Bakade lite gott ljust bröd igår, Sandwichbröd från boken Bröd från Brunkebegs Bageri, en kanonbra bok som jag varmt kan rekommendera. Ja brödet det blir härligt mjuk och luftig. Bör ätas dagsfärsk annars är det bäst att frysa in det. Brukar frysa in det i skivor så är det bara att ta fram och rosta till helgen. Jag gjorde två bröd av denna deg och gräddade dom i avlånga bakformar.
Steg 1 Poolish:
450 g vatten
10 g jäst
450 g vetemjöl med hög proteinhalt
50 g honung
Steg 2 poolishen från steg 1
30 g jäst
1 st äggula
300 g vetemjöl med hög proteinhalt
75 g rumstempererat smör
15 g havssalt
ägg till pensling
Gör så här
- Steg 1: Blanda alla ingredienser till en smet i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten
- .Steg 2: Blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjölet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge.
- Arbeta in smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
- Låt degen vila i bunken i 20 minuter.
- Forma degen till två runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
- Platta till degbullarna försiktigt, vik en kant mot mitten och tryck till försiktigt med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven.
- Rulla till jämna bröd. Lägg dem i smorda brödformar och låt dem jäsa i 1 ½–2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten
- .Sätt ugnen på 250 grader
- .Pensla bröden med uppvispat ägg. Ställ in dem i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader.
- Grädda bröden i ca 30 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Du kan också ta ut bröden och knacka lätt på undersidan. Det skall låta lite ihåligt när de är klara.
- Låt bröden svalna på galler.