färgen på glassen är fin!

  SvaraRadera
 2. Jag åt saltlakritsglass för första gången i torsdagas. Och det var såå gott!! Tack för receptet. Det ska jag prov att göra till mig själv. För det är bara jag som äter lakrits i familjen.

  SvaraRadera
 3. Mums! Jag älskar verkligen lakritsglass men på tala om min syster! Jag måste bara tipsa om detta receptet. Tusen tack!

  SvaraRadera
 4. oj oj oj, detta recept tar jag med mig...måste provas

  SvaraRadera
 5. Haha jag är en kille på 28 år, har aldrig gjort någon dessert eller liknande men håller på att göra den här glassen nu, låter så jävla gott! Tack!

  SvaraRadera